Moderne gresk: Lam med jordskokkpuré, gulrøtter og appelsin

Lam + påske = sant. Sånn er det bare. Men jeg vil ha lam på en kul måte. Enten som hjemmelaget kebab, eller med en spennende twist.

Masse goodies: Lam, feta, pinjekjerner, appelsin, gulrøtter, jordskokkpuré, oliven, agurk og sukkererter.

Lammet jeg har laget kan man kanskje si er en moderne greskinspirert rett. Jeg har fetaost, oliven, agurk, pinjekjerner og appelsin. Men jeg har også gulrøtter og jordskokk. Mange elementer, men jeg synes det passer godt sammen.

Skinnsiden ned først.
Så stekes undersiden.

Lammet: Ytrefilet av lam har jeg kjøpt hos  Haugen Gardsmat på Bondens Marked. Tipp-topp kvalitet. Jeg fjerner den store senen som ligger under fettlaget med en skarp kniv, men jeg legger tilbake fettlaget og ruter det forsiktig. Salt og pepper og så er det klart til å stekes i panne med smør, olivenolje, hvitløksfedd og rosmarin. Etterstek i ovnen til du har ønsket kjernetemperatur. Litt rosa i midten er fint.

Gulrøttene: Jeg vasker dem, men skreller dem ikke. Disse forkoker jeg i 5 minutter. Jeg bruker små regnebuefargede gulrøtter. Jeg elsker dem, både visuelt og smaksmessig. De kjøper jeg hos gutta på Juels 33 på Frogner. De har alltid disse i løsvekt og da kan jeg velge ut de minste.

Gulrøttene legger jeg i en stekepanne med saften fra to blodappelsiner (eller vanlige appelsiner). Hell på 4 cl anisbrennevin som Ouzo eller Pastis. Tilsett 3 ss smør og et helt hvitløksfedd. La dette kose seg i pannen på medium temperatur. Mens dette koser seg renser du en liten neve små oliven med stein. Skjær kjøttet løs med en liten kniv. Legg olivenbitene i pannen sammen med gulrøttene. Når sausen rundt gulrøttene er litt klissete er det ferdig.

Jordskokkpuré: Dette er enkelt. Skrell jordskokker (ca. 6 store)og del dem i store biter. Kok dem i vann til de er møre. Sil av vannet og ha dem over i en blender sammen med et dryss flaksalt og 3 ss smør og 1/2 dl kremfløte til en myk puré. Sil den gjennom en sil eller ikke. Jeg synes det er unødvendig, for du har en flott puré nå.

Tilbehør: Appelsinfileter (Skjær ut med en skarp kniv slik at du kun får med appelsinkjøttet, ikke skinn. Bruk blodappelsin hvis mulig), agurkskiver, smuldret fetaost i stykker, Sukkererter (rå, delt i to på langs), ristede pinjekjerner.

Presentasjon: Skjær lammet i skiver etter at det har fått hvile 10 minutter. Legg jordskokkpuré i bunnen på et fint fat. Legg lammestykkene på. Legg gulrøttene pent på fatet med alt det deilige fra pannen. Strø over tilbehøret og hell litt god olivenolje på toppen.

Vin til retten: Jeg valgte en Ch. Verdignan 2009 fra Bordeaux laget på Merlot 30%, Cabernet Sauvignon 65%, Cabernet Franc 5%.

Forrige

Fårikål? Nei, kjeikål!

Den ultimate eggebrunchen

Neste

Legg igjen en kommentar