Kongen av krabbe

Stekt kongekrabbe med bulgur, risotto-style og sjøalgesalat

Nå er det ganske lett å få tak i rå kongekrabbe. Skulle bare mangle, kysten er jo invadert av disse herlige monsterene. Men hvorfor prisen er så høy, skjønner jeg absolutt ingenting av. Vi burde fått det kastet etter oss som en takk for at vi spiser den, før den spiser alt liv på havbunnen langs Norskekysten.

Bulgur er et annet herlig bekjentskap. Kommer opprinnelig fra Midt-Østen og er laget av durumhvete. Det kan minne om couscous, men kornene er større og mer av selve hvetekornet er bevart, og er derfor mer næringsrik. Bulgur er veldig lett å tilberede og egner seg godt til å lage en jukse-risotto.

Oppskrift til 2 personer.
Kjøp et stort og rått kongekrabbebein. Fargen er hvit og aubergine-grå. Del beinet forsiktig ved å klippe opp på langs. Kjøttet er veldig mykt, så bruk fingrene meget forsiktig for å få ut kjøttet fra skallet. Det ligger en lang knivaktig brusk i midten som kan dras ut uten problemer. Legg fileten på et stykke papir.

Skallet lager du kraft av sammen 1 nett blåskjell, 1 løk i biter, 3 fedd hvitløk, 1 gulrot, 1 stk sellerirot og en halv purre. Ha i 3 ss tomatpuré, 1 glass hvitvin, 10 pepperkorn og 2 stjerneanis også.
Slik gjør du:
Ha blåskjellen i en bolle med kaldt vann. Skjellen som ikke lukker seg, eller er skadet, kastes. Resten er bra.

I en kjele har du i 2 ss olivenolje. Brun krabbebeinet (som du har delt i 3-4 biter), løk, gulrot, purre og sellerirot. Tilsett tomatpuré og 1/2 ts salt. Så heller du over hvitvin. Rør godt. Tilsett 1 liter vann. Ha i skjell og krydder. La alt stå med lokk på minimum en halv time. Jeg brukte i tillegg en sitrongress og 1/2 fenikkel. Det er ikke nødvendig.

Sil av kraften.
Vask bulguren i kaldt vann. Den utvider seg på samme måte som ris. Varm en gryte. Tilsett 1 ss olje og vend bulguren i varm olje. Tilsett skalldyrkraft. En øse av gangen. Når den nesten er kokt inn, tilsetter du en god øse til. Slik fortsetter du til bulguren har vokst seg stor og er myk i konsistensen. Sørg for at den ikke oppleves tør. Ha på ekstra kraft og tilsett en stor klump smør. Smak til med salt og pepper.

En fenikkel skjæres så tynt du får til (i skiver.) Kok i lettsaltet vann i 30 sekunder.

Varm en panne med smør og et par hvitløksfedd. Stek kongekrabben og øs over smør i pannen. Kjenn med fingeren at den er ferdigstekt. Den skal ha myk konsistens.

Dandér bulgur i bunnen av en dyp tallerken. Så legger du på fenikkel, stykker av kongekrabbe, blåskjell samt sjøalgesalat hvis du ønsker det. Det får du kjøpt i alle fiskebutikker. Ja, til og med Ica har det av og til. Det er et vanlig tilbehør til sushi. Liker du ikke smaken, kan du legge på noen blader med kjørvel istedet for.

Jeg vil også tro at det er supert å lage en kraftigere saus av resten av kraften. Kok inn kraften til 1/3. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Hell på siden av «risottoen».

NB: Husk at du åpner posen med blåskjell før du setter dem i kjøleskapet. De er levende og de puster. Får de ikke luft, dør de og da kan du ikke spise dem.

Forrige

Vinho Verde-smaking

Duften av hva du måtte ønske

Neste

Legg igjen en kommentar