Påskens diggeste brunsj

(ANNONSESAMARBEID)

Så ble det hjemmepåske for oss alle sammen, da.
2020 er virkelig året vi kommer til å huske i mange år fremover. 

En ting forandrer seg ikke og det er nordmenns konsum av egg i påsken – hytte eller hjemme. I følge Opplysningskontoret for egg og kjøtt spiser vi i overkant av 26 millioner egg i løpet av påskedagene (tall fra 2018). Det er sabla mye egg altså. 

Jeg elsker eggefrokoster. Og i påsken digger jeg sene frokoster, eller brunsj som man kaller det når frokost går over i lunsj. Jeg skal ikke ut på ski, så hvorfor skulle jeg ikke sitte ved bordet lenge å spise et deilig måltid? 

Brunsj er genialt. Man kan lage mange forskjellige retter og sette dem på bordet slik at man kan ta litt av hvert.

Jeg ville aldri i livet disse den klassiske eggerøren og røykelaksen, for jeg synes fremdeles det er noe av det beste som fins, især hvis laksen er god og eggerøren saftig og smilende. Det tar tid å lage en slik eggerøre for temperaturen må være lav, men det er så verdt det.

Jeg har ikke laget eggerøre på mitt påskebrunsjbord. Jeg har laget noen andre retter som jeg håper vil falle i smak. Alle er eggebaserte. Det er jo tross alt påske!

Men før jeg går løs på brunsjrettene må vi snakke litt om kvalitet. Egg er ikke egg. Det finnes et hav av varianter i matbutikkene. Noen er billige. Noen er dyre. Noen er økologiske og noen er fra frittgående høner. Er det så farlig da? Smaker man forskjell?

Jeg tror mange av mine lesere skjønner at det er forskjell, til og med på egg. Kvalitet koster og er du opptatt av at eggene kommer fra høner som har har et fint liv, så koster det også.

Haakaas & Weydahl. Se etter disse eggene fra Kolonihagen. Du finner dem på Rema 1000.

Påskebrunsjen min er laget av Kolonihagens egg som du får på Rema 1000. 

Eggene fra Kolonihagen kommer fra Ole Haakaas & Unni og Bjørn Carl Weydahl. Hønene deres går ute og kan følge sine naturlige instinkter med haner i flokken. De får kun økologisk fôr basert på havre og hvete, og har tilgang til dagslys.

Eggene som du finner i kartonger med 6 kommer fra Mellom Haakaas Gård og Størsrud Gård. Se etter denne kartongen neste gang du handler hos Rema 1000.

Påskebrunsjen min består av koseretten Shakshuka som du sikkert har hørt om tidligere. Det er den perfekte deleretten og en rett du kan lage nesten helt ferdig dagen før. 

Rett nummer to er eggchilada med søtpotet, avokado, egg og en spennende saus. Denne retten er inspirert av en fantastisk brunsj jeg fikk spiste i en «by» som heter Marathon på Florida Keys. Det er en tynn omelett fylt med de beste tingene. Litt som en enchilada. 

Tredje rett er hash browns-reder med smilende, kokte egg, deilig røykelaks og asparges. Klassiske smaker og en selvfølge på mitt påskebrunsj-bord. 

Du har sikkert dine favoritter som posjerte egg, eggs benedicts, kokte egg, speilegg og bacon og andre eggeretter, men jeg håper at du i løpet av påsken også vil prøve mine favoritter.

Nedenfor kan du også lese mer om de økologiske eggene fra Kolonihagen og hva som er kriteriene for standaren på eggene. Viktige saker for oss som bryr oss om god dyrevelferd. 

Her kommer oppskriftene:

Shakshuka

Oppskriften er til to personer.
Du kan lage alt dagen før unntatt punktet der du setter retten inn i ovnen med eggene. Gjør du dette dagen før er det fort gjort å diske opp med brunsj dagen etter. Du kan til og med lage opp flere porsjoner og fryse ned.

Shakshuka lages i land i Nord-Afrika og i Midtøsten. Jeg elsker denne retten for den inneholder masse innkokte grønnsaker, krydder og de fantastiske eggene. Den beste måten å spise retten på er å dyppe deilig brød ned i eggeplommene og skuffe fyllet på brødet. Ja, det er slik jeg liker å spise den, da. Det kan være du er mer komfortabel med å spise med kniv og gaffel. Jeg er sikker på at du finner din måte å gjøre det på. 

Dette trenger du:
6 ss god olivenolje
1 liten løk, finhakket
1 lang, rød paprika, skåret i tynne skiver
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts spisskummen
Chiliflak eller cayennepepper etter smak
Salt og pepper etter smak
4 store tomater, delt i terninger
1 dl vann
Ca 50 g fetaost, smuldret
Hakket persille
Hakket mynte
2-4 egg (kommer an på hvor mange du vil ha, rett og slett)
Godt brød

Slik gjør du:
Ha olje i en gryte. Tilsett løk når oljen er varm og la løken bli blank og myk. Tilsett hvitløk og paprika. La surre på medium varme. Strø over krydder og bland godt. 

Tilsett tomater og kok opp. For at retten ikke skal tørke ut tilsetter du vann. La småkoke i ca 15-20 minutter. Smak til med salt og pepper. Bland inn fetaost og urter og ha over i en ildfast form (eller i porsjonsformer). Forvarm ovnen til 180 grader. Lag små groper i retten og kakke eggene slik at de legger seg i hver grop. 

Stek i ovnen til eggene akkurat har satt seg. De vil ettersteke litt når de kommer ut av ovnen for rettene er varm.

Server med godt brød til.

Eggchiladas med avokado, stekt søtpotet, avocado og egg

Eggchilada er egentlig bare en slags omelett eller eggepannekake. I denne kan du putte hva du måtte ønske. Jeg har laget en kombinasjon som jeg liker veldig godt. Søtpotetterningene blir så deilige og karamelliserte når de stekes og sausen med chili, soya og rømme (evt yoghurt) passer perfekt til både egget, søtpoteten og avocadoen. Er du glad i bacon er det ingenting i veien for å legge noen sprø skiver av det i eggchiladaen.
Du bestemmer!

(1 person)
Dette trenger du:
1-2 egg til selve eggchiladaen
2 ss revet ost 
2 ss fløte eller melk
1 egg til steking
1/2 søtpotet, skrelt og delt i små terninger
4 ss rømme/yoghurt
1 ts soyasaus
1 ts sriracha (eller annen chilisaus)
1/2 avocado I skiver
Persille
Salt og pepper

Slik gjør du:
Stek søtpotetterningene i smør eller olje til de er gjennomstekte og gylne. Sett til side.
Del avocadoen i skiver
Bland soya, chilisaus og rømme til en dressing. 
Visp egg, ost og fløte (eller melk). Du bestemme om du vil bruke et eller to egg. Et egg gir en tynn eggchilada og to egg gir noe som likner mer på en omelett. Det er opp til deg. Stek i pannen med litt smør eller olje og hold temperaturen ganske lav slik at eggchiladaen setter seg uten å bli tørr. 

Når eggchiladaen er stekt på en side er den ferdig. Toppen skal ikke være rennende, men smilende (ikke tørr).
Legg den på et fat og fyll på med søtpotetterninger, avocado og saus mens du steker et egg. Stør over litt persille hvis du har og så legger du på speilegget før du bretter eggchiladaen over. 

Hash browns-reder med smilende, kokte egg, deilig røkelaks og asparges

Hash browns er poteter som er revet, skylt og stekt. Ikke spesielt vanskelig å lage og de smaker fantastisk! Du kan rive potetene kvelden før og legge dem i kaldt vann. Det er viktig at de skylles i vann for å få mest mulig av stivelsen ut av potetene. 

Kombinasjonen bløtkokt egg, asparges, røkelaks og hash browns er nesten til å få en tåre eller to i øyekroken av. Det er bare perfekt. Rett og slett. 

Dette trenger du til en porsjon:
1 stor potet, revet på rivjern
2 ss god olje
Salt og pepper
1 egg
Noen skiver god røykelaks
Et par asparges eller fire aspargestopper

Slik gjør du:
Ha revet potet i kald vann og skyll mange ganger for å få stivelsen ut av poteten. Hell av vannet og klapp potetene tørre med kjøkkenpapir. 

Ha i en bolle og tilsett olje, salt og pepper. Vend og stek i pannen på medium pluss varme. Du må vende potetene noen ganger underveis i stekingen for å få fin farge på begge sider. Smak på en potetstrimmel for å sjekke at de er gjennomstekte.

Kok egget i 7 1/2 minutt. Skyll i kaldt vann og skrell forsiktig egget uten å ødelegge det. Del det i to. 
Legg hash browns på en tallerken og lag en grop til det halve egget. (Det andre egget kan du etterfylle med eller gi til den som sitter ved siden av deg)
Server med røykelaksskiver og dampede asparges.
På toppen av egget kan du krydre med litt røkt paprika, pepper eller et annet krydder du liker godt. 

Hvorfor skal det koste mer å kjøpe økologiske egg?

Prisforskjellen skyldes at Kolonihagen har lagt en høyere standard for sine egg enn EU-standarden på økologi. 

For å kunne selge noe som økologisk må det innfri krav fra EU. Disse kravene er blant annet at hønen skal ha tilgang på uteareal, og selvfølgelig kun spise økologisk fôr.

Kolonihagens egg er basert på egg fra utvalgte gårder hvor det da er mulig å innføre tilleggskriterier utover denne EU-standarden.

Det er utviklet et bonussystem som premierer og motiverer disse gårdene til å gjennomføre flest mulig tilleggskriterier.

Noen av kriteriene som gir en økonomisk bonus for bonden er disse:

 • Haner i flokken. Hønene oppfører seg annerledes så fort det kommer en hane inn i flokken, og Kolonihagen mener dette er en naturlig adferd som beriker hønelivet. I tillegg kan hanene også i en viss grad beskytte hønene mot rovdyr.
 • Beplantning. Det motiveres til å plante frukttrær og andre tresorter. Både for næring, men også for beskyttelse og gi trygghetsfølelse for dyrene. Når det er godt beplantet uteareal ser vi at hønene tør å bevege på et større område. Beplantning gir også skydd for sterk sol på de varmeste dagene.
 • Dusj. Ved å ha et dyse/vannforstøvningsanlegg reduserer man støv, og man kan senke temperaturen på de varmeste dagene.
 • Høy og fôr fra egen gård.

God påske, dere!

Forrige

Påskens beste kylling

Påskens pølsefest

Neste

2 kommentarer om “Påskens diggeste brunsj”

 1. Shakshuka er skikkelig godt og kan jo halvveis tilberedes kvelden i forveien. Har også laget den med hjemmelaget paneer og/eller stekt halloumi.
  Favoritten min er nok egg benedict. Var på jobbreise i Canada for noen år siden. Pga. tidsforskjellen sto jeg omtrent og skrapa på døra da frokostserveringen åpnet klokka sju. Skrubbsulten. Hotellet kjørte A`la carte til frokost og jeg bestilte egg benedikt. Kan ikke huske å noensinne ha spist en bedre frokost. Rista bagel med spinat, god røkelaks, posjert egg og hollandaise. Guilty pleasure i n´te potens. Heier for øvrig på kvalitetsegg fra dyr som har hatt det bra. Kjøper utelukkende det.

  Svar
  • For en fin beskrivelse av frokosten din. Ja, eggs benedict er veldig godt og jeg kan levende forestille meg at din opplevelse var magisk:) God påske til deg, Eli!

   Svar

Legg igjen en kommentar