Isgalt med reker, brunet smør, fennikel og kapers

 

 

 

Isgalt er kanskje ikke den mest vanlige fisken i fiskedisken, og ikke hadde vi prøvd å lage den før heller. Vi var egentlig ute etter smørtunge, mannen min og jeg, men ble anbefalt dypvannsfisken Isgalt i stedet for. Vi beit på. Smaken skal ligne litt på skalldyr, ble vi fortalt.

Da var det bare for oss å ta turen hjem med handleposen for å lage middag.

«Herr og fru Valebrokk lager mat» er en serie der jeg og mannen min, Erik, lager middag sammen. Vi bestemmer oss for hva vi vil lage, handler inn og lager maten sammen. Dette er et nytt prosjekt for oss, og foreløpig går det så det suser.

Ok. Isgalt. Tilbehøret vi har planlagt er kokte amaldinepoteter, reker, brunet smør, lettkokt fennikel og kapers.

isgalt

Det første vi gjør er å koke poteter i saltet vann.

Så skjærer vi fennikelen i tynne skiver og koker den i lettsaltet vann til den er mør. Hell av vannet og bland med en skvis sitronsaft, hakket bladpersille og litt revet sitronskall. Sett til side.

Så lager vi det brunede smøret. Det lager du lett ved å smelte 200 g meierismør på høy varme i en høy gryte. Følg med, for når smøret skummer slik at skummet vokser oppover gryteveggen og det dufter karamell, ja da slår du av platen og trekker gryten til side. Melkesukkeret er nå blitt karamellisert og avgir en deilig smak til smøret. Sil av slik at du får en klar og lysebrun væske.

Sett fisken inn i ovnen (forvarmet ovn) i en ildfast form på 200 grader. Smør formen med litt olje og salt og pepre fisken. Vi hadde en tykk fiskefilet og to tynne (hint, hint: Den tykkeste delen hadde best smak og konsistens, så prøv å få tak i det). Den tykke fileten trengte 13 minutter og de tynne trengte 5 minutter i ovnen.

For å lage sausen tar du noen skjefuller med brunet smør (så mye du vil ha) i en panne. Tilsett hele kapers (skyll dem i vann først for å få bort lakesmaken). Hell på 1 shotglass hvitvin og en god skvis sitronsaft. Kok opp og hell over fisken sammen poteter, fennikel og noen ferske reker.

Hvordan smaker isgalt? Den er fast og meget mineralsk i smaken. Litt som det øverste leddet på et kongekrabbebein. Så da vet du det:)

 

Nå drar Herr og fru på ferie, så det blir noen uker til neste innlegg fra oss. Kos deg så lenge!

Det skal vi gjøre:)

 

mauritius

Forrige

Tacokjøttboller med guacamoledipp

Fruktsalat med krydderlake

Neste

Legg igjen en kommentar