Den beste viltsausen

Vi spiser mye viltkjøtt hjemme hos oss. Spiser vi kjøtt, så er det gjerne hjort, reinsdyr eller elg. Det er da litt bedre for deg, er det ikke? Mange hevder det. Jeg spiser det mest pga den deilige smaken. Hvis det er sunnere er det en hyggelig bonus.
Takk og pris for Bondens Marked. Etter at vi fikk det i Oslo har vi alltid vilt i fryseren. En luksus som faktisk er nesten ubeskrivelig når du bor i storbyen.
Sist lagde jeg en deilig ytrefilet av elg som jeg gred inn i salt, pepper og anis. Når du bruker filet er det ikke mye hjelp til saus. Men jeg gir meg ikke. Viltsaus må til. Som oftest lager jeg en bærsky til viltkjøttet, men denne gangen var jeg og mannen min mer enn klar for en kraftig og kremete viltsaus. Det var ikke en dråpe igjen.

Det finnes hjelp der ute når man ikke har viltkraft. Jeg bruker konsentrert viltfond som jeg faktisk synes er helt utmerket. Viltfond fra Touch of Taste er utmerket og du finner den i vanlig dagligvare. Jeg anbefaler dette merket fordi jeg liker det. Jeg er ikke sponset.

For å få ekstra god smak bruker jeg både rømme og kremfløte. Rørosrømmen er perfekt, synes jeg, for den sprekker ikke når den varmebehandles pluss at den har en deilig smak. Kremfløten har jeg ingen preferanse på, men det må være ekte kremfløte. Dette er sausen som fester seg på hoftekammen, og sånn må det være.

Den beste sausen  jeg vet om er den sausen som mormor laget til kyllingsteken. Hemmeligheten her er persille, sukker og fløte. Jeg bruker samme triks i oppbyggingen i denne sausen.
For ekstra god smak bruker jeg knuste einebær og masse sort pepper i sausen.
Det ble så utsøkt godt. Problemet var bare at jeg ikke lagde nok saus. Dette er potetmat og da skal alt dynkes i saus. Sørg for å lage nok. Du må sikkert gange opp oppskriften noen ganger, men det finner du ut av.

Den beste viltsaus

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 2 ss brunsukker
 • 2 ss smør
 • 2 ss finhakket persillestilker
 • 2 ss viltfond fra Touch of Taste
 • 3 dl kremfløte
 • 1 boks Rørosrømme
 • 3 einebær, knust
 • 1/2 ts nykvernet pepper
 • (2 cl portvin)
 • 1 ts kikkoman

Slik gjør du

1

Start med å smelte smør og sukker i en kjele. Tilsett pepper, einebær og persille. Vann ut viltfond med 2 dl vann (dette er mer enn anbefalt på flasken, men bare gjør det). Ha dette i gryten og kok opp.

2

La dette småkoke noen minutter før du tilsetter rømme og fløte. Skru ned temperaturen til middels og la dette surre i en halvtimes tid. TIlsett portvin hvis du har. Det gir ekstra god smak. Kok opp og smak til med Kikkoman for å justere saltinnholdet.

3

Server sausen til kokte poteter, perfekte stykker av stekt viltkjøtt og grønne bønner. Bedre blir det ikke.

Drikker du vin så får frem go’sakan, som vi sier på trøndersk. Barolo er helt fab til vilt, så der røyk flasken vi hadde med fra Italia.

Forrige

Den enkleste koseretten du kan lage

Guide til den perfekte daten

Neste

37 kommentarer om “Den beste viltsausen”

 1. Ellers så får man også kjøpt viltkraft i små poser hos Bondens Marked, ihvertfall hos dem som selger vill hjort! Det koster kun kr 50 etter det jeg husker, og er helt himmelsk

  Svar
 2. Testet denne sausen til ytrefilet av rein. Helmaks. Kokte ned litt mer enn oppskriften beskrev (glemte meg litt bort), får rømme og kremfløte, og brukte Chinato i stedet for portvin. Men du verden så godt dette ble. Takk for bra inspirasjon!

  Svar
 3. Takk, Helle! Denne sausen var veldig lik min, men persillen gjorde susen og siden vi har rein til jul…..så eksponerer sausen seg til hele familien. Jeg sier dette ikke er min saus (siden de spør, den er jo helt fantastisk!) men dette er Helle sin! Men, Mads, hvem er Helle? Åh…..du vet gode kontakter osv…..😂😂

  Svar
 4. Hei. Hvor mange personer er denne oppskriften beregnet til? Skal prøve meg på denne til et større selskap. 😊

  Svar
  • Enig. Jeg synes også at den ble litt for søt, så skal prøve med litt mindre sukker neste gang, for det BLIR nemlig en neste gang, da smaken var veldig god! Satser på at den blir enda bedre med mindre sukker..

   Svar
   • Hei Trude!
    Ja, balansen mellom søtt og salt er viktig i denne sausen så smaking underveis er veldig viktig. Det er kun din gane som avgjør når sausen er perfekt. Lykke til neste gang. Da sitter den garantert!

    Svar
 5. For søt smak for min del. Ellers er det gode smaker, men jeg som helst drikker saus til mat klarer ikke større mengder av denne dessverre. Kanskje ville det hjulpet å korte ned på brunsukkermengden?

  Svar
 6. Hei har lyst til å prøve denne, men kan man eventuelt lage denne i forkant og varme opp igjen evt fryse ned til senere?

  Svar
 7. Hei! Fikk lyst til å prøve denne 😊 men bruker du kruspersille? Og når du skriver 2 ss med finhakkede persillestilker, mener du da bare stilken og ikke selve krusen på toppen? Ser ikke noe grønt i sausen på bildene dine så ble usikker.. mvh Turid

  Svar
  • Hei! Spiller ingen rolle om det er stilker av kruspersille eller bladpersille. D skal bare bruke stilkene, ikke bladene. De skal finhakkes. Så finhakket som mulig. De vil ikke vises i sausen.

   Svar
  • Hei Helge! Når du bruker soyasaus så trenger du ikke nødvendigvis salt. Men dette er det kun du og din gane som avgjør. Smak, smak, smak. Det samme med pepper. Start med litt og øk mengden.

   Svar
 8. Hei igjen nå er sausen testet til reinsdyr
  Når jeg laget den følte jeg at det ble noe feil,og tenkte at dette blir mislykket 😬med litt lett forkjølelse så er nok ikke smak løkene 100%
  Tilsatte mere pepper/Kikkoman og viltfond og tenker det får bare bære eller briste 😅 første kommentar rundt bordet var. Gud for en god saus 👍den ble helt nydelig, helt fantastisk.denne blir laget flere ganger

  Svar
  • Helge! Så hyggelig å høre! Og det høres ut som du har skikkelig teft, selv om du er litt forkjælet. Det aller viktigste med matlaging er å smake underveis. Hele tiden. Godt nyttår!

   Svar
 9. Hei.
  Tenkte å lage denne til 20 personer på lørdag førstkommende. Hvordan vil du gange opp, da? Ikke 5 bokser rømme og 5 kartonger med fløte? Og sukker, det må da bli veldig søtt.. Syns den var søt når vi prøvelagde til 2-3 personer som oppskriften her over er..

  Svar
  • Hei! Beklager sent svar. Jeg har vært i Paris og så den først nå. Og siden middagen allerede har vært, er jeg sikker på at du fant ut av det. Hvordan endte det?

   Helle

   Svar
  • Jeg gikk på smellen nå på nyttårssaften og ganget opp til 10 pers. Det ble helt sykt mye saus! Og den smakte bare rømme. Var begrene mindre da denne ble skrevet kanskje? Måtte på butikken og handle posesaus midt i middagen…

   Svar
   • Hei! Oppskriften er til 2-3 personer. Skal man gange opp til så mange personer er det ting man må være oppmerksom på. Første stadier i prosessen vil ta lengre tid når mengden ingredienser ganges opp. Det høres ut som om sausen din ikke har fått kokt seg godt kok inn. Brukte du Rørosrømme slik jeg skrev? Disse boksene er mindre enn Tines rømme. Dessuten har denne rømmen en syrlighet som er avgjørende for balansen for smaken.

    Svar
 10. Vi fikk til en nyyydelig saus. Tok og ganget opp 4 ganger med alt, unntagen rømmen. Der halverte vi. Og kun 4 ss med brunsukker. Og en del mer pepper enn i oppskriften. Meget god og fyldig saus, og den ble ikke så søt som «prøvesausen»

  Svar
 11. Hei Helle! Denne oppskriften vil jeg gjerne prøve, men hvilken Røros-rømme bruker du til sausen? Den med 10 % fett eller den med 39 % fett?

  Svar
  • Hei! Personlig bruker jeg fullfett-versjonen, men jeg vil tro det går bra med lett-varianten hvis du liker smaken på de lette produktene bedre. Lykke til!

   Svar

Legg igjen en kommentar