Drit i «trendkaffen» Dalgona. Lag heller originalen

Den mye omtalte «trendkaffen» Dalgona sprer seg som et mareritt i sosiale medier. Du har sikkert fått med deg denne kaffen.
For de som ikke vet hva det er, så er kortversjonen denne:
Du pisker frysetørket kaffepulver med sukker og varmt vann til du har et luftig skum. Dette skummet legges på toppen av melk eller nøttemelk. Altså: En omvendt latte med kaffeskum på toppen i stedet for melkeskum og melk i bunnen i stedet for kaffe.
Kaffeskummet er konsentrert i smak og silkemykt i konsistensen.

Ja da, det ser fint og flott ut på Instagram. Det er mye som ser fint og flott ut på Instagram.
Dalgona smaker ikke spesielt godt etter min mening. Kvalmende med all melken, men så er ikke jeg en latteperson heller da.
Men enkelte elsker den. Det ser i alle fall slik ut i sosiale medier.

Det jeg savner når slike trender oppstår er referansene til originalen. Jeg har nemlig smakt originalen og den er sjukt god. Mer om det etterhvert. Først litt om hvordan dette har blitt et sosiale medier-fenomen.

En sør-koreansk Tik-Tok-kjendis (skuespiller ved navn Jung Il Woo) besøkte Macao. Navnet Dalgona er sør-koreansk og oppkalt etter et godteri. Under utbruddet av COVID-19 i Sør-Korea ble det startet en kampanje i Soul for å få folk til å holde avstand, da tok denne kaffen av som selve karantenekaffen.

Jung Il Woo besøkte Macao og kaféen Hon Kee Coffee som ligger ved et lite skramlete skipsverft i utkanten av Coloane. Jeg har vært der og selvsagt prøvd den legendariske kaffen og maten som er utsøkt og enkel.

Les mer: Kulinariske Macao

Her kommer den berømte kaffen på vei til oss.

Hon Kee Coffee er ikke stedet der instagrammere strømmer til for å ta bilde av kaffen. Den er faktisk ikke så visuell for den kommer i mørke, høye plastglass. Men folk kommer hit for å drikke kaffen for den er sinnssykt god.
Du må sloss deg gjennom horder av løshunder som håper på å få en kyllingvinge eller en brødbit som har falt ned fra et av bordene. Det er et slikt sted. Langt fra polert.

Enkle forhold. Lite glam.

Hva er det med denne kaffen? Den heter ikke Dalgona originalt altså. Navnet kom som nevnt til for kun måneder siden.
Kaffen kalles gjerne «Hand beaten coffee» eller «400 coffee» da man må piske kaffen ca 400 ganger for å få det perfekte skummet.
På Hon Kee Coffee står det tomme bokser med frysetørket kaffe i bøtter og spann. Det er åpenbart at folk kommer for å smake kaffen med den silkemyke konsistensen. Kaffeskummet piskes og tilsettes glass med iskaldt vann og isbiter. Så rører man og serverer den. Noen vil kanskje ha en melkeskvett i iskaffen og det må de gjerne, men originalen som kaffemester Leong Kam Hon lager er kun tilsatt vann.

Hon Kee Coffee

Så ble denne skatten en sosiale medier-hit og resten er historie.

Jeg skal vise deg hvordan du lager den originale 400 coffee. Jeg skal også vise deg hvordan du lager voksenversjonen med kaffelikør.

Slik gjør du:
(Dette er til en person)
1 toppet ss frysetørket kaffepulver. Bruk gjerne sterk variant (espressovariant)
1 ss sukker
2-3 ss kokt vann

Nå begynner du å piske. Har du en liten batteridrevet melkeskummevisp slik jeg har tar denne prosessen under et minutt. Må du piske manuelt tar det lang tid. Du skal ha et skikkelig tykt og mellombrunt skum når du er ferdig. Tenk eggehvitetopper. Så luftig skal det være.

Slik skal skummet se ut etter at det er vispet.

Legg skummet i et høyt glass. Hell på kaldt vann og topp med masse isbiter. Rør og server. Du kan legge en klatt kaffeskum på toppen for syns skyld og for ekstra smak, men du må ikke.

Voksenvarianten

Ok, vil du lage voksenvarianten tilsetter du 6 cl kaffelikør. Knalldrink!

Forrige

Påskens aller beste gin og tonic

Påskens beste kylling

Neste

4 kommentarer om “Drit i «trendkaffen» Dalgona. Lag heller originalen”

    • Du fyller et vannglass. Det er vel ca 1,5-2 dl avhengig av hvor mye isbiter du har i glasset.

      Svar

Legg igjen en kommentar