Kyllinggryte med sopp og portvin

Ekte søndagmiddag! Den består av en saus som smaker så godt at du må sørge for å koke nok poteter. Du kommer til å gni potetene i sausen til siste dråpe.

Du har kanskje hørt begrepet «sausevin?» Det er når man få en vin man synes er ganske enkel og for dårlig til å nyte. Da omtaler man gjerne vinen som sausevin, fordi den knapt kan brukes til annet enn i sausen.  Men en person som har greie på vin vil si til deg «Er ikke vinen bra nok til å drikkes, skal du heller ikke ha den i maten». Jeg tror det er mye sannhet i dette. Bruk en god vin i maten også. Resultatet skal bli bra. Det høres kanskje hårreisende ut å bruke 2 dl portvin i denne sausen. Når du smaker på retten vil du skjønne hvorfor dette er verdens beste idé!

Du trenger til 4 personer:

• 4 kyllinglår av god kvalitet. Del dem i to ved å brekke leddet der låret går i vinkel, og skjær så over.

• 2 dl portvin. Jeg brukte Penfolds Father Grand Tawny – en australsk portvin jeg liker godt. Men du kan bruke hvilken som helst portvin til.

• 3 dl god kyllingkraft

• 1 Løk, finhakket

• 2 lange paprika skåret i store biter

• Rosmarin. To kvister

• 10-15 sjampinjonger i tynne skiver. Har du en eggedeler, deler du lett soppen ved å bruke den.

• Salt, Pepper

• 2 dl kremfløte

2 ss hakket, røkt bacon av god kvalitet.

Start med å mykne løken i en gryte med et par spiseskjeer smør noen minutter. Tilsett sopp og bacon, litt salt og pepper.

I en panne bruner du kyllingstykkene. Legg dem så i gryten. Tilsett en rosmarinkvist og hell på portvin. Kok opp og la alkoholen dunste bort noen minutter før du tilsetter kyllingkraft og halvparten av paprikaen og fløte. Senk temperaturen til medium minus og legg på lokk. La stå i 45 minutter.

Smak så til om du ønsker med salt eller pepper. Skum av urenheter som danner seg på overflaten. Legg i resten av papikabiter.

Sett på lokket igjen og la stå i 15 minutter til. Jevn så sausen med maizena eller en melblanding til du har fått den tykelsen på sausen som du ønsker. Server med frisk rosmarin og kokte poteter.

Vi drakk denne til: LAM Pinotage. Herlig lett og fruktig. Best å drikke lett avkjølt.

God søndag!

DSCF5596

 

Forrige

Helgecocktailen: Ny eller gammel Old Fashioned

Bakt søtpotet med tunfisksalat

Neste

Legg igjen en kommentar