Blåskjellgryten til skipper Lars og en herlig østerssafari

Østerssafari2
Østers rett fra havet.

Jeg var med skipper Lars ut i båten hans «Signe» (oppkalt etter hans bestemor). Lars arrangerer øster- og blåskjellturer i skjærgården utenfor Lysekil i området Bohuslän (220 km fra Oslo). Solen skinte og vannet var blikkstille da vi ankom en liten øy der Lars har sine 20 sauer og en liten hytte. Herfra kan man se utover vannet der blåskjellene dyrkes på tau og hvor østersene vokser. I juli er det parringstid for østersen. Små larver (ja for det er det både blåskjell og østers er når de blir født) sprutes ut i havet og de må selv finne et sted å feste seg. Derfra vokser de seg store til skjellene vi kjenner.

Østerssafari
Østersfelt. Lars på båten «Signe»

Turene som går fra havna i Lysekil tar maks 12 personer og de har aldri måttet avlyse. – Vi avlyser ikke selv om det bare er to personer som har bestilt tur, sier Lars. – Vi vil at dette skal være en opplevelse som folk vil huske som noe spesielt, og da avlyser vi ikke noe noen har gledet seg til.

Og det er en opplevelse. På øya jekkes østers opp og vi får spise dem rett fra havet. De er magisk gode. Og for meg som synes skalldyr er noe av det beste som finnes, er dette helt unikt. Det er ikke ofte man kan oppleve å spise så ferske skjell.

Lars tar frem en gryte og en primus. Han har med vin på flske og forskjellige grønnsaker til blåskjellgryten.

Du trenger:

• Blåskjell • sjalottløk • purre • pepper • paprika • hvitvin • gulrot

Han har oppskåret sjalottløk i gryten sammen purre, gulrot i terninger og paprika i biter. Så heller han vin over og legger blåskjellene i gryten sammen litt sort pepper. Så setter han lokket på og venter. Noen minutter senere er blåskjellgryten klar. Den smaker helt fantastisk. Og med utsikt utover vannet på en deilig septemberdag, kan ikke dette bli mer perfekt.

Skal du ut på tur? Lag blåskjellgryten til Lars, da vel!

 

Østerssafari3
Blåskjellgryte á la Lars

I sommer har Lars og kollegaen hans Adrian solgt blåskjell og østers fra Food Trucken sin. Snakk om my kind of Street Food!

Tre timers tur (pluss/minus) med Lars eller Adrian koster 695 svenske kroner. Sjekk ut mer på lysekilsostronomusslor.se. Sjekk med en del av hotellene i området. De tilbyr gjerne pakkeløsning med østerssafari og overnatting for en fin pris. Jeg bodde på Strandflickornas havshotell, og det var en nydelig perle av et hotell. Anbefales på det varmeste.

Strandflickornas Havshotell, Lysekil
Strandflickornas Havshotell, Lysekil

 

PS: Jeg har vært på tur med Visit Sweden og skriver om de tingene jeg synes var spennende å være med på og som jeg anbefaler andre å oppleve.

Forrige

«En trettimeters reise» og en suppe inspirert av filmen

Matauk på Lillehammer

Neste

Legg igjen en kommentar