Påskens beste kylling

(Annonsesamarbeid med Lerstang/Gårdsand)

Påsken er straks over oss og den blir litt annerledes i år. Det blir ingen hyttetur eller utenlandsreise. Folk må bli hjemme. 

Det har vi fått en forsmak på de siste ukene og til tross for at vi går igjennom en vanskelig tid, jeg må si at jeg storkoser meg med god mat og innehygge. Jeg håper også du er positiv til årets påskeferie. Det er ikke stort annet vi får gjort. 

Det blir påske med kylling også

Lam er påske for mange og de siste årene har også and vært populært. Men lite slår en helstekt kylling, eller hva? Min kylling er fra Lerstang. Denne kyllingen får du på Meny og Jacobs. Produsenten, Gårdsand, som også produserer Lerstang-kylling er anbefalt av Dyrevernalliansen for god dyrevern. Det er viktig for meg når jeg velger kylling. 

Kylling fra Lerstang. Se etter denne kyllingen i butikken.

Lerstangs hele kylling er perfekt for fire personer som er sultne.

Smakene jeg har valgt til denne retten heller mot Nord-Afrika. Her er det kanel, safran og mynte. I denne delen av verden er det vanlig å ha frukt sammen med kjøtt og for en som ikke har smakt kombinasjonen før kan det være litt annerledes. Men annerledes er bra, ikke sant? Jeg elsker i alle fall smakene. 

Jeg bruker bulgur i denne retten for det er så utrolig kult å bygge spennende smaker med denne råvaren. Du kan krydre den, tilsette kraft, nøtter, frukt, grønnsaker og alt du måtte ønske. Denne bulguren har både nøtter, frukt, krydder, urter og grønnsaker. Egentlig et måltid i seg selv. 

Jeg har også kokt pærer møre i eplejuice. Som krydder har jeg brukt safran for det er en så fantastisk ting når den brukes riktig. Mange liker ikke safran. Vel, det sier de i alle fall.

Safran er det som originalt brukes i lussekatter. Mange erstatter safran med gurkemeie for den gir samme gulfarge, men ikke samme smak. Jeg anbefaler deg å prøve litt safran, for det er litt av totalopplevelsen med denne kyllingretten. 

Koriander, ingefær, safran og kanelstang.

Jeg bruker litt safran i bulguren også, men her kan man skifte ut safran med gurkemeie hvis man synes det blir for mye safran. 

Kyllingen steker jeg i god, gammeldags stekepose. Jeg har begynt å bruke stekepose til både ribbe og kylling da jeg synes råvarene blir supersaftig med denne metoden. Stekepose er veldig retro og det er ikke sikkert du har prøvd det før? Du kan kjøpe pakker med poser i helt vanlig butikk. 

Jeg vasker og tørker kyllingen godt før jeg krydrer fuglen og legger den i stekepose med brystet opp med en halv appelsin i buken og en halv pose tørkede aprikoser og en kanelstang i stekeposen. 1 glass vann og så er det sengeleggetid for kyllingen i 1 time og 20 minutter på 180 grader. 

Du får hele oppskriften nedenfor, så ikke frykt.

Etter steketiden åpner du posen og heller fra skyen og tar vare på aprikosene som ikker er brent. De smake fantastisk og skal serveres til retten sammen med bulgur, appelsinfileter og asparges. 

Kyllingen må hvile før du skjærer den opp. Den holder seg varm en god stund så sett hele kyllingen på påskebordet og skjær den opp der. Noen liker det mørke kjøttet og andre liker det lyse. Her er det uansett nok mat til hele familien. 

Skyen fra kyllingen koker du opp og sper på med litt god kyllingfond. Ikke for mye for da ødelegger du den deilige kraften som allerede er der fra kylling, aprikoser, kanel og appelsin. Smak til litt og litt til du er fornøyd. 

Se på disse fargene, da! Snakk om ekte påskekylling!

Påskens beste kylling

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 4

Ingredienser

 • Dette trenger du:
 • 1 hel kylling fra Lerstang
 • 1 kanelstang
 • 1 appelsin
 • 1/2 pose tørkede aprikoser
 • 2 ss flaksalt
 • 2 ts ingefærpulver
 • 2 ts korianderpulver
 • 1 ts kvernet pepper
 • 3 dl bulgur
 • Salt
 • noen safrantråder (kan erstattes med 1/2 ts gurkemeie)
 • 2 ss olivenolje
 • 50 g hakkede, usaltede pistasjenøtter
 • 1/2 pose tørkede aprikoser skåret i tykke strimler
 • Rikelig med mynte og bladpersille. Har du grønnsaksbutikker i nærheten så kjøper du helst urtene i bunter. Mynten er mye bedre til dette bruket enn mynte som du får i potter.
 • 1 appelsin. Skjær av skallet og skjær ut fileter (uten det hvite på)
 • 1 pakke aspargestopper
 • 4 pærer, skrelt
 • 1 liter eplejuice
 • Noen tråder safran

Slik gjør du

1

Start med å vaske og tørke kyllingen godt både innvending og utenpå.

2

Bland salt, pepper, koriander og ingefær og krydre kyllingen med alt krydderet. Skjær en halv appelsin i båter og legg dem i buken på kyllingen.

3

Legg kyllingen i en stekepose og i en ildfast form. Strø tørkede aprikoser rundt kyllingen, legg kanelstangen i posen og hell 2 dl vann rundt kyllingen før du lukker posen med stripsen som ligger vedlagt i posen. Sett i forvarmet ovn på 180 grader i 1 time og 20 minutter.

4

Ta ut formen og ta opp posen. Hell av kraften i en gryte og ta vare på aprikosene som ikke er for mørke. Noen kan være litt brent og de kaster du. De har gitt smak.

5

La kyllingen hvile og mens du gjør det koker du opp skyen og tilsetter kyllingfond etter smak.

6

Pærene: Skrell pærene forsiktig og legg dem i en gryte. Hell på 1 liter eplejuice og noen tråder safran. Kok opp og senk så temperaturen til medium minus og la pærene trekke til de er møre, ca 1 time.

7

Kraften fra pærene kan brukes til å juster skyen med, for den er veldig god.

8

Bulgur: Kok etter anvisning på pakken men bytt ut litt av vannet med eplejuicen som pærene har trukket i.

9

Tilsett litt salt i bulguren samt olivenolje. Når bulguren er ferdigkokt tilsetter du hakkede pistasjenøtter og aprikosstaver. Hakk en stor neven med mynte- og persilleblader og rør inn i bulguren.

10

Damp aspargestopper og legg dem på fatet sammen med fileter av appelsin samt de deilige, bakte aprikosene som lå sammen med kyllingen.

God påske!
Forrige

Drit i «trendkaffen» Dalgona. Lag heller originalen

Påskens diggeste brunsj

Neste

2 kommentarer om “Påskens beste kylling”

 1. Hei og god påske. Brukte denne oppskriften som inspirasjon til helstekt kylling. Ble fantastisk vellykket med å steke i pose. Husker moren min lagde søndagssteken i sånne på 80 tallet. Hvorfor sluttet man å bruke dem,? Anyway, har bare lyst til å takke deg for mange gode og inspirerende matinlegg og oppskrifter. Er i overkant glad i og god til å spise og lage god mat og da er det deilig med folk som deg. Det er blitt slik at mannen min uttalte etter dagens kylling at han nok elsker hun Helle litt også. Så takk for maten.???

  Svar
  • Ha ha ha! Bra mann du har! Tusen takk for fantastisk koselig tilbakemelding. Slik blir jeg så glad av å lese. Og så bra at kyllingen ble bra. Ja, stekepose er fabelaktige greier. Jeg bruker den også ofte når jeg steker ribbe, så slipper man for alt griset. Smart liten sak.
   Ønsker deg en fantastisk påske. Hils mannen din fra meg, da:)

   Svar

Legg igjen en kommentar

WordPress PopUp Plugin