Sheng Jian Bao – dumplings fra Shanghai

Oktober 2019: Jeg reiste alene til Shanghai for å spise og lære om tradisjonelle retter, men også moderne kinesiske retter. Det var fem fantastiske dager der jeg blant annet heiv meg på to Food Tours for å lettere å få oversikt og innføring i hva mat fra Shanghai er.

Les mer: Dumplingsguide

Sheng Jian Bao in the making.
Sheng Jian Bao

Tidlig en morgen spiste jeg noe som kalles Sheng Jian Bao. Dette er typiske dumplings fra Shanghai. Deigen er laget av en slags bolledeig med gjær og fyllet er ofte svin, vårløk og ingefær. Jeg visste ikke at dumplings kunne lages med gjærdeig. Så nydelig og overraskende.

Les mer: Kulinariske Shanghai

Jeg skulle ha vært tilbake i Shanghai i påsken i fjor, men det ble selvsagt avlyst. Jeg får vise mannen min den fine byen en annen gang, for jeg skal tilbake!

Jeg har gjort et forsøk på å å lage disse dumplingsene selv og det gikk ikke så verst. Visuelt ingen innertier, men smaken satt som et skudd. Så får jeg heller jobbe litt til med presentasjonen.

Sheng Jian Bao

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: ca 20 stk

Ingredienser

 • Deig:
 • 250 g hvetemel (eller pizzadeig tipo 00)
 • 1 ts sukker
 • 1 ts tørrgjær
 • ca 2 dl lunkent vann
 • Fyll:
 • 400 g kjøttdeig av svin
 • 2 finhakket vårløk (hele)
 • 2 ss finrevet ingefær
 • 1 ss finrevet hvitløk
 • 1 ss soyasaus
 • 1 ss sesamolje
 • 1/2 ts five spice (kan sløyfes)
 • 1 rød chili, finhakket
 • Pynt: sesamfrø, chili, vårløk og koriander
 • Sort eddik eller soyasaus til dipping

Slik gjør du

1

Lag deigen ved å blande alt tørt først og spe med vann. Når du har en smidig deig (elt i 10 minutter) hever du den i 30 min på et lunt sted.

2

Fyllet: Bland kjøttdeig, vårløk, chili, ingefær, hvitløk, soya og sesamolje.

3

Slå ut luften av deigen og del den i 20 emner. Kjevl ut alle emnene til rundinger (små, halvtynne pizza). Fyll 1 ss av kjøttblandingen på midten av hver deig. Fold deigen så godt du kan og knip sammen festet. Festet skal være bunnen på dumplingsen, den som blir stekt i pannen.

4

Varm en panne. Tilsett et par spiseskjeer med nøytal olje. Legg dumplingsene i pannen med festet ned. Sett temperaturen til medium pluss. Stek til bunnen på dumplingene er gylne og sprø. Hell på 1 dl vann og sett et lokk på snei mens dumplingsene damper seg ferdig og fyllet er stekt. Du kan snu dumplingsene når vannet er fordampet og steke dem på den ander siden også hvis du vil.

5

Server med agurksalat, soyasaus eller sort eddik (dette får du kjøpt i asiatiske butikker).

6

Jeg bruker også noen dråper chiliolje i eddiken.

Drakk en sykt god oransjevin til som passet som hånd i hanske. Biokult Weisse Blumen 2019 til 180 spenn.
Forrige

Shakshuka med kjøtt og pinjekjerner

I dag feirer jeg med semlor

Neste

Legg igjen en kommentar