Bli med til Paris’ kuleste nabolag

Dette er den hippeste bydelen i Paris

I Paris deles bydelene inn i arrondissementer. Det er i alt 20 av dem og systemet er idiotisk og smart på en og samme gang. Du starter med 1 e Arrondissement ved Louvre og så går man med klokka som en spiral rundt og rundt. Du kan se hvilken arrondissement du er i ved å se på de to siste sifrene i postnummeret.

Place de la Bastille

Jeg skal ta for meg 11e Arrondissement. Denne store bydelen (3.666 km2) i Paris går fra Place de la Bastille til Place de la République, opp til Belleville metrostasjon, langs kirkegården Père Lachaise og ned til Place de la Nation. 

Place de la République

Jeg har vært mye i denne bydelen og jeg trives enormt godt der. Mange kjenner til området uten kanskje å være klar over det. I 2015 fant det tragiske terrorangrepet som drepte 132 mennesker sted på forskjellige restauranter og konsertlokalet Bataclan i 11e Arrondissement. Angrepet gjorde at mange som tidligere drev spisesteder i strøket valgte å legge ned og flytte ut av byen. 

Men nå skal vi fokusere på det positive, for denne bydelen er verdt å besøke av mange grunner. 

Merk deg gatenavnet Rue de Charonne med en gang. Langs denne gaten ligger det mye spennende. I delen som ligger nærmest Place de la Bastille finner du trendy butikker og små koselige kaféer. Høyere opp i gaten kommer du til noen av Paris’ aller beste adresser når det kommer til spisesteder. 

Septime

Septime har jeg skrevet om før. Dette er en av verdens aller mest bærekraftige restauranter. Stilen er neobistro, dvs bistro med fokus på rimeligere gastronomi. Du kan lese om fenomenet neobistro og bistronomi her

Septime er et lite miniunivers av steder godt plassert rundt samme gatekryss midt i Rue de Charonne. Du finner den utsøkte sjømatbistroen deres, Clamato i nabolokalet til Septime og skrått over gaten ligger vinbaren, Septime la cave.

Septime La Cave.

En naturvinbar som det nesten er umulig å få plass på. Jeg ender som oftest med å snu i døra, men jeg har også vært heldig å få plass mange ganger. De har vinbar-mat som man ikke trenger et kjøkken for å tilberede, som oliven, spekemat og ost. Fenomenalt sted, men alt for mange høylytte folk fra over dammen der. 

Tapisserie

Siste skudd på stammen for Septime er deres pâtisserie som heter Tapisserie. Bakverket de har der er helt sjukt fantastisk. Favoritten vår var scones med feta og za’atar. Krydderblandingen za’atar er forresten noe du finner på alt i Paris om dagen. Det skal nevnes at det er min absolutte favorittkrydderblanding for evig og alltid. 

Alt som lages på det lille pâtisseriet er laget med sporbare og bærekraftige produkter, på lik linje med alt Septime står for. 

Et par kvartaler høyere oppe i Rue de Charonne og ned til Rue Paul Bert ligger godbitene på rekke og rad. Dette er en gatestubb som vi har besøkt mye. Øverst i gaten ligger Le Chardenoux. Cyril Lignac heter konditoren og kokken som også har sitt lille univers med tre steder i samme kryss. Her finner du La Pâtisserie Cyril Lignac, konditoriet der det alltid er lang kø ut på gaten. Skrått over ligger Chocolaterie Cyril Lignac, sjokoladekaféen hans.

Le Chardenoux

Og øverst ligger altså restauranten hans Le Chardenoux. Vi har vært her en million ganger. Han har også en restaurant i Saint-Germain som er veldig bra, men det er denne som vi virkelig digger. Den har vært stengt for oppussing en del tid, så dette var første gang vi var tilbake etter dette. Maten er fantastisk spennende og velsmakende.

Tradisjonelle retter gjort perfekte, men med orientalsk touch. Vi hadde gratinerte blåskjell og carpaccio av havabbor med ponzu og mandarin til forrett, torsk i miso og vin jaune-saus og landkylling med satay og sitron til hovedrett. Utsøkt. 

Et gruskast unna ligger Bistrot Paul Bert som er en velkjent klassiker av en bistro. Den drives av Bertrand Auboyneau. Her kan du smake den legendariske pepperbiffen deres (og den er god!) klassisk tartar og noen ganger har de også smørstekt smørtunge. Prøv Paris-Brest eller Grand Marnier Souffle til dessert. Etter ostene, selvsagt. 

Bistrot Paul Bert har også en vinbar lenger ned i gaten. La Cave Du Paul Bert står merket som stengt på google maps, men jeg er sikker på at jeg så folk der da jeg gikk forbi for noen uker siden. Men sjekk før du planlegger å dra dit. Le 6 Paul Bert er også et sted fra Bistrot Paul Bert og som ligger i samme gate. 

Kona til Bertrand Auboyneau driver sjømatrestauracnten L’Ecailler du Bistrot, i nabolokalet til Le Bistro Paul Bert. I denne knøttlille gatestubben driver altså paret fire steder. Det er gøy med slike små univers, da. 

Les mer: Det klassiske Paris er i vinden igjen

Eden Lodge

Videre opp Rue de Charonne kommer du til et ekte boligstrøk med små spesialbutikker som slaktere, grønnsaksbutikker, ostespesialist og masse mer. Her oppe, bak en lilla dør ligger Eden Lodge. Dette er et overnattingssted midt i en have inneklemt mellom bygårder. Vi bodde her i tre netter og jeg tror sjelden jeg har sovet så godt før. Helt stille. Ikke en lyd. Midt i Paris! Store romslige og delikate rom med japanske toaletter som spyler og tørker deg både her og der. Det er et litt underlig sted. Hvis man er vant til å bo på hotell med masse folk og liv, så er Eden Lodge det totalt motsatte. Det er ingen resepsjon eller folk som går i gangene. Du må ringe å få kode til inngangsdøren og så er det noen som møter deg og gir deg nøkkelkort. Det er det eneste du ser til noen. Jeg syntes det var befriende deilig å bo et så rolig sted midt i Paris. Det er en form for luksus som man ikke må ta for gitt. 

Père Lachaise

Det var lett å komme seg til og fra steder enten med buss 76 eller en av de nærliggende metrostasjonene Charonne eller Alexandre Dumas. Overnattingsstedet er dessuten nabo til den spektakulære kirkegården Père Lachaise der blant annet Edith Piaf og Jim Morrison ligger gravlagt. Har du ikke vært på denne kirkegården anbefaler jeg deg en tur på det varmeste. Den er noe helt utenom det vanlige. 

Men for mer liv kan man fra Rue de Charonne ta sikte på retning mot Boulevard Voltaire. 

I en liten klynge finner du kjente steder som Le Servan, grillstedet Brutos og vinbaren deres Bar Principal

Vinbaren La Buvette ligger litt høyere opp og der har de også åpnet burgerstedet Baby Love Burger med McDonald’s utseende burgere. Gode burgere, bra stekt og pommes frites som virkelig smaker potet. 

Ikke langt fra konsertlokalet Bataclan ligger Au Passage. Dette er en neobistro som du på ingen måte snubler tilfeldig over. Den ligger i et smug der det ikke skjer noen verdens ting. For inntil nylig var det dansk kokk på det knøttlille kjøkkenet. Maten er ekte bistronomimat. Små retter som passer til det utrolige utvalget de har av god naturvin. Vinkjelleren ligger under bardisken og når noen er i kjelleren og henter vin setter de opp en sperre så folk ikke ramler ned i kjellerluken.

Vi spiste godt og enkelt da vi var der. Små skjell, stor blinis med n’duja, potetrøsti med Brillat-Savarin og affogato med kakaonibs og hasselnøtter til dessert. Glimrende og avslappet.

Clown Bar

Neste bra sted du kommer til er Clown Bar. Denne legendariske neobistroen er kjent for sine flotte utsmykninger med klovnemotiver i tak og på vegger. Jeg har ikke vært på Clown Bar siden Sota Atsumi var kjøkkensjef der. Maten vi fikk servert den gangen var ute av denne verden. Virkelig gåsehud-godt. På denne restauranten jobbet også Yuya Yamanaka som nå har den fantastiske restauranten Paris.Hawaii i Honolulu. Dessverre kan det se ut som om denne restauranten ikke overlevde Covid. 

Uansett. Sota Atsumi har startet egen restaurant. Maison Sota ligger ved Baby Love Burger. Restauranten var stengt for oppussing da jeg var i Paris i januar, men neste gang jeg kommer til byen skal jeg garantert prøve den. 

Vinbaren til den kjente neobistoren Verre Volé heter La Cave Le Verre Volé. Den ligger i 11e Arrondissement i motsetning til bistroen som ligger ved kanalen i 10e Arr. Den er en fin stopp før du beveger den enda lenger opp i bydelen. Rett sør for Place Voltaire ligger Robert – nok en knakende god restaurant. I samme lokalet lå Bones, en av de aller første alternative restauranter i Paris. Vi besøkte den i 2014. Robert spiste vi på i 2018. Den britiske kjøkkensjefen Daniel Morgan ble kåret til årets kokk i 2021 av Lefooding. 

Stinn brakke på Le Chateaubriand langfredag.

Når du kommer til Ave. Parmentier finner du en av 2. generasjons neobistroer i Paris (samme generasjon som Septime og Saturne). Fabelaktige Le Châteaubriand (jeg var der i 2011) er Inaki Aizpitartes neobistro som i sin tid lå høyt oppe på The 50 Best Restaurants-listen. I nabolokalet ligger vinbaren hans og i lokalet ved siden av der ligger en annen fantastiske restaurant signert Inaki. Le Dauphin er smårett-restaurant i en gammelt lokale med en stor marmorbar i midten av lokalet. Vi har vært her noen ganger og vi er like fornøyde hver gang. 

Iñaki Aizpitarte.

Da tror jeg 11e Arrondissement er behørlig dekket. God tur!

Til info: Jeg har vært på en individuell pressetur til Paris tilrettelagt for mine ønsker og behov ut i fra de temaene jeg skal skrive om. Fly og hotell er dekket av det franske turistkontor, samt noen måltider. Denne saken er bygget opp av opplevelser jeg har hatt gjennom mange år. De aller fleste fra private turer.

Forrige

Vant pris for truet fisk

Kenyérlángos – ungarsk pizza

Neste

2 kommentarer om “Bli med til Paris’ kuleste nabolag”

  1. Åh! Nå bare må jeg booke en tur til Paris! ✨✨✨Endelig skal de begynne med direktefly fra Stavanger Lufthavn igjen og da er det jo ingen unnskyldning til å ikke dra. Takk for fin og inspirerende guide! God påske 🐣

    Svar

Legg igjen en kommentar