Helgedrinken: 52 Coladas

Jeg er tropisk i sjela og når Jørgen Dons disker opp en variant av piña colada – med akevitt, da blir jeg mo i knærne.

Jeg er godt i gang med akevitt-serien her på HellesKitchen. Dette fordi jeg rett og slett synes vi bør får øynene opp for at vår nasjonalsprit er fabelaktig å bruke i cocktails.

Det er Jørgen Dons, tidligere norgesmester i bartenderkunst og barsjef ved Raus bar i Trondheim, som har laget oppskriftene som du får her i tur og orden hver fredag i fem uker. Drinken han har laget i dag er altså en tropisk klassiker, piña colada, men han har brukt akevitt og ikke minst tindvedjuice.
Tindved er den nordiske sitrusfrukten som er vanvittig aromatisk og frisk. Jeg må si at denne kombinasjonen var helt magisk. Kokos og tindved? Hvem er så sjuk at de setter sammen noe slikt? Jo da, Det måtte en trønder til.

Akevitten som er brukt er en trønderakevitt. Lysholm Nr 52 er laget for å passe i cocktails og er også fin å bruke i stedet for gin i en akevitt tonic. Når det er sagt finnes det etterhvert andre liknende akevitter på markedet, så det må ikke være akkurat denne du bruker. Også Oslo håndverksdestilleri lager en akevitt til dette bruket. Den heter «Marka blank». Også Det Norske Brenneri sin «Arvesølvet Helt Klar» er fin å bruke.

Søt kokoskrem (Coco Lopez) kan bestilles på nett eller kjøpes i barbutikker. Skulle du ha problemer med å få tak i det kan du blande kokoskrem (ikke kokosmelk) med litt sukkerlake.
Tindved får du tak i frysedisken på større supermakeder.

Ok. Tilbake til min tropiske sjel. Jeg elsker piña colada. Vel og merke når den er gjort noe ekstra med. Jeg har fortsatt våte drømmer om den varianten som bartender Jesper Høst lagde i min manns 50-års dag. Den fikk bein å gå på, skal jeg si deg.
Jørgens 52 coladas er ikke noe dårligere og nå kan du også lage denne fantastiske varianten.

Litt jobb, men verdet det!

Ingredienser

  • 45ml Lysholm Nr52 (denne akevitten er laget for å kune brukes som et alternativ til gin)
  • 30ml Coco Lopez (kokoskrem med tilsatt sødme)
  • 20ml Limejuice
  • 10ml Tindvedjuice
  • 5ml Hvit Creme de Cacao
  • 3 Dash Absinthe

Slik gjør du

1

Shake alle ingredienser, Dobbelsil over i et rocksglass med en stor isbit. Garner med ananasblader.

Disse drinkene skal du lære å lage her på HellesKitchen i ukene som kommer.
Tidligere har du fått oppskrift på The Red Wedding og Aquavit Sour

Takk til Yunus Yildiz for lånet av Svanen – Oslos nyeste cocktailbar.

Forrige

Pannekaker fra fortiden

Stor guide til hvor du skal spise og drikke i Honolulu

Neste

Legg igjen en kommentar