And med shaoxing-saus

Endelig kan man få tak i shaoxing-vin i Norge. Egentlig er det ulovlig å si akkurat dette, for det er et produkt med alkohol. Men vet dere hva? Når den kinesiske risvinen endelig er tilgjengelig, så velger jeg å si det høyt. Hvorfor? Jo, fordi nå kan jeg endelig lage retter fra Shanghai som jeg tidligere har måttet lage semi-autentiske med hjelp av sherry og div. soyasaus.

Du kan drikke shaoxing-vin. Men jeg gjør ikke det, selv om denne som er tilgjengelig på Vinmonopolet er en bedre variant enn den du kjøper på gata i Shanghai. Jeg bruker den i matlaging og da koker alkoholen bort under prosessen.

Shaoxing har en helt særegen smak og den gir så fenomenal smak til retter som er vanskelig å erstatte. Det skal dog sies at jeg har laget Hong Shao Rou – ribberett fra Shanghai som er så god og uten risvinen. Neste gang lage jeg den allikevel med shaoxing. Ingen tvil.

Hva smaker vinen? Litt vanskelig å beskrive, men tenk en fermentert sherry som smaker litt funky. Det er en fermentert risvin, så tenk sake. Som du skjønner er det ikke lett å si hva den smaker. Men fantastisk god i mat er den.

Kuaijishan Shaoxing Rice Wine 5 Years får du på Polet i noen utvalgte butikker. men du kan bestille den slik at den kommer til ditt lokale pol i løpet av få dager, så vanskelig er det ikke å få tak i den uansett hvor du bor i landet. Jeg tviler på at noen vil sette seg ned å drikke vinen. For meg er dette en matvin.

Retten jeg har laget er and i shaoxing med rålakris, plommer, beter og andefettstekte poteter. en knakende god rett som vi hadde på vår andre bryllupsdag. Ja, vi har to, vi. Vi giftet oss både i Las Vegas og Oslo, så da er det ekstra mye å huske av datoer. Så takk til svigermor som husket bryllupsdagen for oss slik at vi kunne lage noe godt å spise til.

Retten jeg har laget er and i shaoxing med rålakris, plommer, beter og andefettstekte poteter.

Porsjoner:: 4

Ingredienser

 • 2 store andebryst med skinn (ca +- 400 g per stykk)
 • 1 ts rålakrispulver
 • 3 stjerneanis
 • salt og pepper
 • 1,5 dl shaoxing risvin
 • 3 ss lys kinesisk soyasaus
 • 3 ss mørk, tykk kinesisk soyasaus
 • 1 ts finrevet ingefær
 • 2 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
 • 4 små gulbeter
 • 10 plommer, delt i to (stein fjernet)
 • perlepoteter (eller andre småpoteter)

Slik gjør du

1

Kok betene med skallet på til de er møre. Det tar tid.

2

Rut skinnet på anden (uten å skjære ned i kjøttet)

3

Gni inn anden med en blanding av rålakris, flaksalt og pepper.

4

Stek anden med skinnsiden ned slik at skinnet blir sprøtt og fettet smelter. Ta til sides fetet. for det skal du steke potetene i.

5

Stek anden på den andre siden i noen minutter. Sett andebrystene i ovnen på 180 grade i ti minutter. Ta ut av ovnen og la hvile på rist. Skjær i skiver rett før servering.

6

Lag sausen. I pannen du stekte anden i tilsetter du shaoxing, lys og mørk soya. Kok opp. Tilsett hel stjerneanis, hvitløk og ingefær. Legg snittflaten av plommene i sausen og la sausen koke seg tykkere. Tilsett litt andefett og skyen fra stekefatet som endene har ligger i i ovnen.

7

Kok småpotet og stek dem så i andefett.

8

Skrell betene og del dem i båter.

9

Server and med poteter, beter, plommer og den deilige sausen.

Merknader

Vintips: Bod. Chacra Barda Pinot Noir 2020

Forrige

Smæsjpoteter

Birria quesatacos

Neste

4 kommentarer om “And med shaoxing-saus”

 1. Takk for tips om shaoxing på polet 😁👌
  Etter å ha lett lenge så måtte be utrolig pent om å få lov å kjøpe en flaske på en restaurant i Bergen 🤣

  Godt å vite at når flasken blir tom så slipper jeg å reise over fjellet!

  Svar

Legg igjen en kommentar