Stor guide til hvor du skal spise og drikke i Honolulu

Honolulu ligger på øya Oahu og er den største byen på Hawaii med over 350 000 innbyggere. Dette er min andre tur til byen, som har nådd å snike seg godt under huden på meg.
Reisen dit er lang. Når du har karret deg over til USAs vestkyst, er det fremdeles 5,5 timers flyreise igjen før du lander i Honolulu, Hawaii, som også kalles Sandwichøyene. Men det er så verdt det!

Når man sier ordet Hawaii tenker man strand, sol og palmer. Hawaii har det også, men også mye, mye mer.
Da Erik og jeg besøkte Honolulu i januar bodde vi 9 døgn på hotell og tilbrakte 5,5 timer på stranden totalt.

Ikke at vi ikke liker å ligge på en av verdens aller fineste strender, som Waikiki faktisk er, vi hadde bare så mye annet vi ville gjøre.
Opplevelsene  står i kø i Honolulu om du er opptatt av kultur, kunst, shopping eller god mat.

Lær deg to ord med en gang: Aloha er «hei» og Mahalo er «takk». Disse må sitter når du kommer til Hawaii.

Hva gjør Hawaii så spesiell? Hawaii er en smeltedigel av kulturer.
Du har lokalbefolkningen som er polynesere. Så kom misjonærer fra England og USA. Disse drev gjerne plantasjer.
På 1850-tallet økte behovet for folk som kunne jobbe på plantasjene og i sukkerindustrien. Flere tusen arbeidsinnvandrere fra Kina (disse kom ca 50 år før de andre innvandrerne) , Portugal, Japan, Filippinene, Puerto Rico og Okinawa (japansk øy) ankom Hawaii de neste tiårene og deres tradisjoner og kultur har formet Honolulu til en av de mest fargerike og spennende byer jeg noen gang har besøkt. 

Honolulu er den perfekte kombinasjonen av øst og vest. En slags Japan i miniatyr. Du glemmer helt at du faktisk er i USA og The Aloha State, som staten kalles.

I Honolulu er det like vanlig å spise nydelig asiatisk mat som lokal hawaiisk mat. Tradisjonell mat fra Hawaii er:
Poi (en slimaktig puré laget av tarorot. Dette er like vanlig som poteten er for oss, til et måltid. Laulau. Her bruker man bladene fra taroplanten og pakker f.eks svinekjøtt, kylling eller fisk inn og legger pakkene på glør som er gravd ned i bakken.
Kalua Pig er det nærmeste vi kommer pulled pork – bare tusen ganger bedre. Grisen langstekes i en ovn som heter imu, som graves ned under jorden og varmes med glør. Svinekjøttet får den mest fantastiske røyksmaken du kan tenke deg.
Man kan ikke snakke om hawaiisk mat uten å nevne poke. Dette er etterhvert blitt en trendrett over hele verden. Den består av rå fisk som er skåret i kuber og marinert i havsalt, løk, soyasaus, sesamolje. Interessert i å lære mer om poke? Jeg og pokekokk Oskar Sellin har laget en bok om Poke. Den er å få i de fleste bokhandlere over hele landet. 
Lomi-lomi salmon er en av mine favoritter. Laks, hakket løk, havsalt og tomatterninger blandes og spises som en forrett eller som tilbehør til andre retter.
Chicken long rice er en gryte med mungbønnenudler, kyllingkjøtt og ingefær. 

Spam er «kjøtt» på boks. Intet sted i verden selges dette produktet mer enn på Hawaii. Det henger sammen med etterkrigstid og alt som følger med av nødrasjoner og dårlig tilgang på kjøtt. Det finnes en helt spesiell rett som lages av spam, og det er musubi. Dette er en sushiliknede rett med ris nederst, skiver av spam på toppen (som kan være grillet, penslet med glaze eller naturell) pakket inn med en stripe tang. Det er så populært at det finnes egne musubi-caféer i Honolulu. Glemte jeg å nevne at det også arrangeres egen Spam-festival i Honolulu hvert år? Jo da. Det er helt korrekt. 

Loco Moto er en annen rett som består av kokt ris med en kjøttkake, saus og gjerne et stekt egg på toppen.
Shave ice er en annen rett, og den kommer jeg sterkt tilbake til i denne saken.

Da er det på tide å starte min matreise i Honolulu. Jeg har delt inn anbefalingene mine i bydeler slik at det skal bli lettere for deg å finne frem når du tar turen til min nye favorittby.

Helena’s Hawaiian Food

Hvis du vil smake mange av de autentiske hawaiiske rettene på et og samme sted anbefales en tur til Helena’s Hawaiian Food et godt stykke med buss utenfor Honolulu sentrum (forbi Downtown og videre). Her har du mulighet til å smake poke med albueskjell, lomi, poi, kaluagris og deres berømte Pipikaula Shortribs. Du må regne med å sitte i kø å vente på bord, men de har et bra køsystem der, så vips har du bord.
Retten Poke er fra Hawaii og retten selges over alt. Foruten stedene jeg anbefaler lenger ned i saken, kan disse også anbefales: Jeg kan nevne Tamashiro MarketNico’s på pir 38 og Yama’s Fish Market. Men også på det utrolig flotte supermarkedet Foodland får du fantastisk poké. 

For 5,5 dollar dagen kan du kjøre så mye buss du vil hvor som helst på øya. Det er et meget godt tilbud. Selv om trafikken i Honolulu er et lite helvete, kommer du i alle fall frem.
Alternativt kan du leie sykkel med Biki – bysyklene som har stasjoner over hele byen. Men personlig synes jeg det var for mye trafikk til å hoppe på sykkelen. For småturer i Waikiki eller lignende er det helt topp, men hvis du skal fra den ene yttersiden av Honolulu til den annen vil jeg heller anbefale buss.

Waikiki

Waikiki

Dette er turistområdet i Honolulu. Bli ikke skremt av det. Det ligger mange kulinariske perler her og dessuten finner du byens beste shopping i dette området hvis du er ute etter High End-merker og kjeder. 
Men det er jo maten jeg skal konsentrere meg om.

Marukame Udon Waikiki
Her er det kø fra tidlig morgen til sent på kveld. Hvorfor? Fordi de lager de mest fantastiske udon-nudlene du kan tenke deg. Udon er tykke, elastiske nudler laget av hvete. De lages på stedet og serveres i diverse varianter. Vi spiste Beef nikutama udon med bløtkokte egg ved to anledninger til frokost. Lett røyksmak, mettende og med en vidunderlig aromatisk kraft. Finskåret oksekjøtt stekt med løk topper nudlene. De har også et stort utvalg av tempura. Marukame Udon har også åpnet en avdeling i Honolulu Downtown samt i Los Angeles.

Det ligger et par hus tett i tett i Waikiki der det skjer mye spennende. Husene ligger ned mot kanalen i Seaside Ave. Dette stedet ligger litt utenfor turisttråkket og huser tre knallbra spisesteder. Du har en herlig izakaya i bakgården på det ene huset. I nabohuset ligger en utsøkt japansk restaurant og i etasjen over ligger Honolulus kanskje aller mest spennende restaurant om dagen.

Izakaya Pau Hana Base er en liten bortgjemt perle innerst inne i en bakgård. Her får du småretter og BBQ. Stilen er japansk/koreansk og du får skikkelig deilig mat her, samt japansk og hawaiisk øl og sake. Vi var her flere ganger i løpet av turen vår. Et perfekt sted når du vil ha en liten matbit (evt mye mat) og en iskald øl. 

ZIGU.
Dette er en ganske ny restaurant som serverer japanske farm-to-table-retter laget med kun lokale ingredienser fra Hawaii. Vi spiste en sykt god potetsalat laget med røkte poteter og egg. Vi spiste også en fantastisk porsjon med tunfisk-sashimi og en langtidsstekt svineribbe med laulau og makademianøtter.

Til dessert delte vi en skål med iskrem: Matcha, Kona-kaffe (den beste kaffen du får på Hawaii) og makedamianøtter og lokal honning.
Du kan sitte ved bord, i bakhagen eller plassene langs kjøkkendisken med fullt innsyn til kokkene. 

Opp trappen for Zigu ligger Paris.Hawaii. Dette er en virkelig skatt i bydelen Waikiki. Chef Yuya Yamanaka fra Hokkaido, Japan, har blant annet jobbet på Clown Bar, som er en av favorittneobistroene mine i Paris. Nå har han flyttet til Honolulu og åpnet fine dining restaurant der han bruker moderne franske teknikker og lokale råvarer. Det er få plasser i restauranten, så det er helt nødvendig å bestille bord. Først kan du ta en drink i baren. Her får du håndverks-cocktails og pupus-retter (småretter) hvis du heller vil tilbringe kvelden her enn inne på de åtte plassene ved Chef’s table.

Vi kunne relatere oss til våre mange Parisbesøk i rettene vi spiste på Paris.Hawaii. Løksuppe med søte og lokale Maui-løk, vannbakkels og deilig Gruyère-ost smeltet i bunnen av suppen, ikke på toppen. 

Lokale Kauai-reker med smør laget sort hvitløk er en rett du like gjerne kunne ha fått på en bistro i Paris som i en matvogn på Hawaii. 

Den mest perfekte tolkningen av Paris og Hawaii er retten de kaller PARIS.Poke.
Poke er en av de mest kjente rettene fra Hawaii. Den består av marinerte fiskekuber og andre deilige ingredienser. Hva er Paris kjent for matmesseig? Tartar, selvsagt. Yuya kombinerer disse to rettene perfekt ved å røke terninger av biff. Terninger av ahi (gulfinnet tunfisk) marineres og blandes med terninger av oksekjøtt og bløtkokt egg. Den perfekte retten. 

Vi får også kylling fra North Shore med laulau, taropuré og en herlig krabbekraft.

Vi får en rett med østers, grønnkål og asparges, kampachi fra Kona med nepe og hawaiisalt før selve mesterverket servers: Biff med sopp og saus. Dette er ikke den gjennomsnittlige lørdagsbiffen vi snakker om. Kjøttet er fra Big Island og nøysomt grillet over en japansk hibachi-grill med kiawe-tre. Kjøttet serveres med lokale Hamakua-sopp, pepperrotkrem, trøffelkrummer, hawaiisalt og perigueux-saus (saus laget med madeira og trøfler). 

Dessertene er ikke en del av menyen som koster 85 dollar (eksl. drikke, tax og tips). Menyen skifter ut fra sesong og tilgang på råvarer. 

Skal jeg anbefale en dessert ville jeg gått for Kilauea Lava Cake med kokosnøtt-lavaiskrem. Her får du dessert med show. Da kommer flytende nitrogen-tanken frem og du får en kullsvart lavakake med røyk og alt. Hawaii i et nøtteskall!

Bor du på et deilig hotell er frokosten verdt å innta der. Selv liker jeg aller best å komme meg ut i gatene og starte dagen på en av de mange, gode kaffebarene i Honolulu. Hawaii kan kaffe, og du vil komme til å savne denne daglige dosen av flytende, svart gull når du reiser hjem.

Den beste kaffebaren på Waikiki er uten tvil Kona Coffee Purveyors. Kafeen ligger i International Market Place. Her får du også lekkert bakverk fra b. Patisserie. Gå ikke glipp av croissant med kokos og ananas eller versjonen med banan og sjokoladefyll. 

Kai coffee Hawaii ligger inne i Hyatt Regency Waikiki og her serverer de også veldig god og lokal kaffe samt litt bakverk. De har også en avdeling i Downtown. 

831 coffeeshop er den søteste kafeen på Waikiki. Her får du også fantastisk kaffe og kan velge fra en imponerende Hand Drip-meny. Tv’en står på og der vises direkteoverført surfing fra Pipeland på North Shore når det er liv der oppe.

Kafeen er dekorert med surfbrett og vintage rottingmøbler. Her kan du bestille den berømte papaya boat fylt med chiagrøt og friske bær og frukt. De spesialiserer seg også på bagels og panini.

Ved siden av ligger sjømatspesialisten  Maguro Brothers Hawaii. Den originale avdelingen ligger i Chinatown/Downtown. Les mer om dette i kapittelet om bydelen.

The Surfjack Hotel & Swim Club

Mahina & Sun’s og Olive & Oliver ligger på Surfjack Hotel & Swim Club, det deilige boutiquehotellet som vi bodde på.
Mahina & Sun’s serverer frokost, brunsj, lunsj og middag. Her får du også cocktails. Chef Ed Kenney har fokus på lokale og bærekraftige ingredienser. Derfor vil du for eksempel ikke finne blåfinnet tunfisk på menyen i restauranten. 

Olive & Oliver er en superkul concept-butikk som også selger kaffe i de søteste kaffekrusene du kan tenke deg. Her er det Hawaii og hula for alle penga. Olive & Oliver har egen, større butikker i byen Kailua som ligger på østsiden av Oahu.

Koreansk mat er stort på Hawaii. Dette skylles selvsagt arbeidsinnvandringen fra Korea til Hawaii som har vært de siste 100 årene.
Ginza won ligger i en bakgate som ikke alle snubler over. Her får du ekte koreansk mat til en rimelig penge. Prøv ekte koreansk BBQ der du selv griller kjøtt og grønnsaker på din egen bordgrill. 

Waikiki Yokocho er en japansk mathall midt i Waikiki. Her finner du bare japanske spisesteder og barer. Jeg sa at Honolulu er Mini-Tokyo, jo. Her finner du steder som selger du japanske spesialiteter som ramen (de har faktisk en egen avdeling av mathallen som de kaller Ramen Road), gyoza, sashimi, sushi, tempura, okonomiyaki og yakiniku (grillet kjøtt).

Mitsuwa Market (inne i International Market Place) er også et japansk matmarked. Her får du kjøpt japanske matvarer og drikke samt noen hawaiiske spesialiteter som japanere liker godt: Musubi og poke. De har en egen matchaavdeling der du kun får produkter med matcha.

MoDo (i Mitsuwa Market) selger mochi donuts som er et eget produkt som er unikt for butikken. Søte og instagramvennlige søtsaker, men det stopper der. 

Internation Market Place er et nydelig open air kjøpesenter med flotte butikker og restauranter på taket. Flour & Barley er pizzasted. Jeg spiste en enkelt og nydelig hvit pizza med lokale reker og grillet sitron. Dessuten drakk jeg en superfresh ananassider til maten. 

Beste Shave Ice får du på Island Vintage Shave Ice. De holder til utenfor Royal Hawaiian Center. Shave ice er «snø» skrapt av store isblokker med en japansk kakigori-maskin som i sin tid ble tatt med over til Hawaii fra Japan for å kjøle ned arbeideren på plantasjene. Nå finnes de i elektriske varianter. Isen smaksettes med fruktsiruper. Versjonene du får på Island Vintage Shave Ice er gourmetversjonen av originalen. Her kan du få iskrem eller søt bønnepaste som fyll og alle fruktsiruper er laget med 100% naturlige ingredienser. Som topping får du frisk frukt og fruktperler som eksploderer i munnen. En opplevelse!

En annen is jeg vil anbefale deg å sjekke ut er Doles ananassoftis. Den selges i mange kiosker over hele Honolulu og smaker helt fantastisk! Forestill deg moden og aromatisk ananas i sorbetform. Ja, da har du Dole Pineapple Soft Serve

Ingen Hawaiitur uten et par cocktails. Vi er tross alt i Tiki-land og da må man ha eksotiske drinker.
På ærverdige Moana Surfrider kan du sitte på den flotte treverandaen og se solen forsvinne ned i Stillehavet mens du nyter en deilig cocktail av meget god kvalitet. De er flinke på cocktails her.

Stedet der den originale Mai Taien ble servert for første gang får du i Mai Tai Bar på The Royal Hawaiian Resort. Det rosa hotellet som har blitt Instagram-destinasjon nummer en på Waikiki er  faktisk stedet der bartender Victor Bergeron (Trader Vic) i 1953 ble hyret inn til å lage en signaturdrink til hotellet med kallenavnet « The Pink Palace of the Pacific».

Royal Mai Tai er den originale versjonen som Trader Vic lagde til hotellet og den inneholder ananasjus, appelsinjus, oransje curacao, orgeat og lokal rom.
Du kan også bestille den originale Mai Tai-drinken som Trader Vic lagde i 1944. 

Det er denne varianten du får på House Without a Key på Halekulani Hotel. De serverer Honolulus beste Mai Tai, etter min mening. Den serveres med masse knust is slik at den holder seg avkjølt lenge og ikke blir for utvannet. 

Du har sikkert hørt om Blue Hawaii? Både drinken og i relasjon til Elvis, skulle jeg mene? Elvis besøkte Hawaii ved flere anledninger og filmen «Blue Hawaii» ble blant annet spilt inn på Hawaii.

Cocktailen «Blue Hawaii» ble laget av bartender Harry Yee som jobbet i baren, Tropics Hilton Hawaiian Village i Honolulu. Elvis pleide å bo på dette hotellet og da var det vel passende å ha en slik drink i baren? Den inneholder blå curacao, vodka, sweet & sour-mix og soda.

Tips: Over hele Honolulu ligger ABC Stores på nesten hvert hjørne. Og det er ikke tull heller. Det skal godt gjøres å ikke ramle innom en slik storkiosk i løpet av oppholdet. Her får du Hawaiiskjorter (eller Aloha-skjorter som det heter), solkrem, mat, vin, snacks og alt du trenger. Fenomenale butikker når du vil kjøpe med deg en øl til verandaen.

Steder jeg har til gode å prøve på Waikiki:
• På toppen av International Market Place ligger den poshe restauranten Herringbone. Her får du østers og bobler og annen deilige og eksklusive retter.
• Tim ho Wan Waikiki ligger inne i Royal Hawaiian Center så hvis du bare skal ha mat i en fei, er dette stedet. Kjent for fantastiske dumplings og Dim Sum.
• Rosa pannakaker på The Royal Hawaiian Resort.
Australske Bill Granger har spisestedet Bills Hawaii. Maten er ganske kostbar og spørsmålet er jo om det er verdt å legge såpass mye ekstra spenn på bordet i en by hvor restauranttilbudet er så fantastisk bra. Maten ser dog nydelig ut. 
Hideout på boutiquehotellet Laylow serverer pupus (hawaiiske småretter), cocktails, kaffe fra Stumptown (Portland-merke), frokost, lunsj og middag. 

Kapahula Avenue

Øst for Waikiki ligger Kapahula avenue. Dette er en lang vei som begynner ved zoologisk hage og går forbi bykanalen og det mektige Diamond Head-krateret. Du passerer Ala Wai golfbane og ikke minst den legendariske Hawaiiskjorte-butikken, Bailey’s Antiques ans Aloha Shirts – butikken som har over 15 000 skjorter til salgs.
Klarer du å løsrive deg fra denne godbiten har du masse god mat i vente. 

Ono Seafood sies å ha Honolulus aller beste poke. Vet du ikke hva Poke er kan jeg anbefale deg å kjøpe boken jeg skrev i fjor som heter «Poke! Fargerik gatemat fra Hawaii.» Da jeg var i Honolulu for to år siden for å drive reseach for boka, stoppet jeg innom det jeg klarte av poke-steder på de få dagene jeg var i byen. Det er uendelig mange gode pokesteder og Ono Seafood var et av stedene jeg aldri kom til. Jeg holdt meg mest til områdene på den andre siden av byen. Heldigvis fikk jeg prøvd Ono denne gangen, og ja, de serverer nydelig poke. 

Vi prøvde spicy tuna og den hadde bra kick til de freshe tunfiskkubene.
Poke er mat «on the go». Derfor har de fleste poke-stedene bare utsalg og ikke restaurant. Ono Seafood har et par benker utenfor butikken der man kan spise. 

Videre oppover Kapahula avenue kommer du til selve rosinen i pølsen.
Leonard’s Bakery er stedet som har laget kaker siden 1952 og det er spesielt de portugisiske smultringene (uten hull) som de er kjent for. Fordi Hawaii er en smeltedigel av kulturer er det derfor helt på sin plass å ha en butikk som spesialiserer seg på denne kaken. De lager også andre ting, men det er malasadaene folk står i lang kø for. De ble første gang laget til «feittirsdag» i 1953, og siden har de vært på menyen.
Nå kommer folk fra hele verden for å spise de nydelige smultringene fylt med godsaker. Kakene lages på bestilling og de er rykende varme rett fra smultgryten når nummeret ditt ropes opp. 

Kono’s er naboen til Leonard’s Bakery. Det er her du skal prøve den berømte retten kalua pig i ekte street food-stil. Grisen stekes i 12 timer på lav varme under bakken. Resultatet blir pulled pork som du aldri før har smakt maken til. Kjøttet får en ubeskrivelig behagelig og mild røyksmak.

Du får kalua-gris i forskjellige varianter. Vi gikk for en variant med sliders og guava-bbq-saus og coleslaw. Det er noe av det beste jeg har smakt innenfor kategorien. Det er pur lykke og så vellaget og yum. Neste gang går jeg for en av de fristende milkshakene de har på menyen, og den er stor! Jeg nevner noen: Coconut cream pie, Pineapple vanilla og Key lime pie. Altså! Det må jo være bra! 

Steder jeg har til gode å prøve på Kapahula avenue:
• Sushi Ginza Onodera, som har to michelinstjerner i New York, har omakase-restaurant på Kapahula avenue. Så hvis du er ute etter luksus-sushi er dette stedet å gå. De har også en tappanyaki-restaurant i King Street.
• Tonkatsu Tamafuji serverer tonkatsu. Alle som har vært i Japan kjenner sikkert til de uimotståelige svineschnitzelene som er vendt i lette panko-smuler og frityrstekt til perfeksjon. 

Kaimuki

Øst for motorveien der Kapahula avenue slutter bør du sjekke ut den bydelen i Honolulu der det har poppet opp masse spennende og hippe spisesteder de siste årene. Strøket var en av de mer velstående for over hundrede år siden.
I bydelen Kaimuki er det Waialea avenue du bør konsentrere deg om. Her ligger gode steder på rad og rekke. Bare gå oppover gaten og når du kommer på toppen av bakken kan du se havet igjen og ikke minst Diamond Head.

Mud Hen Water er allerede kåret til en av USAs aller mest essensielle spisesteder, ifølge Eater.
Det er Ed Kenney (Mahina & Sun’s i Waikiki) som driver dette stedet som er åpen på kveldene, men tilbyr også brunsj i helgene. Og det er akkurat det vi prøvde da vi var i Honolulu. Det var en opplevelse av de sjeldne. 

Vi bestilte en fjøl med lokale spesialiteter som de kaller «The Seaboard».  Her får du røkte, gravede og tørkede lokale fiskeretter samt hjemmelaget ricotta og marmelade og forskjellig brød og kjeks. Det er så digg, det. 

Vi kunne heller ikke motstå en gigaporsjon med lekre og tynne surdeigs-bananpannekaker med pisket brunet smør og ekte lønnesirup til. Så godt!

Vi bestilte hjemmelaget limonade og kaffe til. Utvalget av cocktails som passer til brunsj er veldig bra, så hvis du planlegger en sløy søndag er det ikke noe i veien for å bestille det.
Jeg vil fryktelig gjerne tilbake en dag og prøve kveldsmenyen. Lokalet er veldig hyggelig og interiøret er en fin blanding av vintage og nytt. Mud Hen Water har også en liten uteservering. 

Tamura’s Fine Wine & Liquors er ikke et spisested, men en gigabutikk med Honolulus aller beste vin- , sake- og spritutvalg. Det er Honolulus svar på Vinmonopolet. Men ikke bare det. Her har du også en delikatesseavdelingen der du blant annet kan velge mellom et imponerende utvalg Poke av meget god kvalitet. 

Surf ’n Hula Hawaii er en veldig kul vintagebutikk som har masse rart, også kjøkkenutstyr og tiki-artikler. Du må bare innom denne butikken når du er i strøket. 

Coffee Talk ligger på toppen av bakken. Dette er en avslappet nabolagskafé i fantastisk lokale. Her får du selvsagt kaffe, sandwicher og salater.

Nå går du opp 12. Avenue og da vil du se toppen på Diamond Head foran deg. Rundt hjørnet for Gecko Books & Comics (meget bra tegneseriesjappe ifølge min mann) ligger legendariske Koko Head Café. Spesialitetene her er frokost, brunsj og lunsj (07:00-14:30) signert kjendiskokk Lee Anne Wong. Hun er kineser-amerikaner og har jobbet ved en lang liste kjente restauranter over hele verden med og uten michelinstjerne. Hun har vært med i utallige matprogrammer på tv og hun er også Hawaiian Airlines executive chef.

Lee Ann, som opprinnelig er fra New York, flyttet til Honolulu i 2013 og siden har dette vært hennes hjemsted. På Koko Head Café får du kaker, pannekakestabbel, sandwich, egg og typiske frokostting, men også dagens det geniale konseptet dagens dumplings, små jernpanner med eksotiske retter som representerer mangfoldet Hawaii er kjent for kulinarisk. Her er det kinesisk, japansk, portugisisk, puertorikansk og vietnamesisk.
De serverer kaffe og juice og alt man kan forvente av alkoholfrie drikker, men også cocktails og Morning Milkshake med bourbon. Neste gang skal jeg ha en slik.

Affogato med malasasa-iskrem.

Via Gelato lager hjemmelaget håndverks-is. Tidligere serverte Melissa Bow is fra Food Truck, nå har hun adresse i Kaimuki og Ward Village Kaka’ako. Hver dag lages 12 forskjellige is av lokale ingredienser som f.eks kaffe fra fabelaktige Kona Coffee Purveyors, guava, kokos, pandan, matcha-te osv i italiensk gelato-stil. 

Steder jeg har til gode å prøve i Kaimuki: 

Restaurant X0. Asiatiske fusion-restaurant med frityrkylling og andre deilige retter.
Happy Days er en kinesisk klassiker i strøket og en av stedene jeg virkelig er lei meg for å ikke ha hatt tid til denne gangen. De har åpent fra tidlig morgen og spesialitetene er dim sum og sjømat. 
The Surfing Pig er søsterrestaurant av Kono’s (Kapahula avenue). De serverer klassiske amerikanske/hawaiiske retter som flatbreads, burger, back ribs, krabbekaker, stekt ris, tataki og mye mer. Dette er også et bra sted for helgebrunsj.
Koa Pancake House er nok en klassiker og de serverer åpenbart pannekaker, men også omeletter og andre frokostretter diner style.
12th Ave Grill er et amerikansk brasseri som serverer kjøtt og sjømat med adresse til alle leverandørene.  

Fra Kaimiki kan du ta buss til Ala Moana. Dette er bydelene som begynner i enden av Waikiki motsatt vei av bydelene jeg nå har nevnt. 

Ala Moana

Dette er egentlig den bydelen jeg kjenner minst til for her er det masse kjøpesenter og bedrifter som holder til. Det ligger masse spisesteder inne i de forskjellige kjøpesenterene, men jeg er ikke helt fan av å sette meg på senter å spise. Det er nok mye mer vanlig for amerikanere og asiatere. 

Foodland Farm er verdt å stikke nesen innom for å kjøpe med lokale kvalitetsprodukter og for å ta en titt på det største poke-utvalget i byen.

I en del av Ala Moana finner du Ward Village og South Shore Market.

Lucy’s Lab Creamery ligger inne i det kule, lille senteret South Shore Market. Her finner du små designerbutikker som selger helt unike ting laget på Hawaii. Ikke turistræl, men kule klær, smykker og andre ting.
Lucy’s Lab Creamery selger iskrem og de er til å dø for. De lager iskrem med spesielle smaker som whiskey og bacon, blå søtpotet (ube), thai-te, lavendel og honning og en som gjengir smaken av en klassisk bursdagskake. Iskremen er fabelaktig og jeg anbefaler på det varmeste å ta en scoop eller to for å kjøle deg ned i varmen.

Pa’ina Cafe er stedet der Poke bowl ble oppfunnet. Jeg besøkte stedet da jeg var på research-runden min for to år siden. De serverer nydelige og svært generøse porsjoner av trendretten.

Piggy Smalls har koselig lokale innendørs, men også uteservering.  Og man vil jo gjerne sitte utendørs når man har reist fra vinteren til andre siden av kloden. Piggy Smalls er søsterrestauranten til The Pig & the Lady i Chinatown (som også er verdt en tur).
Konseptet er moderne vietnamesisk med klassiske rette som phô og ban mi. 

Men også spennende retter som dagens fisk servert med spicy vannmelon, sitrongress mojosaus, padron-chili og mint- og fennikelsalat. For en rett! Fisken vi fikk var en perfekt grillet lokal ørretfisk.

Men retten man må bestille enten på Piggy Smalls eller The Pig & the Lady er LFC-vingene med det de kaller money-saus, kaffirlime, peanøtter, friterte løk og en lett coleslaw. Her får du søte og syrlige vietnamesiske smaker i de deilige, stekte kyllingvingene. Du slikker fingrene etterpå og lar våtservietten ligge. Garantert. 

Steder jeg har til gode å prøve i Ala Moana-området:
• Scratch Kitchen and Meatery er brunsjstedet med kø langt ut på gata i helgene. Her får du comfort food Hawaiian style som arme riddere med kokos og Creme brulee, Pork adobo loco moco, ostesmørbrød og burger. Et klassisk dagen-derpå-sted. 
The brilliant OX: Hver onsdag har de det brilliante konseptet «Bourbon & Bones» der du får margbein og et utvalg bourbons eller japanske whiskey. 
• Nobu ligger også i dette området, og det er aldri feil hvis man har lyst på bra sushi.
• Minori Craft Japanese Tavern: Japansk taverna som åpnet mens jeg var i Honolulu, men som var et av stedene jeg ikke fikk tid til å besøke. De serverer kreative, japanske retter.

Kaka’ako 

Når du kommer til Ward Avenue kommer du til et nettverk av gater med bilverksteder og street art. Nå begynner den virkelig, spennende delen av Honolulu. Her er det en fin blanding av trend og rufs. I den litt med dodgy delen av området finner du et snedig konsept ved navn The Brewseum.

Dette er en bryggeriet Home of the Brave Brewing Co. og baren med 2. verdenskrigstema. Veldig spesielle greier, men en hit blant folk som er opptatt av krigshistorie og øl.

Denne bydelen er hjem for mange mikrobryggerier. Er du en ølhund kan du gå fra sted til sted og drikke lokalt øl. Her er noen steder å sjekke ut:
Waikiki Brewing Company, Honolulu Beerworks, Aloha Beer Company, REAL gastropub / Bent Tail Brewing Company.

Aloha fra meg! Foto: Erik Valebrokk

Street art er en betydelig attraksjon i strøket og du vil se folk gå på kunstsafari for å se de flotteste arbeidene som pryder lagerbygninger, fasader og fortau. Hvert år i februar arrangeres Pow! Wow! street art festival der kunstnere fra hele verden kommer til Honolulu og maler sine kunstverk som får stå utstilt i gatene i et helt år. Sjekk spesielt ut Cooke Street og Pohukaina Street. 

Salt er et område som er helt nytt. Her finner du spisesteder, barer og butikker. Spesialbutikk for foto og Honolulus beste platebutikk finner du i annen etasje

Slakteren, Butcher & Bird, serverer også fristende lunsj med varer fra eget sortement. Slakteren leverer også til restauranter på området, som Moku Kitchen.

Moku Kitchen: På denne restauranten med bærekraftig fokus får du cocktails, stort utvalg av øl og vin på tap, digge pizza, grillretter, fisk, de beste deviled eggs jeg noen gang har smakt og asiatisk/hawaiiske småretter. Vi gikk for en pizza med kalua pig og ananas (hey, det er greit med ananas på pizza når man er på Hawaii. Ellers også!) Dette er et veldig sosialt og trivelig spisested som også har uteservering. 

ARVO er alle avokadospisende foodies våte drøm. Den australske kafeen deler lokale med den trendy blomsterbutiken, Paiko der du kan lære å binde din egen blomsterkrans.

Utsikten fra 53 by the sea.

53 by the Sea ligger nedenfor Salt i retning havet. Restauranten ligger vakkert til med utsikt mot Waikiki og Diamond Head. Stilen er fine dining og ingrediensene er lokale. Vi gikk for en tre-retters lunsjmeny med en Chef’s trio til å begynne med.

Her fikk vi deilig, crispy reke med karri-avokadosalsa, Spicy poke soju ahi og roastbeef med asparges og pepperotkrem.
Jeg må også nevne det deilige brødet vi fikk servert med ananassmør til. Oh, lykke! 

Vi hadde nydelig rosévin til maten som også passet godt til hovedrettene våre som var utsøkt stekt fisk med blå søtpotetmos (ube), gulrot og limeskum. Erik hadde en perfekt stekt kylling med yuzupotetmos og soya-ponzusaus. 

Til dessert fikk vi kokospannacotta med skogsbær og bringebær shave ice som ble kvernet ved bordet.

Steder jeg har til gode å prøve i Kaka’ako:

Cafe Duck Butt. Dette er en bar, karaokebar og serveringsted med mat. Et for bra navn på stedet til ikke å stikke nesen innom. Neste gang.
Bevy bar: Bar som serverer håndtverkscocktails og fristende småretter. 
• Morning Glass (inne i butikken Fishcake): Bra kaffested med frokost og lunsj.

Downtown/Chinatown:

Pho og Banh Mi

The Pig and the Lady er hovedrestauranten til Piggy Smalls i Ward Village. Menyen er litt annerledes. Du får de kjente kyllingvingene her også. Iskremmenyen deres med spennende smakskombinasjoner er et must. 

Naboen til The Pig and the Lady er Barack og Michelle Obamas favoritt-restaurant.
Senia er gourmetrestauranten som går for å være en av USAs aller beste restauranter.
Kokkene Chris Kajioka og Anthony Rush jobbet sammen på Thomas Kellers to stjerners-restaurant Per Se i New York.

Chris Kajioka og Martin Mårtensson.

Anthony, som er fra Storbritannia ble med Chris hjem til Hawaii og startet denne restauranten som har avslappet a la carte i hovedrommet og en 12-seters chef’s table meny i baren.
Vi spiste a la carte og nøt hver rett. Og tror du ikke det jobber en ekte skåning her! Martin Mårtensson har jobbet ved restauranten siden de åpnet dørene i 2016. For en humørspreder!

Maten på Senia er fantastisk. Rettene er til å kjenne igjen og råvarene som brukes er i stor grad fra Hawaii. Vi bestiller noen småretter og flere større. Rettene er perfekte å dele.
Vi spiser små crackers laget av blekksprutblekk med poke, ponzu og avokado. Èclairs med fylt med kyllinglever, soppstøv og persimon er neste snack. For en lykke!

Vi følger på med grillede beter med endivie, sitrus og avokado før vi får inn en fjøl med margbein og oksehalemarmelade, briosche, relish og hawaiisalt. For en morsom rett å spise. I hver brioche legger vi litt oksehalemarmelade, litt relish, beinmarg og et dryss salt. Sosial og utsøkt mat.

Vi gir oss ikke her og neste rett er blekkspruttempura med en deilig japansk dashi, shiso og jordskokk. Siste rette er en arrabiata-rett med spagetti, bakt paprika og hummer. Vi blir også fristet til en liten dessert på deling. Cannelle og iskrem ble den perfekte avslutningen sammen med en kopp lokal kaffe av beste kvalitet.

Helt strålende mat. Jeg anbefaler på det varmeste å bestille bord på Senia hvis du tar turen til Honolulu. Enten du sitter ved Chef’s table eller i spisesalen kan jeg garantere deg at du får en fantastisk matopplevelse. Jeg tror også cocktailene er verdt å prøve. 

Chinatown er et ekte rufsestrøk. Men det er også her du får en autentisk smak av Asia.
Markeder, butikker og restauranter med blant kinesiske, vietnamesiske og filippinske varer og retter frister. Det som gjør Chinatown ekstra spennende er miksen av trendy butikker og moderne restauranter, barer og kaféer.

Fête er en av de få stedene i Honolulu som serverer naturvin. Du får også deilige retter her der pasta og kjøtt står i fokus. Kjøttet har klar adresse til bøndene som leverer til restauranten. Det samme med ostene, som også er lokale.
Også her har de en fristende cocktailmeny.

Maguro Brothers inne i Kekaulike Market serverer noen av de beste poke- og sashimirettene i hele byen. Brødrene jobbet tidligere ved fiskemarkedet i Honolulu, et sted som jeg også besøkte første gang jeg var der. Nå håndplukker de fisk på markedet hver morgen som de lager retter av på sitt lille kjøkken inne i Kekaulike Market i Chinatown. Det er et par stoler og bord her også, men de fleste stikker innom for å kjøpe take away. 

Avdelingen her har åpent på morgen og stenger klokken 15.00. Fra klokken 17:30 har de åpent i sin avdeling på Waikiki. 

Avdelingen inne i Kekaulike Market er supersjarmerende. Du sitter blant grønnskaksselgere mens du spiser de fresheste fiskerettene du kan tenke deg. Den absolutt beste sashimiopplevelsen i Honolulu for vår del.

Happy Garden: Autentiske spisesteder kjennetegner Chinatown. Happy Garden er et slikt sted. Her har de spesialisert seg på dim sum. I vinduet står dampende bambuskurver og frister kundene fra gaten og inn i restauranten. Her får du automatisk jasminte til maten og de som jobber der, som snakker så som så med engelsk, kommer med kurver med dim sum og tilbyr kundene, selv om du har bestilt fra menyen.
Det er billig, autentisk og godt. 

Negroni på The Manifest

The Manifest: Bra cocktailbar som også har stort ølutvalg. Et fint sted å starte kvelden før du skal ut å spise.

Steder jeg har til gode å prøve i Downtown/Chinatown:

Bar Leather Apron: Jeg har vært i baren, men uten å smake drinkene. Det var ikke plass, rett og slett. Dette går for å være den beste cocktailbaren i hele Honolulu og den drives av bartender Justin Park. Man må booke bord.
Lucky Belly Ramen er stedet for god ramen. Fordi vi gikk så mye på Marukame Udon Waikiki (som også har avdeling i Downtown/Chinatown) hadde vi stilt ramenbehovet vårt på denne turen. Kanskje neste gang?
Little village noodle house: Dette er også et av de autentiske nord-kinesiske spisestedene som serverer nudler, risretter, dumplings, kylling, okse og and og sjømatretter. 
The Tchin Tchin! Bar: Vinbar som også serverer cocktails og småretter. Baren har uteservering på taket. 
Brue Bar: Kreative kaffedrikker

Vi tok en utflukt nordover til North Shore. Dagsbilletten med buss tar deg dit på halvannen time. På vei opp til Haleiwa kjører du forbi Dole ananas-farm og her kan du stoppe og utforske mer hvis du er interessert i det. Dole selger masse fantastiske produkter som du også får kjøpt i Honolulu og på flyplassen (der er det mye dyrere). 

Når du kommer til Haleiwa, som er den lille surfelandsbyen på North Shore, kan du dra på stranden, se på surfere, handle i den legendariske surfebutikken Surf N Sea eller spise shave ice hos Matsumoto Shave Ice som har holdt på med akkurat denne klassikeren siden 1951. 

Det er masse butikker og spisesteder i Haleiwa, men lukter du tilfeldigvis grillet kylling, så gå etter lukten.

Da er det Ray’s kiawe broiled chicken som har satt opp telt og griller hele kyllinger på Rotisserie over den lokale tresorten kiawe til en billig penge. Den serveres med ris og ananascoleslaw og det er en perfekt rett. 

En annen utflukt du kan ta er til østkysten av Oahu. Kailua er en liten strandby med kule butikker og tilsynelatende bra spisesteder og fantastiske strender. Jeg har ikke vært der, men min neste tur til Hawaii inkluderer en tur innom. Det er helt sikkert. En av Oahus aller beste ramensteder ligger her. Rai Rai Ramen heter stedet, og er ikke ramenrettene noe tess, så er i alle fall navnet herlig for en trønder som meg. 

Typisk Hawaii: Selfies på Waikiki.
Forrige

Helgedrinken: 52 Coladas

Arabisk flatbread

Neste

Legg igjen en kommentar