Streetfood-jul: Lammetaco

Jeg fortale om julaften vi hadde nå i oktober, ikke sant? Les om det her.

Rett nummer to i min julemat-streetfood-festmeny er taco med lammekjøtt. Her skulle jeg egentlig ha brukt pinnekjøtt, men gikk for en variant med lammebog lagt i saltlake for å få en fast konsistens og lett saltpreg. Kjøttet ble altså lagt i kaldt vann med salt (nok salt til at vannet smaker hav). Kjøttet lå i denne laken i 1 timer. Så helte jeg av vannet og skylte av saltet. Kjøttet krydret jeg med masse spisskummin (tacokrydder-smaken kommer herfra) og vanlig malt paprika. Jeg la det i en ildfast form med 1/2 løk i kløfter + 3 hvitløk. Jeg dekket til formen med folie og lot kjøttet stå på 110 grader i fire timer.

Nå var kjøttet så perfekt og lett å rense fra bein og fett. Jeg «smuldret» kjøttet mellom fingrene slik at det ser ut som «pulled pork».

Ok, kjøttet er nå ferdig til den lille tacoen min.

Jeg lagde ikke lefsene selv, men kjøpte en pakke i butikken. Her stakk jeg ut 3-4 sirkler med utstikkerjern/pepperkakeform per lefse. Disse la jeg i folie og varmet i ovnen før bruk.

Mais: Tilbehøret til tacoen var mais på to måter. Jeg grillet to kolber i grillpannen. Den ene maiskolben brukte jeg slik: Tok en kniv og skar av alt spiselig. Jeg lot da disse kjernene være pynt og smakstilsetter på tacoen. 4-6 per taco. Den andre kolben brukte jeg til krem. Kjernene kokte jeg sammen litt melk i en gryte og kjørte det så i en blender til en fin puré. Jeg presset pureen gjennom en sil for å bli kvitt skallene.

Tomater: Cherrytomater deles i to og fjern kjernene. Skjær så kjøttet i små terninger. Disse drysses over som pynt og smakstilsetter.

Chipotlemajones: Klikk deg inn her og få oppskrift.

Syltet rødløk. Du kan bruke rå rødløk i tynne skiver, eller legge løkskivene i en eddik/sukker/salt/vann-blanding noen timer for å bryte ned råsmaken litt.

Montering av taco:

Legg lefsene på et brett og smør litt maiskrem i bunnen. Legg på et berg med kjøtt og en klatt chipotlemajones. Så trør du mais og tomat over. Til slutt legger du på et friskt korianderblad.

Ta opp med fingrene og drikk deilig øl til. Dette er en killer rett, dere og en garantert annerledes vri på julematen. Prøv å lage dette av restene etter pinnekjøttmiddagen eller fårikålmiddagen.

Har du lyst til å lage rett nummer en i julemat-streetfood-menyen min? Det var en herlig hjemmegravet laks med sitronkrem på et stykke mørkt brød. Oppskrift her.

L1170833

Forrige

Indisk kyllingcurry, nanbrød og en frisk salat

Helgecocktailen: Ny eller gammel Old Fashioned

Neste

Legg igjen en kommentar