I dag feirer jeg med semlor

2021 – jeg har bestemt meg for å ta rotta på deg. 
2021 skal ikke fucke over meg og mitt liv. Jeg skal ta kontroll over 2021, og jeg er godt i gang. Flere små justeringer er gjort siden 2020 og det funker superbra for meg. Jeg har innført fridag på lørdager og det skal jeg fortsette med så langt det tar seg gjøre. Noen unntak vil det selvsagt bli. 

Jeg har slått av varsel på mail, WhatsApp og andre meldingstjenester Jeg vil selv bestemme når jeg har tid og lyst til å sjekke om det er noe nytt i postkassa. 

Jeg er i det hele tatt i full sving med å rydde opp i støy. 

Og ikke bare det! Etter 10 år eller noe sånt med bloggen HellesKitchen har jeg redesignet siden. Og den har blitt rosa!

Jeg har fått rosa blogg, men jeg er ingen rosablogger av den grunn. 

Man må ha det litt gøy, og da er vel rosa en kul farge, eller hva? Det er viktig å ikke ta seg selv så høytidelig. Jeg er inne i et år som betyr en stor forandring for meg sånn aldersmessig og som tilsier at jeg skal bli voksen. Det kan vi bare drite i. Det skjer ikke. 

Jeg har aldri vært en rosa jente. Ikke lekte jeg med dukker og ikke gikk jeg med rosa fra topp til tå. Jeg var glad i lyseblått. Men fargen rosa har jeg blitt mer og mer glad i. Vel og merke riktig rosafarge. Og jeg har akseptert at man kan like rosa uansett kjønn og alder. 

Så derfor: Ta-ta! Bloggen har blitt rosa! Og det er råtøft!

Forandringen skjer denne uken av flere grunner. For det første fordi Fran, min fantastiske datavenn er ferdig med designet nå og for det andre fordi det er uken ALT skjer. Vet dere at dette er uken det skjer fire mer eller mindre viktige ting? Fastelavn, Morsdag og Valentinedagen faller på en og samme dag. Dette er sånn sett helt uvesentlige dager for meg, med uttak av Fastelavn, for det er en dag jeg har feiret i barndommen og jeg forbinder den med boller og fastelavnsris med godterier og fjær bundet på riset. 

Men det er en dag som er hakket mer viktig denne uken: Kinesisk nyttår! Fredag den 12. februar  skal endelig rotta bort og den erstattes med oksen. Vi kan vel være enige om at rotta har vært lite konstruktiv i sitt regjerende år? Hva har skjedd mellom februar 2020 og februar 2021? Covid-19 og Trump-galskap. Jeg heier på oksen og håper den vil gi oss alt av styrke og glede i året som kommer. Deilig med en ny mulighet for tidsregning, ikke sant? Nyttårsaften 20/21 funka liksom ikke helt der, synes jeg. 

Uansett. Bloggen er rosa og jeg er ganske positiv for fremtiden. Nyt dus rosa blogg, men med minimalt med rosablogger-innhold. HellesKitchen er den samme. 

For å feire denne store dagen, skal jeg feire med rosa semlor. Dette er svenske fastelavnsboller som har blitt så trendy, så trendy. Og for å understreke det rosa, klissete og søte, er de altså rosa og med utskåret hjerte på toppen. Snakk om søtt kliss! Her er det Fastelavn, Morsdag og Valentine i en og samme rett og så slipper jeg å gjøre noe mer på det temaet. 

Men det til side. Semlor er skikkelig godt og det er mandelkremen inni som gjør hele forskjellen. 

Bollene er ikke for søte for du skal tross alt ha både mandelkrem og pisket krem samt melisdryss på toppen, så kvalm blir du uansett.

Oppskriften kommer her og du trenger faktisk ikke hverken lage dem rosa eller med hjerteform. 

Semlor

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 20

Ingredienser

 • 900 g hvetemel
 • 1 knivspiss salt
 • 140 g sukker
 • 1/2 pakke tørrgjær
 • 1 ts malt kardemomme
 • 3 egg
 • 5 dl kefir
 • 200 g smør i terninger
 • Rød fargepaste
 • Mandelfyll:
 • 300 g malte mandler
 • 300 g melis
 • 1 ss vaniljeekstrakt
 • 4 ss kremfløte
 • Krem:
 • 3 dl kremfløte (eller resten av fløtekartongen)
 • 2 ss melis
 • Rød fargepaste

Slik gjør du

1

Lunk kefiren til kroppstemperatur. Rør ut gjæren. Pisk inn egg.

2

Bland tørre ingredienser og spe i melken under omrøring i kjøkkenmaskin. Tilsett terninger av smør, litt om gangen. Elt til en smidig deig. Bruk tid.

3

Tilsett noen dråper farge for å få et marmorert preg som er gøyere enn jevn rosafarge.

4

Hev på et lunt sted i en times tid til deigen har doblet seg i størrelse.

5

Trill ut 20 boller og sett dem til heng på bakebrett i 30 minutter.

6

Pensle med vann og stek på 180 grader (varmluft, midt i ovnen) i 15 min. Avkjøl på rist.

7

Når bollene er avkjølt og krem og mandelkrem er laget skjærer du ut er hull på toppen. Jeg brukte en pepperkakeform for hjerte. Grafs ut litt av fyllet på bollen før du stapper en ss med mandelfyll i hullet.

8

Sprøyt rosa krem på toppen og rundt hullet før du setter “hatten” på. Dryss melis over og server.

Forrige

Sheng Jian Bao – dumplings fra Shanghai

Godt nytt år – igjen!

Neste

2 kommentarer om “I dag feirer jeg med semlor”

 1. Mandelkrem var det inne i bollene da jeg var liten. Gratulerer med flott rosa blogg – og vi gleder oss til kinesisk nyttår – hilsen en metall-tiger 😍

  Svar

Legg igjen en kommentar