Helgecocktailen: Ny eller gammel Old Fashioned

Jeg har lært så mye om cocktails den siste tiden, og det blir bare mer og mer spennende. Det er fantastisk å gjenoppdage klassikere som Negroni og Dry Martini. De er tross alt klassikere fordi de funker. Men det er også utrolig morsomt å smake nytolkninger av klassikere.

Cocktail er kunst, og hvorfor ikke lære av de aller beste. På et seminar jeg deltok på nylig, under verdensmesterskapet i bartenderkunst, World Class, i Cape Town, fikk jeg lære om cocktail- og matparring av en av den beste i verden, nemlig amerikaneren Dale DeGroff. Han er en kultfigur i bartenderverden og var en av de aller første som begynte å lage cocktails til mat. Konseptet Dinner & Drinks utviklet han på det legendariske New York-stedet Rainbow Room på åttitallet og utover på nittitallet.

DSCF5609

Jeg deltar altså på dette seminaret, og her er også Pete Goffe-Wood, fra Masterchef Sør-Afrika en av foredragsholderene (håper du ser på serien. Den går på kanalen TLC og er helt fantastisk), og vi får presentert to cocktails og mat til. Den ene er en ceviche servert med margarita laget på curryblader. Og den andre retten er en skinketerrin servert med en Bacon Old Fashioned. Ifølge Dale DeGroff er det å bruke baconfett, brunet smør eller andefett i drinker, veldig vanlig og ytterst smakfullt når du skal drikke drinker til mat. Du får altså  ikke masse ekkelt fett i drinken, alkoholen marineres i fettet, fryses og siles senere av. Fremgangsmåte følger lenger nede i saken.

DSCF3390

Akkurat dette med bacon-old fashioned synes jeg er litt interessant. Jeg drakk nemlig dette for første gang i mitt liv i København bare en uke før jeg smakte denne i Sør-Afrika. Jeg var på et nyåpnet sted i Kødbyen i København, nærmere bestemt Fleisch, en restaurant, bar og slakterbutikk i et og samme lokale. Fantastisk kult sted med fabelaktige drinker og mat. De serverte også en Duck Fat Washed Sazerac som jeg gjerne smaker på neste gang.

Hvorfor er det stas med fett i drinken? Jo, for det gir en helt annen dybde og en rundhet i munnhulen. Og en slik drink er perfekt til mat. Jeg har laget en Old Fashioned med baconfett, og den anbefaler jeg deg å prøve. Vil du lage en Old Fashioned uten fett, er det bare å følge oppskriften lengre nede på siden.

DSCF5642

Old Fashioned laget på bacon

Start med å steke bacon i pannen. Gå for et med mye røyksmak og av høy kvalitet. Du skal tilsammen ha 4,5 cl baconfett til en flaske bourbon (gjerne Bulleit). Baconfettet blandes med bourbon (amerikansk whiskey). Vil du ikke lage en hel flaske med bakoninfusert bourbon, skalerer du ned målene. La dette marinere i 4-5 timer i romtemperatur i en beholder. Legg det i fryseren og fjern fettet etter at det har stivnet. Fettet legger seg på toppen, så det er lett å vippe av. Sil bourbon gjennom et klede for å kvitte deg med alle fettrester.

Nå kommer du til selve drinken:

Til en drink:

6 cl baconinfusert bourbon (eller bare vanlig bourbon hvis du ikke vil ha baconsmak). Bruk gjerne Bulleit Bourbon – en delikat bourbon jeg er fan av.

1 ts lønnesirup

3 dråper Angostura bitter

3 cl sodavann eller vanlig vann

isbiter

Rør dette sammen og hell over i glass. Bruk en potetskreller og skjær en strimle skall fra en appelsin. Snurr den litt mellom fingrene, men over drinken, slik at oljene fra appelsinskallet havner i drinken. Server og nyt! Og for den perfekte match, serverer du den sammen en liten toast med skinketerrin eller en god paté.

Baconinfusert Old Fashioned.

Klassisk Old Fashioned

6 cl Bulletin Bourbon eller annen bourbon
1 ts sukker
3 dråper Angostura bitter
Isbiter
3 cl kulsyreholdig vann
1 strimle appelsinskall (bruk potetskreller for å få med kun det oransje)

Bland sukker og Angostura bitter og la sukkeret løse seg opp. Bland så bourbon og kullsyrevann samt isbiter. Hell i drinkeglass med isbiter. Ta appelsinskallet og vri det over drinken for å frigjøre oljene i appelsinskallet.

Når vi nå er inne på drinken Old Fashioned. I Cape Town fikk jeg servert en av de aller beste jeg har smakt. På House of Machines jobber det skikkelige bartendere. Deres triks er å brenne en treplate slik at det ryker lett, så plasserer de glassene med åpningen ned mot platen slik at glassene røykes før de lager drinken. Satans god drink, kan jeg si dere. Bilder derfra kan dere se nedenfor:

DSCF3526
DSCF3539
DSCF3546
Forrige

Streetfood-jul: Lammetaco

Kyllinggryte med sopp og portvin

Neste

Legg igjen en kommentar