Lær å lage ekte thaimat!

Jeg elsker å lære nye ting – især fra folk som har skikkelig peiling. Å melde seg på matkurs er noe jeg ofte gjør i utlandet, rett og slett for å lære litt om landets matkultur, råvarer og fremgangsmåter. Denne gangen trengte jeg ikke reise langt. Ti minutter fra der jeg bor ligger Plah Home som er take-away/kafé/kurslokale. Plah kjenner dere sikkert til, i alle fall hvis du bor i Oslo. Det er en restaurant som serverer thaimat av høy kvalitet. Vegg-i-vegg ligger streetfood-restauranten deres hvor du får litt billigere retter og atmosfæren er mer avslappet. Siste skudd på stammen er altså Plah Home. Den finner du i Briskebyveien. En gang i uken holder kjøkkensjef og eier av Plah, Terje Ommundsen kurs for maks 10 personer i det lekre kjellerlokalet hos Plah Home. Kurset varer et par timer og etterpå får du servert rettene samt vinmeny og kaffe. Terje forteller om råvarene og hvor du får kjøpt dem. Du kan stille spørsmål, smake på produktene og se hvordan rettene lages samtidig som du følger med i oppskriftsheftet som du får utdelt sammen en frisk drink ved ankomst.  Når du går hjem får du boken Thaimani som Terje har skrevet og signert.

Plah6
Terje forteller nøye om råvarene og deres egenskaper.
Plah7
Kunsten å bruke en morter riktig. Her får kursdeltakerene prøve seg.

 

Plah Home selger en del av råvarene du trenger for å lage et skikkelig thaimåltid. Skal du være sikker på å få tak i alt, kan jeg anbefale Asian Food Market i Osterhaugsgt i Oslo. De har et imponerende utvalg varer og kvaliteten er fantastisk.

Terje Ommundsen startet Plah for 11 år siden, og restauranten har nådd å bli en av de beste thairestaurantene i Norge. Maten som serveres er ganske tradisjonell, men med raffinert snitt og noen norske råvarer. Kongekrabbe, taskekrabbe eller norske reker brukes f.eks i stedet for scampi.

Plah4
Vi får servert en herlig drink laget av kumquat, brun teqila, lime, is og Passoa. Bonusretten vi fikk var østers med thaidressing. Den lages med chili uten frø, hvitløk, fiskesaus, palmesukker og limesaft. Herlig!

 

Jeg velger å se på dette som en ny og spennende måte å spise ute på. Det er kostbart å melde seg på et slikt kurs, men man får så mye igjen for det:

Det er maks 10 stk på kursene, noe som gir deg en mulighet til å spørre og forstå. Du får en drink og et oppskriftshefte. Du får 6 retter. En av rettene spises ved kursbordet, de andre fem serveres etter kurset på flott servise og med vinmeny til. Måltidet avsluttes med kaffe og gave med hjem i form av en signert kokebok. Du møter andre matinteresserte mennesker. Og fordi man er en liten gruppe og man spiser ved et rundt bord, er det lett å ha det fryktelig koselig enten man kommer sammen noen andre eller kommer alene.

Plah8
Vi lærer å lage en skikkelig curry og vi lærer at kokosmelken (den fete delen) skal koke skikkelig inn for at den skal få riktig smak og konsistens.
Plah5
Første rett er Miang Kam goong (Betelblad med reke). Den spiser vi ved kjøkkenbenken. Det er en Do it yourself-rett som er utrolig smakfull og vakker å se på.

 

Da jeg var der fikk vi en bonusrett i form av østers med en thailandsk dressing. Supergodt.

Dette må da være en yppelig gaveidé til en du kjenner? Vi sitter vel alle med alt for mye stæsj og saker. En flott opplevelse er utrolig mye koseligere å få, synes jeg. Ta kontakt med Plah Home og bestill kurs til deg selv eller noen du vil overraske. Jeg kan trygt anbefale det!

Plah10
Terje er ganske flnk til å skjære tynt, altså. Øvelse gjør mester! En skikkelig curry skal ha et et oljelag på toppen etter at kokosmelken har skilt seg.
Plah9
Karamelliserte macadamianøtter. De lager du på denne måten: 250 gr Macadamianøtter 125 gr Sukker 1 dl vann Kok en sukkerlake på sukker og vann og tilsett nøttene når sukkerlaken begynner å tykne. Kok det til de krystalliseres og la de bli karamellisert. Pass på at man ikke har for høy varme nå, da de fort kan brennes, legges på bakepapir og avkjøles. Perfekt tilbehør til desserten vår.

 

Dette er rettene som du lærer å lage på kurset:

• Miang Kam goong (Betelblad med reke)

• Yam gop gati tian (Kylling og krabbesalat) Denne retten lærte Terje bort på God morgen, Norge på TV2 fredag.

• Tom Yam Goong (Rekesuppe)

• Plah neung king (Breiflabb med korianderrot-karamell og ingefær)

• Gaeng Paeneng neua (Grillet entrecôte i penengcurry)

• Kao niao mun mamuang( Svart sticky rice med mango)

Plah11
Spisestuen. Deilig å sette seg ned å nyte de herlige rettene (og litt vin) etter å ha «svettet» på kjøkkenet. Phu!

 

Plah12
Terje danderer rettene flott og vi får nyte.

Dette var kanskje en av mine favoritter. Vel, egentlig er det helt håpløst å velge en favoritt, for at smakte fantastisk godt, men det var noe utrolig friskt over denne salaten, og jeg er en skikkelig sucker for kongekrabbe. Denne retten lagde Terje på God morgen Norge på TV 2 sist fredag og her har du rett og slett oppskriften:

Yam gop gati tian

Kylling og krabbesalat

4 dl Kokosmelk

2 Kyllingbryst

½ ts salt

3 limeblader

1 sitrongress

Posjer kyllingbrystene i kokosmelken på svak varme i ca 15-20 min og avkjøl.

Riv kyllingen i strimler og sett til side

Rens krabbe og stek den forsiktig i en panne med litt olje og salt.

Eventuelt kan man bruke ferdige krabbeskjell fra taskekrabbe, dette er også veldig godt i salaten

Dressing:

5 Tørkede lange røde chili (½ parten med frø, halvparten uten)

1 Hvitløk

½ klump Palmesukker

3 ss fiskesaus

5 ss limejuice

Bak hvitløken i ovnen til den er blitt brun (170 grader i ca. 1 time)

Rist chilien lett i tørr panne

Sil kokosmelken og ha i skrelt hvitløk og chili i en blender og kjør det ti puré, sammen med

sukkeret og smak til med lime og fiskesaus. Den skal smake syrlig, søtt og salt

Salaten:

Krabbekjøtt (Terje brukte rå kongekrabbe som han stekte i litt olje)

Revet kyllingbryst

Sitrongress

Sjalottløk

Limeblader

Koriander

Thaibasilikum

Peanøtter

Sprøstekt løk

Finkutt sitrongress, limeblader og sjalottløk, rens basilikum og koriander og bland alt sammen

Dryss over peanøtter, og vend inn litt lun dressing

Plah
Østers! Jeg og kusinen min, Solveig nyter skikkelig å være på kurs. nederst: Yam gop gati tian(Kylling og krabbesalat) og Tom Yam Goong (Rekesuppe)
Plah2
Plah neung king (Breiflabb med korianderrot-karamell og ingefær), Gaeng Paeneng neua (Grillet entrecôte i penengcurry), Kao niao mun mamuang (Svart sticky rice med mango, kokosis og karameliserte nøtter). Kaffe til slutt.

 

Forrige

Five spice-krydder

Fennikel- og appelsinsalat – supergodt til fisk og skalldyr!

Neste

Legg igjen en kommentar