vilt

Den beste viltsausen

januar 22, 2019

Vi spiser mye viltkjøtt hjemme hos oss. Spiser vi kjøtt, så er det gjerne hjort, reinsdyr eller elg. Det er da litt bedre for deg, er det ikke? Mange hevder det. Jeg spiser det mest pga den deilige smaken. Hvis det er sunnere er det en hyggelig bonus.
Takk og pris for Bondens Marked. Etter at vi fikk det i Oslo har vi alltid vilt i fryseren. En luksus som faktisk er nesten ubeskrivelig når du bor i storbyen.
Sist lagde jeg en deilig ytrefilet av elg som jeg gred inn i salt, pepper og anis. Når du bruker filet er det ikke mye hjelp til saus. Men jeg gir meg ikke. Viltsaus må til. Som oftest lager jeg en bærsky til viltkjøttet, men denne gangen var jeg og mannen min mer enn klar for en kraftig og kremete viltsaus. Det var ikke en dråpe igjen.

Det finnes hjelp der ute når man ikke har viltkraft. Jeg bruker konsentrert viltfond som jeg faktisk synes er helt utmerket. Viltfond fra Touch of Taste er utmerket og du finner den i vanlig dagligvare. Jeg anbefaler dette merket fordi jeg liker det. Jeg er ikke sponset.

For å få ekstra god smak bruker jeg både rømme og kremfløte. Rørosrømmen er perfekt, synes jeg, for den sprekker ikke når den varmebehandles pluss at den har en deilig smak. Kremfløten har jeg ingen preferanse på, men det må være ekte kremfløte. Dette er sausen som fester seg på hoftekammen, og sånn må det være.

Den beste sausen  jeg vet om er den sausen som mormor laget til kyllingsteken. Hemmeligheten her er persille, sukker og fløte. Jeg bruker samme triks i oppbyggingen i denne sausen.
For ekstra god smak bruker jeg knuste einebær og masse sort pepper i sausen.
Det ble så utsøkt godt. Problemet var bare at jeg ikke lagde nok saus. Dette er potetmat og da skal alt dynkes i saus. Sørg for å lage nok. Du må sikkert gange opp oppskriften noen ganger, men det finner du ut av.

Den beste viltsaus

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 2 ss brunsukker
 • 2 ss smør
 • 2 ss finhakket persillestilker
 • 2 ss viltfond fra Touch of Taste
 • 3 dl kremfløte
 • 1 boks Rørosrømme
 • 3 einebær, knust
 • 1/2 ts nykvernet pepper
 • (2 cl portvin)
 • 1 ts kikkoman

Slik gjør du

1

Start med å smelte smør og sukker i en kjele. Tilsett pepper, einebær og persille. Vann ut viltfond med 2 dl vann (dette er mer enn anbefalt på flasken, men bare gjør det). Ha dette i gryten og kok opp.

2

La dette småkoke noen minutter før du tilsetter rømme og fløte. Skru ned temperaturen til middels og la dette surre i en halvtimes tid. TIlsett portvin hvis du har. Det gir ekstra god smak. Kok opp og smak til med Kikkoman for å justere saltinnholdet.

3

Server sausen til kokte poteter, perfekte stykker av stekt viltkjøtt og grønne bønner. Bedre blir det ikke.

Drikker du vin så får frem go’sakan, som vi sier på trøndersk. Barolo er helt fab til vilt, så der røyk flasken vi hadde med fra Italia.

Kanskje liker du disse også

2 Kommentarer

 • Svar Jon Berg januar 22, 2019 at 2:20 pm

  Ellers så får man også kjøpt viltkraft i små poser hos Bondens Marked, ihvertfall hos dem som selger vill hjort! Det koster kun kr 50 etter det jeg husker, og er helt himmelsk

  • Svar helle januar 24, 2019 at 7:36 am

   Veldig bra tips, Jon! Takk!

  Legg igjen et svar

  %d bloggere liker dette: