De aller beste potetene, kryddersmør og en perfekt grillet biff

Jeg griller hele året og det gjør jeg i pizzaovnen min på kjøkkenet. Jeg har fått laget en grillrist på et bilverksted som passer perfekt inne i ovnen og som har perfekt høyde ned mot glørne.

Men det er ikke bare jeg som griller nå, vel. Snøen har (nesten) smeltet og grillene trilles ut i hager. Det blir ikke bedre!
Vel, nok om min lengsel etter både sommer og hage (hilsen en med 2 kvm veranda i fjerde etasje midt i Oslo). Dette skal ikke bare handle om perfekt grillet biff, men også om det perfekte tilbehøret.

Jeg grillet et enormt stykke cote de boeuf som jeg kjøpte i Mathallen hos Anni’s. Det er liksom der de har det beste utvalget, synes jeg. Foruten dette deilige kjøttstykket tok jeg også med meg en boks med smeltet dry aged oksefett. Anni’s selger masse dry aged kjøtt og dermed blir det også en god del fett til overs. Det meste går til Maaemo – Norges eneste restaurant med tre Michelinstjerner. De bruker fettet i vaflene siden. Det har jeg også prøvd. Se her. Men denne gangen var det potetene jeg ville bade i oksefett. Høres dette ekstremt ut, synes du? Hadde du smakt potetene hadde du ikke vært i tvil! Fett + potet = sant.

Jeg har badet poteter i fett før, jeg. Brunet smør, klaret smør (ghee) og andefett. Du kan bruke det du vil. Olivenolje av god kvalitet kan brukes som et sunnere alternativ.
Det jeg ville oppnå med å ovnssteke potene i oksefett var å få en fantastisk stekeskorpe og nydelig smak. Check! Det fikk jeg til.

Slik lager du perfekte poteter stekt i dry aged oksefett:

Skrell faste poteter og del dem i store biter. Kok dem i 15 minutter, sil av vannet og la dem dampe seg kalde. Det er viktig å få ut fuktigheten for å få et sprøtt ytre.
Legg potetene i en ildfast form og hell rikelig med smeltet oksefett, klaret smør, andefett eller god olivenolje over. Smaksett med salt, pepper, frisk timian og hvitløksfedd. Sett i (forvarmet) ovn på 180 grader. Etter en halvtime heller du mer fett over og vender potetbitene godt. Stek videre i ovnen til potetene er gylne og de er myke i midten.

Se da!

Biffen griller du som du pleier. Jeg har et tips til deg. Jeg krydrer godt med salt og pepper som vanlig. men i tillegg har jeg knust en klype med timutpepper. Dette er en peppersort som er svært interessant. Den dufter litt grapefrukt-aktig og tilførte det grillede kjøttet en helt fantastisk smak. Anbefales! Du får det bl.a på Olivenlunden 1830. Jeg kjøpte min boks på Strömstad Mat i Sverige.

La biffen hvile på rist etter grillingen.

Kryddersmør er perfekt tilbehør til grillet kjøtt. Du trenger ikke saus, synes jeg. Smør som smelter perfekt ned over kjøttet passer meg bedre. Dessuten er det lett å lage stor porsjon og fryse ned. Lett å ta opp, skjære i skiver og servere på et blunk!

Mitt kryddersmør denne dagen består av ekte smør (selvsagt!), finrevet sitronskall + litt sitronsaft, salt, pepper, frisk timian og kayennepepper. Det er jo ingen kunst. Så lett å smelle sammen med en gaffel. Jeg oppgir ingen mål. Dette kan du finne ut selv ved å smake litt underveis. Du vil ha en del syre i form av sitronsaft for å bryte gjennom det mektige kjøttet og potetene.

Til dette måltidet servere jeg helt vanlig crisp-salat med en enkel vinaigrette til.

 

Forrige

Thailandsk andecurry

Marokkanske vafler med honningsmør

Neste

2 kommentarer om “De aller beste potetene, kryddersmør og en perfekt grillet biff”

Legg igjen en kommentar