Rock’n Roll-øl

 

Det har kommet to kule nyheter i ølhylla. Motorhead og Iron Maiden har kommet med hvert sitt øl. Øl og musikk hører sammen og jeg har fått Iron Maiden-ekspert, Kurt Svegård og skap-Motorhead-fan, Erik Valebrokk (min mann som har musikkbloggen Eriks musical diary) til å lage hver sin topp 5-liste fra hvert band.

Her er Kurts liste:

Hallowed be Thy Name er og blir blodfansens ultimate metallåt og avslutningsnummer på enhver konsert The Trooper, som dessverre nok engang minner om krigens redsler på Krimhalvøya. Run to the Hills er galopp-rock på sitt beste.The Final Frontier byr på progrock og lange låter. Der kan jeg anbefale When the wild wind blows. Sist, men ikke minst Dance Of Death ….magisk opplevelse live.

Her er Eriks liste:

Du kan vanskelig få mer moro enn om du spiller Motörhead. Høyt. Ofte. Men hvilke låter er deres beste? Det er jo ikke akkurat enkelt å avgjøre med tanke på at veldig mange av dem låter veldig likt. Oppskriften er stort sett den samme: Bluesbasert, tradisjonell rock’n’roll, med volumet skrudd opp til ca. 11. Det hjelper også at ting går fort, men det viktigste er altså at det spilles høyt som fy. Blir du ikke i hundre av godt humør når du hører Motörhead, er det kanskje best å gi opp, men de fleste jeg kjenner vil nikke anerkjennende og si «Hell, yeah!» – så enkelt er det. Her er mine fem favorittlåter.

«Killed By Death»

«Ace Of Spades»

«Overkill»

«Stone Dead Forever»

«Iron Fist»

Spotify-link:

Motörhead

WiMP-link:

http://wimp.no/playlist/3738da9f-0fa9-4c02-8821-78d7432dcc97

Ølelsker og Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson har endelig fått lov til å lage sitt helt egne brygg – til stor glede for både ham selv og Maiden-fans i Norge så vel som i resten av verden.

Bruce Dickinson, som fronter det britiske heavy metal-bandet Iron Maiden, er en ekte ale-entusiast, og har alltid drømt om å få muligheten til å lage sitt helt egne autentiske britiske øl. Han har sammen med resten av bandet derfor inngått et samarbeid med familiebryggeriet Robinsons, og resultatet er ølen Iron Maiden Trooper.

– Jeg har alltid vært en stor tilhenger av tradisjonell engelsk ale, så da vi ble spurt om vi var interesserte i å lage vårt eget øl trodde jeg at jeg hadde sovnet inn og kommet til himmelen. Men jeg må innrømme at jeg var veldig nervøs da jeg skulle begynne å jobbe med Robinsons – det føltes som om jeg var på audition igjen for første gang på 30 år, sier Bruce Dickinson.

På etiketten finner vi bandets maskot Eddie. Den ikoniske figuren har prydet samtlige Iron Maiden-albumomslag, -t-skjorter og -plakater opp gjennom årene og har vært fast inventar på alle konserter i over 30 år, så hva er vel mer passende enn at Eddie også fronter Trooper?

The Trooper er for øvrig en av Iron Maidens mest populære låter, og når den fremføres på konserter veiver Bruce Dickinson alltid med et stort britisk flagg iført en rød militæruniform som skal være lik dem som ble brukt under slaget ved Balaklava, som sangen handler om.

Robinsons har produsert prisvinnende øl i 175 år, og er kanskje aller mest kjent for sin sterke ale Old Tom, som har blitt kåret til verdens beste øl av det internasjonale magasinet Beers of the World.

Rockelegendene i Iron Maiden ønsket seg en ale med nok fylde og kraft, men uten for høy alkoholprosent. Trooper har derfor blitt en førsteklasses britisk ale med mye smak og egenkarakter, og Bruce Dickinson har vært svært delaktig i utviklingen av ølens aromaer. Trooper er laget med humletypene Golding, Bobec og Cascade Hops, noe som gjør den til en fyldig og kompleks mørk gyllen ale med aromaer av sitrushumle og malt, samt et lite hint av sitron.

Iron Maiden Trooper har en utsalgspris på 54,90 kroner for en halvlitersflaske, og er tilgjengelig gjennom dagligvarebutikker, samt på barer, puber og cafeer over hele landet.

Visste du at…
The Trooper er inspirert av poeten Lord Tennysons dikt The Charge of the Light Brigade og er skrevet av Iron Maiden-bassist Steve Harris, og låten ble i 1983 utgitt som bandets niende singel
Slaget ved Balaklava, som The Trooper handler om, var et slag i Krimkrigen i 1854 hvor 600 modige britiske soldater gikk til angrep på et samlet russisk artilleri – et nobelt, men dumdristig fremstøt som skyldtes en misforstått ordre, og som dessverre resulterte i store tap av menneskeliv
Bruce Dickinson er en mann med mange jern i ilden – i tillegg til å være vokalist i et av verdens største heavy metal-band er han også forfatter, radiovert og pilot, og han har tidligere vært profesjonell fekter.

Om Iron Maiden
Iron Maiden ble grunnlagt av bassist Steve Harris i 1975, og består i dag i tillegg til Bruce Dickinson av Adrian Smith (gitar), Janick Gers (gitar), Dave Murray (gitar) og Nicko McBrain (trommer). Iron Maiden har vært et av verdens mest populære og høyt respekterte heavy metal-band i mer enn tre tiår, og er kjent for sine spektakulære sceneshow og ”intelligente” tekster som gjerne tar utgangspunkt i temaer fra historien eller litteraturen (som The Trooper er ett av mange eksempler på). På de 38 årene som har gått siden oppstarten har de solgt 90 millioner album, hatt over 2000 konserter i 59 land og gitt ut 15 studioalbum, deriblant deres siste plate, The Final Frontier, som med topplasseringer i 28 land har vært deres største hitlistesuksess noensinne.

Om Robinsons Brewey
Robinsons-familien har brygget øl i Stockport utenfor Manchester siden 1838, og feirer dermed 175-årsjubileum med sjette generasjon ved roret i år. Familiebryggeriet har mange jern i ilden, og bare det siste året har de i tillegg til å lansere Trooper-samarbeidet med Iron Maiden pusset opp sitt tradisjonelle viktorianske bryggerhus, fått som én av bare fem i verden satt inn en Hopnik (en slags gigantisk tesil som trekker ut de mange gode smakene fra humleblader som ellers blir kokt ut), oppdatert designet på ale-sortimentet sitt, lansert egne nettsider for hver av de 340 pubene de eier og åpnet et nytt besøks- og opplæringssenter.

Rocka øl fra Motörhead

Gutta i Motörhead følger opp vin- og vodkasuksessen med det leskende ølet Bastards Lager, som gir deg drivstoff til en lang kveld med headbanging.

– Man blir aldri for gammel for rock ’n’ roll og en god kald øl. Og sammen er det en uslåelig kombinasjon! sier den svenske Motörhead-trommisen Mikkey Dee.

Ølen har et hardtslående og rocka design som gjør den enkel å få øye på, og etiketten er selvsagt prydet av Motörhead-logoen med bandets maskot Snaggletooth – en slags hundegorilla med enorme villsvintenner, kjetting og nagler som ble til da det skulle lages cover til bandets debutalbum i 1977.

Lemmy Kilmister, som startet Motörhead i 1975, har alltid vært glad i navnet Bastards. Han hadde faktisk egentlig planer om å kalle bandet for Bastards, men managementet var ikke like begeistret for navnet, så da endte det med at han heller brukte det på bandets ellevte album fra 1993 – og nå på deres helt egne øl.

Motörhead Bastards Lager er den tredje Motörhead-drikkevaren som lanseres i Norge – fra før finnes både rødvinen Motörhead Shiraz og den noe sterkere Motörhead Vödka, som begge har gjort stor suksess både i Norge og i resten av verden.

Motörhead Bastards Lager har en fruktig, forfriskende og aromatisk smak med et fint maltpreg og et hint av sitrus. Den er super til en saftig hamburger, grillet rødt eller hvitt kjøtt eller en smaksrik pizza i selskap av gode venner – selvsagt med den siste Motörhead-plata på full guffe.

Motörhead Bastards Lager er tilgjengelig gjennom dagligvarebutikker til en utsalgspris på 39,90 kroner, samt på puber, barer og cafeer over hele landet.

Visste du at…

Motörhead har hatt stor innflytelse på dannelsen av sjangeren ”speed metal” – men selv misliker bandet betegnelser som dette, og omtaler heller musikken sin som ”very loud rock ’n’ roll”
Ordet Motörhead er egentlig et kallenavn på en såkalt ”speedfreak” (en person som er svært avhengig av amfetamin) eller en person som skravler i vei i et rasende tempo
Når medlemmene i Motörhead ikke er på turné sammen er de spredt over hele verden – Mikkey Dee bor i Göteborg, mens Lemmy Kilmister holder til i Los Angeles og Phil Campbell i Wales.

Om Motörhead
Motörhead består av Lemmy Kilmister (bass og vokal), Phil Campbell (gitar) og Mikkey Dee (trommer), og har siden starten i 1975 gitt ut hele 20 studioalbum. Deres siste album Aftershock ble sluppet 21. oktober i fjor, og 12. mars 2014 er gutta klare for å rocke Sentrum Scene i Oslo.

Forrige

Sorte bønner med chorizo og andre godsaker

Chili con carne med 4 typer chili

Neste

Legg igjen en kommentar