Fårikål? Nei, kjeikål!

Fårikål-sesongen er ikke det man forbinder med våren. Det  er egentlig litt dumt. Deilig vårlam og kål, små nypoteter er da virkelig en god idé, er det ikke?

Jeg har ikke laget fårikål. Jeg har laget kjeikål. Jeg har brukt flotte stykker med spe kje til retten, pluss spisskål og andre herlige smaker. Kje er et fantastisk kjøtt som folk begynner å få øynene opp for. Du får det på Bondens Marked (mitt er fra Haugen Gardsmat) og du får det også hos Annis pølsemakeri i Mathallen i Oslo.

Kjøttet er mildt i smaken. Det er delikat og burde være kjøttet for den som synes lammekjøtt er litt for kraftig. Det burde være kjøttet for alle, når jeg tenker meg om. Men det er det ikke. Hvorfor spiser vi ikke denne fantastiske råvaren? Vel, ta grep og gjør det!

Min kjeikål inneholder mer enn kål, kje, vann og pepper. Som nevnt er kjekjøttet mildt, så du kan godt pønsje opp smakene litt. Det gjør jeg med enkle grep.

Ikke feil med kjeikål på våren.

Til min kjeikål (nok til fire personer) trenger du dette:

1,3 kg blandet kjekjøtt

2 dl hvitvin

1 løk, finhakket

1 spisskål, delt i 8 båter

3 hvitløksfedd

3 kvister rosmarin

flaksalt

2 laurbærblader

pepper etter ønske, kvernet og hele korn

olivenolje

små poteter til servering.

Start med å mykne løk i en gryte med litt olje. Strø over litt flaksalt. Når løken er myk tilsetter du rosmarin, hele pepperkorn, laurbærblader og hvitløksfedd.

I en panne steker du kjekjøttet i litt olje, salt og pepper. Du skal bare brune sidene på kjøttet for å få ut mest mulig smak. Ha kjøttet over i gryta og ha vin i pannen. Kok opp og ha vinene over i gryten.

Brun kjøttet i en panne.
Løken skal skinne.

Legg halvparten av kålen i gryten. Tilsett 2-3 dl vann. Kok opp og senk så temperaturen til medium. Sett på lokk og la kjeet kose seg i ca 2 timer. Ta av lokket og rør forsiktig. Begynner kjøttet å slippe beina? Isåfall er kjeikålen straks ferdig. Ikke helt? Da lar du den stå litt til. Smak til kraften med mer salt og pepper.

Når det er ca 10 minutter igjen til servering legger du resten av kålen på toppen av kjøttet. Sett på lokk. Det er deilig å ha kål i forskjellige konsistenser i denne retten.

Kok småpoteter i lettsaltet vann og server til kjeikålen.

Forrige

Gospelbrunch i Harlem

Moderne gresk: Lam med jordskokkpuré, gulrøtter og appelsin

Neste

Legg igjen en kommentar