«En trettimeters reise» og en suppe inspirert av filmen

Jeg og noen andre matbloggere var på førpremiere forrige uke for å se en ny matfilm, som har premiere på norske kinoer i morgen. Filmen «En trettimeters reise» handler om den indiske familien Kadam som, ved et uhell, havner i en idyllisk landsby i Provence (Frankrike) der de åpner en indisk restaurant 30 meter fra en fransk Michelinrestaurant. (Se traileren fra filmen nederst i saken). Og dette kan jo by på problemer….

En trettimeters reise
En trettimeters reise

Allerede 20 sekunder ut i filmen felte jeg min første tåre i ren ekstase. Den klarte å fange meg og min matinteresse fra første stund. For noen bilder! Du nærmest lukter den deilige maten igjennom lerretet. Ja, du får lyst på kråkeboller, for å si det sånn. Du vil skjønne hva jeg mener når du ser filmen. Lasse Hällstrøm, som du sikkert kjenner fra filmer som Chocolat, Siderhusreglene, What’s eating Gilbert Grape osv. har regi og Steven Spielberg og Oprah Winfrey er blant produsentene

Hassan, den talentfulle indiske kokken, spilles av Manish Dayal og fremstår som en indisk versjon av Johnny Depp. Helen Mirren spiller den überfranske Michelinrestaurant-eieren, og hun passer perfekt i rollen. Hassans far spilles av Om Puri og han har kanskje filmens morsomste replikker og fakter. Ingen film uten litt romantikk og da er det selvsagt en søt pike med: Marguerite spilles av datteren til 80-tallshelten Simon Le Bon (Duran Duran).

Filmen inneholder nydelige scener fra landsbymarkedet, sopplukking i skogen, gourmetmat, indiske retter og spenning knyttet til utdeling av Michelinstjerner. Den serverer også et deilig dryss av Bollywood-stemning. Er du glad i mat, er dette filmen du må se i år. Etter å ha sett filmen måtte jeg bare ha indisk mat! Det vil garantert du også! Aftenposten (Oslopuls) slakter filmen i dag og gir den 2 av 6. Jeg er HELT uenig med henne. Hun oppfordrer heller folk til å se et matprogram på TV for å lære noe om mat. Ja, man kan det, men nå er vel ikke filmen ment å være et matkurs heller. Den er ment å fortelle en god historie med mennesker, relasjoner og kjærlighet til mat. Enkelt og greit. Og iblant er det det som skal til.

En trettimeters reise
En trettimeters reise

Jeg lot meg inspirere til å lage en fransk rett med indisk twist. Det måtte bli en fransk gratinert løksuppe – med indiske smaker.

Dette trenger du til 4 personer:

1/2 ts malt kardemomme

1/2 ts tørket chili

1/2 ts spisskummin (malt eller frø)

1/2 ts gurkemeie

1 ts malt ingefær

1/2 ts timianfrø eller frisk timian

salt og pepper

2 løk, skåret i tynne skiver

4 ss smør

1 glass hvitvin

1 liter god kalvekraft (evt kyllingkraft)

loff eller landbrød

ost til gratinering. Gruyere eller parmesan

Krydder
Krydder

Slik gjør du:

Varm en gryte med smøret og tilsett løken. La den bli myk og blank før du tilsetter krydderene og vinen. La dette dampe litt av før du tilsetter kraft. La dette stå å småkoke i 45 minutter.

Lag en liten jevning av 2 ss smør og 2 ss mel. Det gjør du ved å smele smør i en gryte og røre melet inn. Den tykke pasten du nå har tynner du ut med en øse suppe. Rør godt slik at det ikke er noen klumper der. Så heller du jevningen i suppegryten og rører godt. Dette er for å få en tykkere konsistens på suppen.

Når du er fornøyd med smaken på suppen, øser du opp suppe i fire ildfaste suppeformer. Rist loffskiver (enten i brødrister eler i pannen med litt smør) (stikk ut med et vannglass for pene sirkler) og legg på toppen av suppen. Strø over deilig ost og sett under grillen i ovnen. Servér med en gang osten er smeltet.

Se en smakebit fra filmen her og kom deg på kino!

 

Alle foto: Nordisk Film Distribusjon AS

Liker du matfilmer? Sjekk ut oversikten over filmer jeg har sett her.

Forrige

Sjokoladeparadis i Gøteborg

Blåskjellgryten til skipper Lars og en herlig østerssafari

Neste

Legg igjen en kommentar