Helstekt and med rosmarin og fløtegratinerte poteter

//Innlegget inneholder reklame for Gårdsand//

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Vi har fantastisk, fersk and i Norge! Det er jaggu ikke alle forunt. I mange land må folk ta til takk med frosne, franske ender som, gudene vet, har ligget hvor lenge i frysedisken. I så og si alle dagligvarebutikker av en viss størrelse kan man få ferske andeprodukter. Benytt deg av det!

Spoiler alert! Slik er anden når den er ferdigstekt.

Jeg merker en positiv bølge når det kommer til and. Mine tidligere andeoppskrifter på bloggen peker i været. Slik var det ikke for bare noen få år siden. Det er tydelig at folk har fått en ny favoritt og ikke minst tør å begi seg ut på prosjektet. Og det er nemlig der det gjerne skorter: Frykten for ikke å få det til perfekt. Det er ingen sak å steke hel and eller andebryst. Jeg skal vise deg hvordan.

Les mer: Slik sterker du perfekt andebryst

Les mer: Helstekt and med appelsinsaus

Påsken nærmer seg og mange har lammestek på bordet påskeaften. Men det er mange som faktisk ikke liker lam. Jeg synes det er rart, for det er jo så godt, det også! Men sannheten er at mange ikke liker den litt skarpe smaken.

2,5 kg ren lykke fra Gårdsand. Du finner hel and i ferskvaredisken i dagligvarebutikkene.

Kanskje man i år skulle velge helstekt and laget med de samme, deilige smakene som man har i lammelåret og tilbehøret?

Det som er vanlig å servere til lam er fløtegratinerte poteter, kokte bønner (eller andre grønnsaker) og en kraftig saus, gjerne laget på rødvin. Det skal være masse rosmarin og hvitløk også. Ok, hvordan kan man overføre dette til andesteken? Fløtegratinerte poteter? Ingen problem. Det er heller ikke noe problem med grønnsakene, rosmarinen og hvitløken. Når det kommer til sausen vil jeg ikke servere en rødvinssaus til anden. Anden har så mye deilig smak og derfor vil jeg lage en ekte andesaus tilsatt eplemost. And + frukt = sant. Og derfor blir det også epler stekt i andefett som tilbehør.

Høres ikke dette helt herlig ut? Jeg kan love deg at det blir en suksess! Dette måltidet kommer det til å gå gjetord om i lang tid fremover i mitt hjem. Det er i alle fall helt sikkert.

Dette trenger du til fire personer:

Anden:

1 and

1 hel hvitløk

1 potte rosmarin

1/2 liter god eplemost

salt og pepper

Gratinerte poteter:

8 poteter eller 4 store

1 liten kartong kremfløte

2 fedd fersk hvitløk, finhakket

salt og pepper

Tilbehør:

grønne bønner

3 røde, faste epler

2-3 ss andefett (det får du fra anden når den er stekt)

Saus:

2 ts honning

1 gulrot i  terninger

1 liten løk (eller to sjalottløk) i terninger

Anden: Jeg har en and på 2,5 kg. Det er mer enn nok kjøtt for fire skrubbsultne ulver.

Jeg skjærer av vingene og stjerten. De skal brukes til sausen, så legg dem til side. Vask og tørk anden godt på utsiden og på innsiden. Legg den i en ildfast gryte, gjerne en emaljert gryte for de holder svært jevn varme. Bend lårene bak kroppen på anden. Salt og pepre godt på ovner- og oversiden, samt inne i anden. Legg en liten busk rosmarin inne i buken.

I gryten legger du en hel fersk hvitløk skåret i to. Hell eplemosten på siden av anden. Sett på lokk og sett i forbvarmet ovn på 160 grader. Anden skal steke i til sammen 35 minutter per kilo. Min and på 2,5 kg skal derfor steke i ca 90 minutter.

Den første timen (60 min) steker anden på 160 grader under lokk.

Mens dette skjer begynner du på sausen. Hakk opp vingene og stjerten med en stor kniv. Brun dette i en panne med litt nøytral olje til andebitene er gylne og karamellisert. Nå kan du tilsette en kvist rosmarin, løk og gulrot. Hell på vann slik at det dekker andebitene. Dryss en klype flaksalt over. Kok opp og la dette småkoke i ca 1 time. Sil av og sil igjen gjennom en finmasket sil eller et kaffefilter. Ha den herlige andekraften over i en gryte.

Anden har stekt en time. Ta den ut og sil av kraften over i en bolle. Sett anden tilbake i ovnen på 240 grader uten lokk. Nå skal anden få fin farge de siste 30 minuttene. Mot slutten kan du til og med sette på grillelementene for å få mer sprø skorpe hvis det trengs.

Kraften fra andesteken inneholder masse fett og du vil se at det legger seg et tykt lag med andefett på toppen av kraften. Dette fanger du opp med en sauseskje og legger i en skål. Dette er pur gull. Du skal bruke litt til eplene, men resten kan du kose deg med de neste ukene. Andefett er perfekt å steke poteter, sopp eller andre grønnsaker i.

Når du har silt av fettet og kommet ned til laget med kraft kan du helle det over i gryten med andesausen du lagde av andevingene og stjerten. Kok opp og la koke inn til under halvparten. Smak til med honning eller agavesirup.

Fiks, ferdig and.

Når anden er ferdig setter du den på en rist og dekker den løst med folie. Den skal gjerne hvile minimum en halvtime før du skjærer den opp. Skjær den slik du gjør med hel kylling eller kalkun. Du skjærer langs brystbenet og løsner hvert bryst forsiktig med en skarp kniv.

Potetene: Skrell poteter og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin hvis du har det. Legg dem lagvis i en smurt, ildfast form. Legg hvitløk og rosmarin innimellom skivene. Hell på fløte og salt og pepre før du setter potetformen i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Kjenn med en spiss kniv i midten om potetene er myke.

Epler stekes i andefett.

Tilbehøret: Grønne bønner kokes i lettsaltet vann til de er al dente (altså til de har litt tyggemotstand). Eplene skjæres i båter og stekes i litt andefett i en panne. Tilsett en gren med rosmarin i pannen. Eplene skal stekes på medium pluss varme til de er myke, men ikke faller fra hverandre. De skal gjerne ha en lett karamellisert overflate. Det smaker så godt.

Deilige fløtegratinerte poteter. Nam!

Nå har du saus, and, poteter og tilbehør. Da er det bare å kalle inn til festmåltid. Ser du for deg å servere dette i påsken, du også? Det skal i alle fall jeg.

Du, se på dette, da! Frister ikke dette, så vet ikke jeg.

Har du spørsmål til oppskriften før eller mens du tilbereder anden? Skriv til meg på Facebook (følg gjerne siden også) og jeg svarer så godt jeg kan.

God matlyst og god påske!

Til info: Denne oppskriften er laget som et del av et samarbeid jeg har med Gårdsand.
Gårdsand har fantastiske produkter og det er derfor helt problemfritt for meg å samarbeide med slike flinke folk. 

Forrige

Lag en forfriskende Bellini til påske

Cocktail med mynte og sitron

Neste

Legg igjen en kommentar