Gjør stas på gulroten

Det siste året har gulroten dukket opp i masse spennende retter. Jeg har spist så mange kreative og gode gulrotretter over hele verden og jeg elsker det! Er det noe vi har god tilgang på, så er det gulroten.

S.Pellegrino Young Chef-vinneren som skal representere vår region i verdensfinalen vant med en nydelig rett der han byttet ut kjøtt med gulrot og lagde en spennende satay. Så smart.

I Stockholm fikk jeg en helt nydelig gulrotrett med grillede gulrøtter med dill, nypoteter, hollandaise og posjert egg på Oaxen Slip. Dette var vegetar-alternativet på deres uke-lunsjmeny.

Da jeg deltok på et Google-arrangement på gourmetrestauranten Rest. i Oslo opplevde jeg noe veldig kult. Vi ble delt inn i lag og så skulle vi lage to av Rest.s kjente retter. Jeg havnet på Team Gulrot der vi skulle gjenskape den legendariske retten med grillet, skeiv gulrot, gulrotpuré og fritert gjær. For en rett!

Jeg hadde gulrotansvaret og skulle trekke gulroten i gulrotjuice, salt, sitronsaft og søl (tang). Etterpå grillet jeg gulroten på en japansk grill mens jeg penslet den med smør. For en smak!

Så takknemlig for å ha fått lov til å kokkelere på kjøkkenet til supertalentet Jimmy Øien og teamet hans.
Denne enkel metoden (nesten den samme) har jeg brukt i oppskriften nedenfor.

Men mer om gulroten.
På fjorårets matkonferanse, Gastronomika i San Sebastian var fokuset rettet i stor grad mot plantebasert kost. Gastronomika samler noen av verdens beste kokker som i tur og orden presenterer et tema og en rett. Jeg var tilstede som presse og fikk mulighet til å smake på rettene samt intervju de jeg ville i etterkant.

Retten «Black is the new orange» fra Locavore. Gulrot»stek» med røkt okefett, krydret gulrotpuré, soyaglace, pasjonsfrukt- og gulrotvinaigrette, fermentert gulrot og gulrotpulver. Jeg har oppskriften, men den er på tre sider, så jeg lar være å legge den ut.

Etter å ha smakt en helt fantastisk gulrotrett signert Eelke Plasmeijer og Ray Asriansyah ved restauranten Locavore på Bali (der de bruker 95% lokale ingredienser) tok jeg en prat med gutta. Da diskuterte vi hvordan man kan bruke grønnsaker i større grad som helt i en rett. Ikke nødvendige vegetarretter, men mer grønnsaker og mindre kjøtt. Dette kan du lese om i et annet innlegg.

Ray Asriansyah og Eelke Plasmeijer fra Locavore.

Etter alle disse deilige gulrotrettene var det på tide å ta inspirasjonen inn på mitt eget kjøkken. Intet vondt ord om kokte gulrøtter eller revet gulrot. Dette er supre tilbehør til fisk eller kjøtt, men de er ikke egne retter.

Men kan gulroten være helten på tallerken også hos hjemmekokken? Så absolutt, og det skal jeg vise i denne retten som ble en innertier. Jeg fikk tak i små gulrøtter i mange farger hos min lokale grønnsakspusher, Juels 33 på Frogner. Dette er et produkt som man ikke vanligvis ser i butikken, så ikke let etter dem. Finner du dem, er du heldig. Men bruk heller regnbue-gulrøtter (fargerike gulrøtter) eller vanlige, søte og deilige gulrøtter. Jo mindre, jo bedre, men ikke gå for «knaskerøtter». De smaker klor og er dølle. Ok?
Det jeg prøver å si er: Velg gulrøttene som du ville ha valgt et godt stykke kjøtt. Vær kresen. Dette skal som sagt være helten på tallerken.

Min oppskrift har mange små elementer, men ingen er kompliserte. Det er bare en del småting, som sagt. Jeg føler også at alle ingrediensene må være der for å få alle smakene til å høre sammen. Det ble en dødsgod rett, rett og slett!

kokte gulrøtter klarer for smør og grill.

Elementene som er med i retten er følgene: Bulgur, nøtter (i dette tilfellet pistasjenøtter, men pinjekjerner eller ristede hasselnøtter vil fungere veldig bra), yoghurtdressing med hvitløk og sitron, lettsyltede gulrotremser, brent chiliolje, appelsinglace, blodappelsinfilet, frisk mynte og ikke minst gulrøtter trukket i appelsinsaft og honning og deretter grillet i peisen og penslet med smør.

Saft suse! Det høres kanskje komplisert ut. Men frykt ei! Det er det ikke. Jeg grillet disse småtassene av noen gulrøtter i en metallkurv i den vedfyrte pizzaovnen min som fungerer som grill, peis og det som måtte falle meg inn. Det er viktig å få røyksmaken, så bruk gjerne peisen din eller grill utendørs. Finn en mulighet, for uten røyksmaken er ikke retten den sammen.

Her kommer oppskriften på grillede gulrøtter med Midtøsten-smaker:

Grillede gulrøtter med Midtøsten-smaker

Ingredienser

 • Gulrøttene:
 • fargerike gulrøtter (finn så små som mulig) eller vanlige, oransje gulrøtter av god kvalitet
 • 3-4 blodappelsiner eller vanlige, søte appelsiner
 • 1/2 sitron, saften
 • 1 ss honning
 • salt
 • 1 bit ingefær (ca størrelsen med en 5'er)
 • 50 g smør
 • Bulgur:
 • bulgur (grov type)eller couscous
 • 1 ss smør
 • salt
 • 1 ts ras el hanout
 • syltet gulrot:
 • 1 dl husholdningseddik
 • 2 dl vann
 • 1/2 dl sukker
 • yoghurtdressing:
 • 2 dl tyrkisk eller gresk yoghurt
 • 1 fedd fersk hvitløk, presset
 • 1 ts finrevet sitronsskall
 • 1 ts sitronsaft
 • 1 dryss salt
 • Brent chiliolje:
 • 1 dl nøytral olje
 • chiliflakes etter ønske. Jeg bruker tre forskjellige. En mild, en sterk og en søt variant.
 • Ekstra:
 • Friske mynteblader
 • hakkede nøtter som f.eks pistasjenøtter, ristede hasselnøtter eller pinjekjerner
 • 1 appelsin til fileter
 • Appelsinglace:
 • 2 appelsiner, saften
 • 1/2 dl sukker

Slik gjør du

1

Slik gjør du: Ha presset appelsinjuice, ingefær, sitronsaft, litt salt og honning i en kjele. Legg gulrøttene (hele, skylt og uskrelt) i gryten. Kok opp og la så gulrøttene trekke seg nesten møre på medium varme. Sil av væsken og la gulrøttene dampe seg tørre. Ha dem over i en metallkurv som tåler høy varme. Det finnes egne grønnsaksrister i grillbutikker. Jeg kjøpte en finmasket metallkurv på Grønland i en av de mange rare interiørbutikkene der. Er risten ny må du huske å "brenne den av" på grillen før bruk for å få bort evt lakk eller andre skadelige middel.

2

Før du legger grillkurven på glørne, pensler du gulrøttene i litt smeltet smør tilsatt litt flaksalt. Grill under oppsyn og rist metallkurven ofte slik at gulrøttene ikke brenner seg. Litt sort prikker er greit, det gir bare god smak, men store partier smaker bare bittert. Pensle med smør ofte og helt til slutt når gulrøttene er ferdiggrillet. Et lite dryss flaksalt over til slutt.

3

Kok bulgur som anvist på pakken. Tilsett 1 ss smør og ras el hanout pluss litt salt i sluttfasen.

4

Hakk nøtter og ha i en skål klar til anretning.

5

Skjær fileter av en blodappelsin (eller en vanlig appelsin) uten å få med noe av det hvite. Legg klar til anretning.

6

Plukk også mynteblader og legg dem klare.

7

Lag chilioljen: Varm oljen i en kjele. Tilsett chiliflak og ta av platen. Oljen er nå så varm og vil trekke ut smak og "brenne" chiliflakene. Denne er kruttsterk, så bruk den i små doser.

8

Yoghurtdressing: Ha yoghurt i en bolle og rør inn hvitløk og sitronskall og -saft.

9

Appelsinglace: Press saft av appelsin eller blodappelsin. Kok opp sammen med sukkeret og kok inn til konsistensen er som tykk saft.

10

Syltede gulrotremser: Skjær remser av gulrot med potetskreller, siden på et rivjern eller en mandolin (best). Kok opp vann, eddik og sukker. La sukkeret smelte og ta gryten av platen. La kjøle seg ned til romtemperatur. Legg gulrotremsene syltes i laken i ca 30 minutter.

11

Legg opp retten ved å bulgur i bunnen av serveringsfatet. Legg på appelsinfileter og gulrotremser her og der. Strø over nøtter. Legg på nygrillede gulrøtter. Legg skjefuller med yoghurtdressing rundt på fatet. Ha dråper av chiliolje over. Appelsinglacen sprer du rundt på fatet med en teskje. Litt av gangen. Resten kan settes i skål og servers til retten. Gjør det samme med yoghurtdressingen og chilioljen.

12

Strø over mynteblader og mer nøtter. Da skulle alt være på plass!

Forrige

And på katalansk vis og litt om julen

Fried chicken southern style med boom boom sauce

Neste

10 kommentarer om “Gjør stas på gulroten”

 1. Var så heldig og hadde en helaften på Rest i fjor, og gulrotretten kunne jeg badet i!
  Veldig lyst til å forsøke meg på retten din ( så faktisk disse små, flerfargede røttene for første gang, hos en grønnsakshandler på Løkka i dag☺️)…..Må bare ha en fridag først, slik at jeg rekker alt. Lager sjelden mat fra bunnen, så er tilsvarende urutinert på kjøkkenet. Står det én time i oppskriften, bruker jeg -minimum- tre?

  Hva tror du om stekeovn og noen dråper liquid smoke i smøret, som en pensler gulrøttene med? Og en kjapp runde med grillfunksjonen mot slutten?
  Har nemlig verken peis eller grill?
  Ha en god helg!
  P.s: har førsøkt ulike kjerner på gulrøttene, og cashews er en soleklar favoritt hos meg?

  Svar
 2. Hei på deg! Heldiggris som har hatt helaften på Rest. Jeg har faktisk en til gode selv, og den skal jeg snart benytte meg av.
  Du tenker bra til å lage lite mat. Liquid smoke er egentlig et produkt jeg ikke er då glad i, men vet du hva? Det kan funke å smelte smør til det er lyst brunt og så tilsette bittelitt liquid smoke. Pensle underveis under grillelementet. Why not! Sikker på at det vil funke. Meld tilbake hvordan det gikk, da! Spent på å høre. Og husk: dressing og chiliolje kan du lage ferdig dagen før. Lykke til!

  Svar
 3. Takk??
  Har fri på torsdag, så da står gulroten og din oppskrift på agendaen( som eneste punkt den dagen?).
  Skal gi tilbakemelding☺️
  Ha en fin uke!

  Svar
 4. Da har jeg laget retten, ble først i dag, siden fridagen min på torsdag ble forskjøvet.
  Men preppet alt som preppes kunne sist onsdag, så resten gikk greit.
  Må innrømme at det ikke ble så mye røyksmak, noe som skyldtes at jeg nok var for varsom med den flytende røyken? Den luktet-i tillegg til røyk forstås-innmari snodig, og ikke på en god måte.
  Men som noe, som fikk magen min til å vrenge seg bittelitt?
  Uansett, og på tross av min ganske urutinerte kokkelering, veeeeldig,veldig godt?! Spør du meg har du, for min del, truffet spikeren på hodet hva syre/sødme/salt og ulike konsistenser som matcher hverandre angår!
  Jeg hadde ikke frisk mynte( trengte jo bare litt, og bruker det så sjeldent at 80% av potta hadde gått i søpla?), men tror jeg må ta med det neste gang, og til sommeren kanskje prøve retten på grillen til faren min?
  Var verdt fire timer med prepping, som sagt fryktelig urutinert?, og kommer til å lage dette mange ganger!
  Takk for super oppskrift og tips, ha en fin uke!

  Svar
  • Så kult å høre! Ja, liquid smoke kan ha en litt sur smak. Jeg er ikke så glad i å bruke den. Men prøv grillen neste gang! Kult at du tok deg tid til å lage retten!

   Svar

Legg igjen en kommentar