And med sitrussalat og gratinerte jordskokk

//Annonsesamarbeid med Gårdsand//
Nå er det straks påske og mange skal spise det tradisjonelle lammelåret på påskeaften. Det dufter rosmarin, hvitløk og lam i hver en hytte og hvert et hus. Det er tradisjon. Det er kos. Da samles alle rundt et bord og deler et måltid mat i timevis.
Man burde samles rundt et bord oftere. Uten tv. Uten mobiltelefon og uten forstyrrelser. En liten timeout fra digital støy der vi snakker sammen, ler, skrøner og spiser.

Å ta fra folk lammelåret i påsken er som å ta fra folk ribben eller pinnekjøttet på julaften. Det hører med. Men påsken inneholder mange dager og det er rom for å fylle flere av disse med koselige måltider rundt bordet.
Opprinnelig var langfredag dagen for fisk og på påskeaften ofret man lammet. Jeg tør vedde på at ikke mange følger måltidene ut fra bibelsk historie. Vi velger ut fra tradisjon og hva vi har lyst på.

Men hvorfor velger egentlig så mange lam? Det er forbløffende mange som faktisk ikke liker smaken av lam. Noen kan ha hatt dårlige opplevelser og fått servert gammel sau med smak av ull.
Noen liker tilbehøret, men ikke selve lammekjøttet. Noen liker hele pakka, og takk og pris for det.

Å steke and er lettere enn du tror.

Skulle man introdusert en ny rett til påskedagene kan and være en vinner. And har blitt den nye lørdagsbiffen. Jeg ser det på søketallene på bloggen i helgene. De boomer!

Det er ikke så rart at and har blitt en råvare mange foretrekker å bruke som festmat. I Norge får vi super kvalitet og du får kjøpt fersk and i alle butikker med litt størrelse.
Jeg samarbeider med Gårdsand. De har fersk, hel and, konfitert and, andebryst og andre andeprodukter.
Til denne retten har jeg valgt å jobbe med de flotte andebrystene deres.

Hvor mye and trenger man per person? Hos oss går det et halvt bryst per person, men vi steker gjerne litt til for å spise skiver av kald and dagen etter. Det smaker så godt i en lefse med hoisin-saus, agurk og vårløk. Den perfekte restemiddagen.

And passer til alt av tilbehør. Det gjør det lett å lage en rett som de fleste liker. And passer til frukt. And passer til bær. Den passer til salte og søte smaker og krydrete og subtile smaker. Du kan velge skogssmaker som sopp og rotfrukter eller du kan gå bananas og smaksette anden med hotte, asiatiske krydder eller som en del av en fruktig rett.

Årets påskeand er gnidd inn med five spice-krydder. Dette er en kryddermiks som du får tak i butikken. Den består av like deler stjerneanis, fennikelfrø, szechuanpepper, kanel og nellik. Denne krydderblandingen gir en deilig varm og eksotisk smak til andekjøttet og den passer også perfekt til sitrus. Og det er akkurat sitrus jeg vil bruke i salaten som kommer til å ta pusten fra gjestene. Så vakker er den!

Denne flotte salaten passer på et påskebord.

Sitrus hører påsken til. Hvem har ikke et par appelsiner i sekken når de går på tur? Nå er sesongen på hell for blodappelsinene, så se om du får tak i et par av de også. Det samme med klementiner. All sitrus smaker forskjellig, så sørg for å samle sammen det du finner av forskjellig frukt.

Gratinerte jordskokker.

Gratinerte grønnsaker er påske og hvem kan ikke motstå en boblende form med fløtegratinerte poteter? Det er så godt! Jeg har dog ikke laget fløtegratinerte poteter til retten. Jeg har valgt jordskokk i stedet for. Jordskokken er vår potet før vi fikk poteten til landet, så hvorfor ikke prøve det? I Norge ble den først omtalt i 1694 og var forholdsvis vanlig frem til poteten ble populær på 1800-tallet.

Ingen problem å bytte ut jordskokk med potet hvis du fremdeles vil ha det til anden. Men har du aldri prøvd jordskokk før, vil jeg anbefale deg å prøve det. Det smaker så godt. Litt som det aller beste på artisjokken.

Brokkolini og and er supergodt sammen.

Sitrussalat og gratinerte jordskokk. Hva mer? Jeg elsker brokkolini og velger det fremfor brokkoli når jeg kan. De skal bare dampes/kokes noen minutter i saltet vann og så er de ferdige. De gir flott farge og smak til retten.

Ingen and uten saus. Sausen lages nesten av seg selv når man steker anden. Du får masse smakfullt fett fra andeskinnet samt kraft fra kjøttet som samler seg etter at anden er ferdigstekt.

Når du velger and fra Gårdsand får du akkurat passe med fett. Noen av andebrystene du får kjøpt i utlandet inneholder et alt for tykt lag med fett under skinnet og da vil sausen rett og slett bli ubalansert og fettete. Denne oppskriftene er laget for å passe til fettmengden som Gårdsand sine ender har.

Det første jeg gjør med andebrystene er å skjære forsiktig ruter i skinnet. Gjør det med en gang du tar ut anden av kjøleskapet for da er fettet kaldt. Snitt i skinnet, ikke i kjøttet.
Krydre med 1/2 del five spice-krydder og 2 deler flaksalt.
Anden stektes i varm panne (som du skrur ned til medium pluss når du legger i andebrystene). Legg anden med skinnsiden ned i tørr panne. Nå skal fettet smeltes under skinnet. Du vil se at pannen blir glinsende og at det gradvis kommer ut litt fett. Når skinnet er gyllent (etter noen minutter) snur du anden og steker et par minutter til du har en fin og gyllen skorpe på undersiden av andebryster. Ha andebrystene (med skinnsiden opp) i en ildfast form og sett i forvarmet ovn på 180 grader i 10 minutter. Ikke skyll pannen. Der har du starten til en god saus.

Ta ut formen og la andebrystene hvile i ca 15-20 minutter før du skjærer dem i skiver. Saftene fra formen har du i pannen som du stekte anden i.

Varm pannen med andefett og -kraft. Hell på 1 dl kyllingkraft, 1 dl appelsinjuice og 2 hele stjerneanis og en remse med appelsinskall.
La dette koke og tilsett gjerne 2 ts god honning (ikke lynghonning for den er for kraftig på smak). Når du ser at sausen får større bobler betyr det at den koker inn og går fra å være flytende til sirupsaktig. Sausen skal ikke være flytende, men heller ikke sirup. Det skal være en sky som fester seg på kjøttet, ikke renner av.
Tilsett da en klatt god smør og pisk inn i skyen. Til slutt smaker du til med sitronsaft for å gjøre den litt syrligere. Ta ut stjerneanis og server til kjøttet.

Sitrussalaten er lett å lage. Det er dog viktig at du skjærer av alt det hvite på sitrusfruktene. Det gjør du med en skarp kniv. Jeg bruker en fileteringskniv som har et litt bøyelig blad. Da er det lettere å sno seg rundt de runde formene. Når all frukt er ferdigskåret skjærer du så tynne skiver som du kan av all frukt og legger lagvis. Jeg har reddiksalat og mynteblader i tillegg til sitrus, for det gir både god smak og konsistens til salaten. Et generøst dryss med hakkede pistasjenøtter på toppen er også perfekt.

Da er det på tide med oppskriften på denne herlige og svært påskevennlige retten, er det ikke? Vær så god! Det er servert!

And med sitrussalat og gratinerte jordskokk

Ingredienser

 • Andebryst (beregn min. 1/2 andebryst per person)
 • flaksalt
 • five spice krydder
 • brokkolini
 • sky:
 • 1 dl kyllingkraft
 • 1 dl appelsinjuice (saft av ca 1-2 appelsiner)
 • 3 stjerneanis
 • honning etter smak.
 • 1 remse (ca 5cm) appelsinskall (uten det hvite) Bruk potetskreller.
 • 2 ss smør av god kvalitet
 • 1/2 ts revet ingefær
 • litt sitronsaft til justering
 • Gratinerte jordskokk:
 • 1 kg jordskokk til en stor form, skrelt og skåret i skiver
 • flaksalt
 • kvernet sort pepper
 • 3 dl kremfløte
 • 1 kvist rosmarin
 • 1 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
 • 1 remse (ca 5cm) appelsinskall (uten det hvite) Bruk potetskreller.
 • Sitrussalat:
 • appelsiner
 • rosa grapefrukt
 • blodappelsiner
 • lime
 • klementeriner
 • dressing:
 • 1/2 sitron, saften
 • 3 ss olivenolje
 • 1/2 ts finrevet ingefær
 • frisk mynte
 • reddiksalat
 • pistasjenøtter, grovhakket

Slik gjør du

1

And og sky: Rut skinnet på andebrystene, krydre og stek som tidligere nevnt. La kjøttet hvile og skjær andebrystene i skiver.

2

Lag skyen. Varm pannen med andefett og -kraft. Hell på 1 dl kyllingkraft og 1 dl appelsinjuice og kok opp sammen med 2 hele stjerneanis og en remse med appelsinskall.

3

La dette småkoke og tilsett gjerne 2 ts god honning (ikke lynghonning for den er for kraftig på smak). Når du ser at sausen får større bobler betyr det at den koker inn og går fra å være flytende til sirupsaktig. Sausen skal ikke være flytende, men heller ikke sirup. Det skal være en sky. Tilsett da en klatt god smør og pisk inn i skyen. Til slutt smaker du til med sitronsaft for å gjøre den litt syrligere. ta ut stjerneanis og server til kjøttet.

4

Sitrussalat: Skjær av alt skall og hit hinne på sitrusfruktene og skjær hver og en i tynne skiver. Dander på et stort fat med reddikblader (eller spinatblader) mellom lagene. Limeskivene kan godt ha skallet på for de er mest til pynt og for å sette god smak på de andre sitrusfruktene. Du kan til og med skjære ut noen fileter av sitrus for å få frem forskjellige former. Jeg gjorde det med klementinene.

5

Bland dressing og hell over salaten rett før servering. Pynt med mynteblader og pistasjenøtter.

6

Gratinerte jordskokker: Skrell jordskokker og skjær dem i skiver. Legg dem lagvis i en ildfast form og legg hvitløksskiver inn i mellom. Remsen med appelsinskall deler du i tre og legger inn i mellom jordskokkskivene sammen med noen rosmarinblader. Salt og peper og hell over fløten. Sett i ovnen på 180 grader i ca en time eller til jordskokkene er myke. Rør litt i formen midt i stekeprosessen.

7

Kok brokkolini til de er møre. Ha dem rett over i iskaldt vann slik at de beholder den knallgrønne fargen. Server sammen med and, sitrussalat, jordskokker og sky. God påske!

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Gårdsand. Med deres fokus på kvalitet og dyrevelferd er det en glede og ære å få lov til å jobbe med slike flinke og dedikerte folk.

Forrige

Helgedrinken: O.G.O.P

5 brunsjretter du vil elske

Neste

Legg igjen en kommentar