Chili con carne med 4 typer chili

Det finnes utallige oppskrifter på chili con carne. med og uten bønner. Med kjøttdeig, med hele kjøttstykker etc.

Chili con carne betyr jo chili med kjøtt, og da måtte det bli sånn: Mange chilityper og et stort stykke høyrygg av okse.

 

Denne versjonen av chili con carne er laget av tre typer tørket chili (chipotle morita, guajillo og ancho), grønn fersk chili og rød paprika, mørk sjokolade og uten bønner.

L1000035

Santa Maria kommer i disse dager med en fantastisk nyhet. Tørkede chilityper som tidligere nesten har vært umulig å få tak i her i Norge.

Chili ancho: tørket poblanochili fra Mexico som smaker søtt og fruktig som rosin, lakris og kaffe.

Chili Chipotle Moritta: Røkt jalapeño fra Mexico som smaker røkt og med hint av chocholade og tobakk. Denne er over middelsk sterk.

Chili Guajillo: Tørket chili fra Mexico som har en mild og søt smak med et hint av røde bær og grønn te.

Nå kan alle lage en herlig chili con carne, for nå er hovedsmakene tilgjengelig hos større ICA-butikker.

Min chili con carne besår av dette:

4-5 ss nøytral olje

1 stor løk i tynne skiver

5 hvitløksfedd, grovhakket

1 pose Chili ancho

1 pose Chili Chipotle Moritta

1 pose Chili Guajillo

3-4 lange, røde paprika, skåret i store biter

1 grønn chili, grovhakket

1 boks knuste tomater

4 ss tomatpuré

1 ts salt

1/3 ts kvernet pepper

1 ts malt spisskummen

1 ss tørket oregano

5 dl kyllingkraft

1 ts timian

1 ss revet mørk sjokolade. Jo mørkere, jo bedre. Jeg bruker sjokolade med 100% kakaoinnhold. Sjokoladen gir en fantastisk flott farge til retten.

Ca 1 kg høyrygg av okse. I et stykke.

Rist de tørkede chiliene i en varm panne.
Rist de tørkede chiliene i en varm panne.
Bløtlegg chiliene i 15 minutter.
Bløtlegg chiliene i 15 minutter.

I en tørr og varm panne rister du alle de tørkede chiliene til de dufter deilig. Så legger du de over i en bolle med lunket vann i 15 minutter før du hakker dem og ta bort stilken og noen av frøene). (jo flere frø, jo sterkere rett).

Gryta er klar for ovnen. Husk å sette på lokk.
Gryta er klar for ovnen. Husk å sette på lokk.
Etter 6 timer er chilien ferdig. Herregud, så godt det lukter.
Etter 6 timer er chilien ferdig. Herregud, så godt det lukter.

Legg alle ingredienser i en leirgryte med lokk eller en annen ildfst form med lokk. Sett i en forvarmet ovn på 150 grader i 4 timer. Skru ned temperaturen til 120 grader og la gryta stå to timer til. Nå kan du ta av lokket og dele kjøttet med to gafler.

Kok ris og server med brød. Jeg lagde mine egne tortillaer med det nyinnkjøpte jernet jeg kjøpte på Mauritius. 4 kg ekstra bagasje var det verdt! Jernet er perfekt til å flate ut lefser, chipati eller tortilla.

Chipati-jern kjøpt på Mauritius. Perfekt til å flate ut tortilla.
Chipati-jern kjøpt på Mauritius. Perfekt til å flate ut tortilla.
Flate og fine lefser klarer til å stekes.
Flate og fine lefser klarer til å stekes.

Jeg lagde tortillaene med hvetemel, maismel, litt olje, litt salt og vann.  Jeg lot deigen stå og samle seg 1 time før jeg presset flate tortillaer (du kan bruke kjevle) og stekte dem i en tørr panne på høy temperatur.

Chilien er ganske sterk, så hvis du vil ha den mildere, må du huske å ta ut frø og membran på de tørkede chiliene. Du kan også velge å bruke færre chipotlechilier.

Server retten med hakket bladpersille, ris og brød/tortillaer til. En skvis lime over hever retten.

L1000048

Forrige

Rock’n Roll-øl

Sesongåpning for Bondens Marked

Neste

9 kommentarer om “Chili con carne med 4 typer chili”

 1. Veldig inspirerende! Skulle gjerne hatt taginer til et helt selskap. Får sette igang å dreie meg noen…:) Utrolig fin måte å få tilberedt og servert mat på. Kvede er spennende! Får vi en del 2 med andre bruksmåter også? Dessert?

  Svar
 2. Taginer er vakre! De har en del på Lille Buddha på Majorstuen. Jeg skal kjøpe med fra Marrrakech når jeg skal der i februar. Fine å servere alt mulig i:-) Vi får se hva det kommer av andre kvedeoppskrifter. Jeg får teste ut og se:-) Ha en fin dag!

  Svar
 3. Hei! Jeg er litt nysgjerrig på hvorfor du skriver at kvede er giftig hvis man spiser den rå? Bestemor hadde kvede i hagen og vi spiste rå kvede hele vinteren, har kjøpt det i Norge også og spist den rå, har ikke merka til noe som skulle tilsi at den er giftig. Åssen symptomer får man da? Håper du kan avklare det litt, da jeg vet at mange jeg kjenner spiser rå kvede.

  Svar
  • Hei! Du har rett i å korrigere meg her. Det er frøene som er lett giftige (ikke at du dør av det, altså). Men i følge Frukt.no sier de om rå kvede: «Rå kvede har en ubehagelig smak og er hard og bitter. Kvede kan derfor ikke spises rå.» Jeg har alltid hørt at den må varmebehandles, akkurat som cassava, men det er altså helt riktig. Takk for kommentaren:)

   Svar
 4. Beste chili Con barne oppskriften. Denne har jeg laget mange mange ganger, delt den til kollegaer og venner, selv matsnobber elsker denne. Anbefales på det sterkeste.

  Svar

Legg igjen en kommentar