Bo ssam – ribbe i kruttsterk karamellsaus

Nå skal jeg ikke påstå at dette er en autentisk bo-ssam. Det er vel heller en kokkeamatør-Frogner-versjon. Men det var akkurat disse smakene jeg ville ha i dag; sitrongress, chili, lime, koriander og mør ribbe. Originalt er bo ssam en koreansk rett med kimchi og andre lokale smaker. Det er ikke denne.
Både jeg og mannen min var strålende fornøyd med det. Ja, mannen min har sirklet som ei bikkje rundt kjøkkenbenken i timevis i håp om at det snart var en smaksprøve i form av sprø svor eller en bit av endestykket på ribben.

Det er sånn det er hos The Valebrokks når det stekes ribbe – og det gjør det jo ganske ofte, da.
Ribben er et stykke buklist, altså delen av tynnribben som ikke har bein. Dette er det perfekte stykket å bruke når du skal lage en slik rett som Bo ssam.

Jeg satt på 20-bussen og da var det naturlig å stoppe innom Strøm-Larsen på Torshov og si hei til en tidligere TV-kollega. Erik Hvenegaard Sørensen var også med i TV2-serien Norges Grillmester, som jeg også var med i.

Hjemme på kjøkkenet mitt striper jeg svoren på ribben og krydrer den godt med salt, pepper og Five Spice. Jeg elsker smaken av stjerneanis! Perfekt til ribbe.
Ribben gjør jeg absolutt ikke mer med før jeg setter den i ovnen på 125 grader i 2 1/2 time. Den står med svorsiden opp og formen er ikke tildekket. Etter 2 1/2 time jekker jeg tempen opp til 250 grader og steker videre. Hell da på 2 dl vann i formen.
Nå skal svoren bli sprø, og det blir den. Nå skal det sies at svoren ikke skal brukes i retten, men hey! Når du først steker ribbe må du jo dra nytte av svoren.
Det kan være du må bruke litt grillelement på slutten for å få hele svoren sprø. Hvor lenge står ribben i ovnen? Jo, til svoren er sprø.
Denne steketeknikken gjør kjøttet fastere enn ved langsteking. Det er akkurat det som vi er ute etter, for kjøttet skal skjæres i biter og de må holde formen. Kjøttet er skikkelig mørt og lagene med fett er smeltet perfekt.
Avkjøl ribben på benken. Skjær av svoren og nyt den som snacks.

Mens ribben kjøler seg ned lager du karamellsausen. Bruk kraften fra stekeformen. Sil den over i en gryte og fjern fettlaget med en sauseskje.

oh lord!

Dette trenger du til sausen:

3 tykke sitrongress. Bank litt på roten for å frigjøre smak. Grov hakk roten og legg biter og stilken i gryten

Saften fra 2 appelsiner

chili etter ønske. Kjør på!

6 ss fiskesaus. lukter funky, smaker nydelig i mat

2 kinesiske hvitløk, grovhakket

6 cm ingefær, skåret i tykke staver.

4 ss brunsukker

Kok opp og kok inn til en løs sirup. Sil av og juster med mer fiskesaus og tilsett saft fra en lime og noen dråper sesamolje.

Skjær ribben i stykker. Ha noen sauseskjeer med saus i pannen. Kok opp og legg ribbestykkene i pannen. Nå skal sausene karamelliserer seg rundt ribbestykkene slik at du får deilig stekeskorpe på ribben. Når du ser at sausen begynner å bli mørkere slår du av platen tvert og trekker pannen av platen. Strø grovhakkede peanøtter over samt et generøst dryss med korianderblader og kanskje litt mer limesaft og hakket chili?

Server disse ribbestykkene med salatblader. Bruk store hjertesalatblader eller romanosalat. Disse skal brukes som wrap. Riv gulrøtter og lynsylt agurkremser i 2 dl vann, 1/2 ts salt og 3 ss eddik. Du trenger faktisk ikke mer. Jo, litt skivet vårløk er godt.
Legg litt av alt på salatbladene med revet gulrot og syltet agurk. Få med sausen fra ribben og litt frisk koriander og vårløk på toppen. Lykke!

Jeg har fått spørsmål om hva man drikker til. Jeg synes dette er klassisk ølmat. Vi spiste retten på en mandag og da ble det farris og vann i glasset. Det fungerer også veldig godt. Du har uansett egentlig ikke tid til å drikke. Du blir nok mer opptatt av å spise og tørke deg på fingre og rundt munnen:)

 

Forrige

Disse tre går videre til den nordiske finalen av World Class

Thailandsk andecurry

Neste

4 kommentarer om “Bo ssam – ribbe i kruttsterk karamellsaus”

  1. Du er flink, men nå snakker vi… Jeg elsker koreansk mat, og har noen koreanske kokebøker, men har stort sett holdt meg til bulgogi. Det er himmelsk godt, så jeg kommer meg liksom ikke videre. Men i morgen tar jeg trikken de to stoppene opp til Strøm-Larsen. Takk for herlig inspirasjon, Helle!

    Frank

    Svar
  2. Jeg elsker denne retten! Tror du at man kan bruke nakkekoteletter istede? Butikkene har ikke ribbe om dagen. Takk for inspirerende retter.

    Svar

Legg igjen en kommentar