Den enkleste koseretten du kan lage

Jeg skal ta deg med inn i mitt sommer-, og nå også, juleparadis. For de som har fulgt meg på instagram i julen, vet hva jeg snakker om. Har du ikke sett bilder, anbefaler jeg deg å se. (instagram: @helleskitchen).

Utsikten min hver morgen.

Cadaques er en liten by ved havet. Den ligger ca 2,5 timers kjøring nord fra Barcelona og stedet har vært mitt ferieparadis i snart 15 år. De to siste årene har vi også lagt juleferien vår hit.
Du skjønner, jeg er ikke så glad i julen i den formen den er i her i Norge. Det er for mye mas og stress. Jeg blir mer og mer allergisk mot dette. Jeg vil ha fred, ro og kose meg med god mat uten at det må være så mange regler og plikter.

Les mer: Vår julemiddag i Cadaques

Morgenstund fra verandaen.

Det har blitt slik at man tar med seg tradisjoner og plusser på nye tradisjoner, noe som gjør at hele jula blir et eneste pliktløp der man «må» ha de og de kaken på bordet, den konfekten, de middagene og selvsagt så må man ha folk på besøk hele tiden. Den som påstår at de har fått tid til å lese boka man hadde lagt frem for å lese i jula, de lyver. Følger du dette eksempelet må du faktisk ta ferie fra ferien.

Og så er det gavehysteriet. Det blir for mye. Jeg og Erik har kuttet kraftig ned, men har med oss noen gaver som vi koser oss med på julaften i Spania.

Cadaques er ikke Syden-Spania. Det kan være riktig så surt og kaldt. Det var rimfrost den dagen vi reiste hjem, men det kan også være sol og meget behagelig. Fordi stedet ligger rett ut mot åpent hav med fjell bak, kan det være hva som helst av vær. Jeg har ligget på solseng med teppe over meg en sommer…

Vel, dette er slik vi ønsker å feire julen. Erik går til bakeren hver morgen og kjøper fersk brød. Etter en lang frokost inne eller på verandaen (ja, vi fikk et par frokoster ute i år, faktisk) går vi tur langs vannet og setter oss ned på en av standcaféene for en kaffe eller en iskald pils.
Vi handle inn hos slakteren eller på butikken til lunsj og middag og bestemme menyen der og da.
Det er perfekt.

Vi spiste mange av lunsjene våre på verandaen i leiligheten vi leier.
I sommer kom det et nytt spisested i Cadaques. Tre kamerater som vokste opp sammen i Cadaques startet Raviyu og siden i sommer har stedet vært et av de mest populære i byen. De serverer perfekte napolitanske pizza, grillet kjøtt (på Big Green Egg), salater, hjemmelaget pasta og ikke minst rotisseri-kylling. De settes inn i skapet på morgenen og så kan man kjøpe take away-kylling til lunsj eller spise i restauranten.

En dag bestilte vi en hel kylling med hjemmelagde fries. Vi har smakt kyllingen i restauranten tidligere, og den er så perfekt krydret, saftig og deilig.

Kyllinglunsj på verandaen i jula.

I nabohuset til Raviyu (vel, det er en gammel garasje) holder grønnsaksmannen til, og han har den flotteste salaten du kan tenke deg.

På Spar, som holder til i samme gate har de et fantastisk vinutvalg, og da får vi lokal naturvin, som vi liker så godt. Vips. Vi har alt vi trenger til den mest perfekte lunsjen du kan tenke deg: Nygrillet kylling, hjemmeladre fries, salat og god vin. Klart dette blir den perfekte ettermiddagen.
Dette er et eksempel på hvor enkelt vi har hatt det i julen. Restene av kyllingen, for den var stor, ble til en fabelaktig kyllingpasta en annen dag, også den inntatt på verandaen i solen. Livet er herlig!

Vermut i solen. Julete variant med klementin og rosmarin.

Men det var ikke denne retten jeg skulle lære bort i dag. Selv om kyllinglunsjen var enkel å sette sammen, så er denne nesten enklere.

Hos den lokale slakteren i Cadaques hadde vi kjøpt inn to konfiterte andelår «for a rainy day» og et glass med hvite bønner. Da har du nesten det meste du trenger. Med en kvast rosmarin, som vi har plukket i naturen (de vokser overalt i Cadaques), noen tomater, litt krydder og en slant hvitvin har du alt du trenger til å lage den beste koseretten jeg vet om, nemlig confit de canard (andeconfit).

Du får ferdigkonfiterte andelår i butikken i Norge også. De ligger vakuumpakket i litt andefett og det fettet skal du bruke i retten. Det er proppfull av smak.


Her er oppskriften på confit de canard:

Confit de canard

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 2 konfiterte andelår
 • 1-2 bokser hvite bønner eller 1 stort glass
 • 10 cherrytomater
 • 1 kvist rosmarin
 • salt og pepper
 • 1/2 løk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 6 cl hvitvin

Slik gjør du

1

Hakk løk og hvitløk. Mykne i en panne med litt olivenolje. Noen minutter under omrøring er alt du trenger. Legg i en ildfast form sammen med cherrytomatene som du deler i to. Salt og pepre.

2

Skyll bønnene og ha dem i formen.

3

Hell over hvitvin og legg andelårene på toppen med skinnsiden opp. Tilsett fettet fra vakuumposen. Legg en kvist rosmarin i gryten.

4

Sett formen i forvarmet ovn på 180 grader i ca 30 minutter eller til andeskinnet blir sprøtt. Nå har du en perfekt koserett.

Du skjønner kanskje nå hvorfor Cadaques er mitt paradis?

Hva er ditt paradis? Kommenter gjerne.

Fiskebåten kommer inn i Port Llegat, der Salvador Dali bodde. (En liten gåtur fra Cadaques).
Forrige

Stor guide til å spise smart. Del fem: Betesalat med fetaost og pinjekjerner

Den beste viltsausen

Neste

4 kommentarer om “Den enkleste koseretten du kan lage”

 1. En veldig Forenklet form for Casulet, vi elsker den opprinnelige franske, hvis du er i Paris , så prøv den ekte å Brasserie Julien , rue Fabourg 16 i Saint-Denise. Gled deg over lokalet som er fredet.
  Jeg fikk deres oppskrift for noen år siden, og den har blitt en av våre hjerteretter i vintertiden . Bare så godt.

  Svar
  • Veldig forenklet og egentlig veldig annerledes. En cassoulet inneholder flesk og pølser. Jeg elsker den retten, men har aldri tid til å lage den fra bunnen av. Jeg spiser den heller når jeg er i Frankrike:) Du er heldig som har fått oppskriften, da! Tvihold på den!

   Svar
 2. For en deilig inspirerende artikkel, og rett! Den perfekte måten å ferie jul spør du meg. Eller er også Neive i Piemonte heller ikke å forakte. Ikke den deilige havutsikt en og helt sikkert kjøligere, men vin og matmessig veldig deilig

  Svar

Legg igjen en kommentar