Lammeskanker med julevri og timianpotetmos

Sett julepreg på lammeskankene med få og herlige ingredienser. Innerst i skapet sto en flaske Ringi eplegløgg som jeg hadde glemt. Jeg åpnet flasken og tok en liten sup. Det var skikkelig jul på flaske. Herlig søt eplejuice tilsatt typiske julekrydder som kanel og nellik, og sikkert mye mer. Sammen litt løk, gulrot, purre, sellerirot, hvitløk, kanelstang og stjerneanis lagde jeg en julete variant av lammeskankene.

Lammeskank med julevri
Lammeskank med julevri

Du får fremdeles nydelig lam i butikkene og på Bondens marked. Jeg kjøpte herlige lammeskanker fra en av mine favoritter, Haugen gardsmat sist de var på Bondens marked i Oslo.

Slik lager du julete lammeskanker:

1 gulrot, 1 løk, 1/2 sellerirot (eller en liten), 1/2 purre skjæres i små terninger. Svitsj dette i en gryte med litt olivenolje. Grønnsakene skal bli litt mykere og blanke. Strø en raus klype havsalt over. Tilsett 4-5 skrelte hvitløksfedd en kanelstang og et par stjerneanis.

Grønnsaker i gryte
Grønnsaker i gryte

IMG_9928

Så heller du i en halv flaske Ringi eplegløgg og et glass vann. Kok opp. I en panne bruner du lammeskanker. En skank per person. Salt og pepre dem godt før du steker dem. Legg dem etterpå på toppen av grønnsakene og sett på lokk. Sett gryta i ovnen på 130 grader i 2 timer. Ta av lokket og legg skankene på et ildfast fat. Sett dem tilbake i ovnen på ca 200 g i 15 minutter, eller til du ser at de er fine og brune. Sil av grønnsakene fra gryta og ha kraften i en kjele. Kok opp og kok inn sammen 3 ss hakket timian til du har en deilig saus. Tilsett 1 ss soyasaus for å få en kraftigere smak. Sluttresultatet skal være som en mild tajine (marrokanske rett). Du skal smake lammekraft, krydderne og sødmen fra gløggen, men også litt salt fra soyasausen.

Lammeskanker til bruning
Lammeskanker til bruning

Potetmosen lager du ved å koke skrelte poteter i terninger i vann uten salt. Hell av vannet. Mos potetene når de er ferdige sammen masse deilig smør, salt og petter. Rør inn 2 ss finhakket timian.

Server med dampede aspargesbønner og den deilige sausen.

Garantert julestemning i huset.

Forrige

God, gammeldags kyllingsuppe – selvsagt med en twist

Midtøsten-inspirert ribbe med granateplebulgur

Neste

Legg igjen en kommentar