Thailandsk andecurry

Jeg har et minne godt festet i smaksarkivet mitt om en andecurry som jeg fikk servert på en thai-restaurant i Male – hovedstaden på Maldivene. Det må være 10-11 år siden, men smaken henger fortsatt med meg. På denne restauranten satt Erik og jeg på gulvet i en alt for varm annenetasje. Eriks lange og stive bein likte definitivt ikke situasjonen. Ja, jeg var ikke så komfortabel selv når sant skal sies.
Det som hjalp betraktelig var et glass iskald sitrongress-saft som vi fikk servert. Null alkohol å oppdrive i Male, men det gjorde absolutt ingenting. Det var et slikt glass med deilig saft som gjorde susen.

Ting gikk seg ytterligere til da vi fikk servert en stor porsjon med andecurry. Det hadde vi aldri smakt før. Nydelige stykker av saftig andekjøtt servert i en aromatisk saus med små thai-auberginer og ris ved siden av.

Så blir slike minner borte noen år, får de popper opp i hodet igjen. Andecurryen fra en thailandsk restaurant på Maldivene suste inn som middagsforslag mens jeg og Erik sto i butikken og skulle handle inn. Andebryst har vi i fryseren. Den når å tine til kvelden. Vi har thaibasilikum, kaffirlimeblader, ingefær, løk, hvitløk og koriander i kjøleskapet. Ja, da er det bare å fikse kokosmelk og noen grønnsaker, så er vi «good to go»!

Og slik ble det.

Det som tar tid når du skal lage en slik curry er å støte urter og grønnsaker til paste. Det må du gjøre for hånd i en morter for å få ut smakene på ordentlig måte. Det blir ikke det samme å gjøre det i blender. Det har jeg lært og jeg har smakt på to paster som er laget på disse to måtene  og de smaker så forskjellig. Så, ta deg tid til å gjøre det skikkelig. Du kan bruke stavmikser mot slutten når du har fått knust alle elementene for å gjøre posten glattere. Det går bra.

Ingredienser til pasten får du i asiatiske butikker, og dette trenger du til en curry til to personer. Vi spiste opp alt og sleiket fatet for restene av sausen. Helt sant. Vi var som ville dyr! Ingenting skulle gå til spille, nei.

Paste

Paste:

2 sjalottløk, grovhakket

1 kinesiske hvitløk, grovhakket

1 vårløk, grovhakket

4-5 kaffirlimeblader (fjern stilken i midten av bladet)

Chili etter ønske. Jeg liker den sterk og bruker thailandsk Birdseye chili. Dette velger du selv

2 ss palmesukker eller brunsukker

Korianderrøtter fra 1 pose frisk koriander. Dette får du når du kjøper frisk koriander i asiatiske butikker. Disse røttene er kjempeviktige)

5 cm ingefær eller galangal (grovhakket)

1 liten tørket gurkemeie eller en fersk.

2 ss grovhakket thaibasilikum

Dette skal du knuse til paste. Bruk tid og gjør det ordentlig. Dette er basen for hele retten. Mot slutten kan du bruke stavmikseren.

Til sausen:

2 ss nøytral olje

1 boks kokosmelk. Jeg kjøpte Helios sin for den er økologisk og av god kvalitet.

1 ts tamari soyasaus

1 ts sesamolje

8 cherrytomater delt i fire

2-4 ts fiskesaus ++

Fett og kraft fra anden som du steker

1/2 saftig sitron/lime, saften

2 ss grovhakkede thaibasilikum

1 ts finrevet ingefær

Slik gjør du:

Lag pasten og sett til side.

Vask og tørk andebrystet.

Skår skinnet med en skarp kniv og salt og pepre begge sider.

Stek et andebryst i tørr, varm panne med skinnsiden ned. Senk temperaturen litt og la steke til skinnet er sprøtt og gyllent. Du vil se at det har smeltet av litt fett fra under skinnet.

Nå kan du snu andebrystet og steke til undersiden er fin og gyllen.

Legg anden på et ildfast fat og sett i ovnen på 200 g i 9 minutter.

Ta ut og la hvile før du skjøtter det i tynne skiver. Et stort andebryst er nok til to personer.

Ta vare på fett og kraft fra anden. Dette skal brukes i sausen.

Sausen: Hell litt nøytral olje i en gryte og ha posten over i gryten.

Rør i pasten slik at den ikke brenner seg. Rør noen minutter før du tilsetter kokosmelken.

Rør pasten ut i kokosmelken.

Kok opp og tilsett fiskesaus, kraft og fett fra anden, tamari og sesamolje.

La dette småkoke til sausen tykner. Det tar ca 30 minutter. Rør av og til.

Tilsett tomater og thaibasilikum

Nå er det viktig å begynne å smake. Det må du regne med å gjøre ofte de neste fem-ti minuttene.Tilsett sitronsaften og smak til om det trengs mer fiskesaus. Eller kanskje mer chili? Du kan hakke mer chili og tilsette hvis du vil. Tilsett mer revet ingefær mot slutten og enda mer thaibasilikum. Det er også mulig du må tilsette mer sitron eller lime. Sausen skal være lett syrlig, sterk og aromatisk. Er den det? Da er den ferdig.

Hell sausen over på et fat med høye kanter. Legg skiver av and på midten.

Dryss thaibasilikumblader over samt stekt enokisopp. Enokisoppen stekte jeg i panne med litt tamari og sesamolje + nøytral olje. Jeg tilsatte også masse thaibasilikum under steking. De sprø bladene gjør seg som pynt på anden.

Kok opp ris og lag en frisk salat. Vår salat inneholdt rød paprika, agurk, sukkererter og masse frisk koriander.

Da er det bare å sette seg til bords og nyte!

Kategorier Ukategorisert Stikkord ,
Forrige

Bo ssam – ribbe i kruttsterk karamellsaus

De aller beste potetene, kryddersmør og en perfekt grillet biff

Neste

Legg igjen en kommentar