Kulinarisk guide til Macao

Det macaoisk kjøkken er unikt i Macao. Det består av en blanding av sør-kinesiske og portugisiske retter, med en betydelig påvirkning fra Sørøst-Asia og land i verden der det snakkes portugisisk. 

Mange unike retter ble til grunnet krydderne som ble fraktet til Macao av de portugisiske sjøfarerne i første halvdel av 1500-tallet. Krydderne ble brukt av sjøfarerenes koner i et forsøk på å gjenskape europeiske retter slik at mennene skulle føle seg hjemme. Sjøfarernes koner var ofte kinesiske damer som de møtte i Macao. 

Ingrediensene og krydderne som ble brukt i rettene stammet fra Europa og steder der portugiserne hadde satt sitt avtrykk: Afrika, India og Sørøst-Asia, samt lokale, kinesiske  ingredienser. Teknikkene som ble brukt var ovnsbaking, grilling og steking, teknikker som sjelden brukes i kinesisk matlaging. Det macaoiske kjøkken ble dermed født. 

I 1557 ble Macao grunnlagt som permanent portugisisk handelsstasjon og bosetning. 

Der fusion oppstod
Det macaoiske kjøkken går for å være det aller første fusionkjøkken i verdenshistorien.

Typiske macaoiske retter er marinert og krydret med forskjellige krydder som gurkemeie, kokosmelk og kanel. Kjente retter er ovnsstekt portugisisk kylling, pattegris, Pasteis de nata, bacalhau (norsk klippfisk), svin i tamarinsaus, afrikansk kylling, macaoiske spicyreker, currykrabbe, ovnstekt and med urter og den aller mest kjente hverdagsretten, minchi (pytt i panne). 

Mitt første besøk til Macao skjedde for et par uker siden. Hva hadde jeg av forventninger? For å  være helt ærlig så visste jeg svært lite om staten som blir gitt 100% til Kina om ca 30 år. Akkurat som Hong Kong. Begge er administrative regioner som har vært styrt av henholdsvis portugisere og briter. Dette gjør sitt til at man ikke trenger visum for å besøke Macao eller Hong Kong, som ligger en liten time unna Macao (enten via bro eller ferge). 

Det jeg visste om Macao før jeg reiste dit var at det var Østens svar på Las Vegas. Jeg spiller ikke. Jeg er ikke så veldig glad i neon og plast. Ville jeg like Macao? Man skal ikke skue hunden på hårene. Bak neonfasaden ligger et ekte og unikt Macao.

Macao består av tre øyer. Vel nå er det faktisk bare to, for man har fylt landmasse mellom øyene slik at det er en større øy. Du har selve Macaohalvøyen som grenser til Kina. Tre broer tar deg over til Taipa og Coloane. Landmassen som nå binder Taipa med Coloane heter Cotai. Der er her du finner de fleste casinoresortene med store shoppingsenterene og restauranter med internasjonale kokker.
Macao er en allsidig stat med et restauranttilbud du bare kan drømme om å finne andre steder. Hvor spennende er ikke miksen av portugisisk og kinesisk mat? I flere dager kunne jeg nyte dumplings, dampboller, dim sum, bacalhau laget med norsk klippfisk, gatemat og gourmetmat med Michelinanbefalinger og -stjerner.
Du kan gjøre det så dyrt og billig som du bare vil. Skal du kjøpe kvalitetskaffe på kafé koster det det samme som i Norge. Kanskje til og med litt mer. Det samme gjelder restauranter. Går du på de virkelig små lokale perlene betaler du mindre. Og holder du deg til gatemat, kan du spise svært billig.
Vin koster mindre enn hjemme og dette er nok fordi man importerer i hovedsak vin fra Portugal, i alle fall på de portugisiske spisestedene. 

Jeg har spist meg rundt i Macao og vil gjerne dele mine tips til steder med deg. Jeg har valgt å ikke spise på de aller dyreste stedene med Michelinstjerner, da jeg mener at de som er interessert i overdådig luksus, finner dette selv. Jeg liker å gå på steder med personlighet og sjarm – steder med historie og nedpå mat. 

Macao er også steder der du kan få god mat fra andre steder i Østen. Innvandring fra Myanmar (tidligere Burma) på 70-tallet pga av politisk uro gjorde at mange burmesere reiste til fredelige Macao. I senere tid har staten opplevd arbeidsinnvandring fra blant annet Thailand, Filippinene og Vietnam. Noe som har gjort sitt til at man har fått et større tilbud av spennende restauranter og spesialbutikker. 

Offisielle språk i Macao er kantonesisk og portugisisk, men mange snakker godt engelsk. Gateskilt står på kantonesisk og portugisisk og av og til kan dette være et problem når du skal finne frem i google maps.

Da jeg gikk rundt i gatene i selve Macao by slo det meg hvor europeisk det er her. Etter to intense dager i «trange» Hong Kong kunne man virkelig puste i Macao. Husene er lave og det er store torg og koselige gater og smug. Akkurat som å være i en portugisisk by. På nittitallet fraktet man portugisisk stein til staten og dekorerte torg og gater i sort og hvite mønster som du også ser i Lisboa.
Hei, er vi egentlig i Østen?

Gode adresser i Macao by:

Dette var det området jeg likte aller best. Når jeg reiser nye steder bor jeg gjerne i to forskjellige bydeler for å kunne ta pulsen på byen. Dette er området hvor du kan ta pulsen på de lokal markedene og små hull i veggen som serverer fantastisk mat.
Jeg bodde først på Lisboa Hotel og senere på Grand Hyatt i Cotai.

Mitt favorittområde er smågatene i Three Lamp District (SAM CHAN DANG / ROTUNDA DE CARLOS DA MAIA). Her finner du bra shopping, men også matmarked og gode restauranter.

Jeg startet hele Macao-turen min i «Little Burma», nærmere bestemt på en av de aller beste burmesiske restaurantene i byen, Restaurante Birmanes Nga Heong. Macao har en betydelig del innvandrere fra andre asiatiske land, som enten har kommet hit pga arbeid eller politisk uro i hjemlandet, slik burmeserne gjorde på 70-tallet.

På Restaurante Birmanes Nga Heong får du den perfekte nudelretten med kremet currykokossaus og kylling. Et glass Lemon Iced Tea hører med. Den lages med Orange Pekoe tea, isbiter og masse sitronskiver. Så forfriskende og godt. De er også kjent for sin Soy Bean Milk.

Det sies at lange nudler betyr et langt liv. Man spiser gjerne ekstra lange nudler på bursdagen for å ønske seg et langt liv.

i nettverket av gater i markedsområdet rundt Three Lamp District må du bare slippe deg løs og kikke, smake og la deg forføre av lukter, farger og inspirasjon. Prøv retten med svin, egg og ingefær i mørk eddiksaus. Dette er en rett damer som har nettopp født skal spise. Men heldigvis kan man spise den uten å ha gått igjennom en fødsel også. En helt fantastisk smak på eggene og de store bitene med ingefær.

Grillspyd

På markedet finner du også matboder som serverer grillspyd med fisk eller kjøtt. 

Bubble Tea
Bubble tea

Kjøp med deg en boks Dragon’s beard candy (en slags sukkerspinn fylt med godsaker) eller ta et glass taiwansk bubble tea, som lokalbefolkningen elsker! Dette er te med forskjellige fruktsmaker og tapiokakuler. Rart, men faktisk veldig godt. Om varianten med ost er god, kan jeg ikke bekrefte. Det var for spesielt til at jeg vurderte å prøve det.

Sesamboller med bønnefyll. Skikkelig godt.

Du kommer forbi små bakerier som lager de berømte mandelkjeksene, fargerike grønnsaker og eksotisk frukt, egg i alle farger og størrelser. Her kan du prøve 1000-års egg, saltede andeegg, shaomai (små dim sum i nudeldeig fylt med forskjellig deilig fyll),  stinkefrukten durian, tørket fisk, kinesisk medisinsk te eller de deilige sesambollene fylt med rød bønnepaste.  

Rosinen i pølsen på markedet er Michelinsanbefalingen Chong Shing som lager dim sum og dampboller. Du må prøve dampbollen med BBQ-svin.

De perfekte bollene er lette som skyer og konsistensen er som en bomullsdott laget av silke. De smelter i munnen og så nær perfeksjon som du kan komme. En slik dampbolle koster 7 patacas som er ca det samme som kroner.  

Lokalbefolkningen står i kø og kjøper med seg lunsj fra leirgrytene som står over flammene. De er fylt med ris og på bestilling tilsettes kjøttfyll som blandes med risen og varmebehandles. Snakk og perfekt gatemat.

Lou Lim Ioc Garden.

En av byens aller mest legendariske kaféer drives av 103-årige Dona Aida de Jesus, aka «the Godmother of Macanese Cuisine». Riquexo (Rickshaw) er kjent for sin Minchi. Dona Aida de Jesus er en av bare 50 mennesker i Macao som snakker det utdøende språket, Patuá. Språket er en kombinasjon av kantonesisk, portugisisk, singalesisk, indiske dialekter og malayisk.
Restauranten ligger ikke langt fra den flotte kinesiske hagen, Lou Lim Ioc Garden. 

I nærheten av Riquexo ligger også Houkouchon Macau som spesialiserer seg på sopp. Vi spiste en nydelig curry hot pot der til frokost. Utvalget av tørket sopp som du kan kjøpe med deg er imponerende. 

Red Market

Dim sum er den originale brunsjen
Ved Mercado Vermelho (Red Market) ligger et klassisk kinesisk tehus.  Lung Wah Tea House (Casa De Cha Long Wa Yum Cha) har også Michelinanbefaling. Dette sjarmerende tehuset er et velkjent dimsum-sted som har holdt på siden 1962. Interiøret er spektakulært. I de tradisjonelle vinduene henger små fuglebur. Mao henger på veggen og antikviteter (som kan kjøpes) står plassert i hele lokalet. 

Man velger først te fra et stort utvalg. Så får man en bolle og en kanne kokende vann til å skylle bestikk, kopper og skåler. Det er vanlig på de fleste spisesteder.
Så går man bort til en trillevogn som det damper fra. Bambuskurver står stablet over dampen for å holde maten varm.

Man tar av lokket og finner sin favoritt. Det kan være ris dampet i lotusblad med tørkede reker, kamskjell, saltet andeegg, sopp, kjøtt og glassmanet eller kyllingføtter som man gnafser tom for kjøtt og skinn, dampboller med klassisk BBQ-svin eller wonton-dumplings med svin- og rekefyll.

lotusblad med tørkede reker, kamskjell, saltet andeegg, sopp, kjøtt og glassmanet

Det er billig, deilig og superhyggelig på dette tehuset. Du får mat fra klokken 07:00 til 14:00. 

Like ved tehuset finner du denne perlen. Hvis du vil prøve en kinesisk frokost som består av dumplings i forskjellige sauser som chili, peanøtt, søt sesam, soyasaus eller sennep. De er også kjent for å lage god congee (lokal velling/grøt)

Piu Kei har avdeling i byen og i Taipa.  I Taipa får du en mye mer moderne kafé. Den i sentrum, Merc Alm Laca,  har vært på samme adresse i 71 år og er trang, sliten og supersjarmerende.

Common Room er en moderne kafé som serverer instagramvennlig kaffe, deilige lunsjretter og fantastisk god is-fruktte. Kaféen ligger i den moderne bydelen ved R. Da Barca der du finner mange bubble tea-sjapper og motebutikker. Især koreanske motebutikker, da koreansk k-pop-kultur er stort i Macao. 

Che che café er et hyggelig sted å drikke vin og spise. Vi delte en flaske portugisisk vin her og så den ene fristende retten etter den andre bli bært ut på bordene. Vi hadde allerede spist, så vi fikk dessverre ikke spist noen av rettene der. 

Tai Lei Lol Kei har laget sine berømte Pork Chop Buns siden 1968. De har flere avdelinger i byen, så du snubler helt sikkert over en filial når du er i Macao. Jeg spiste på avdelingen ved de mektige St. Paul-ruinene i R. de São Paulo. Retten er ekte gatemat. Et stykke mørt og velkrydret svinekjøtt legges i et rundstykke, slik at man kan nyte delikatessen uten å bli grisete på fingrene. En fantastisk snack til 48 pataca som du bare må prøve. 

Litt lenger opp i gaten ligger Macau Soul. Stedet drives av et britisk par som spesialiserer seg på portugisisk vin. Det er som å sitte inne i stuen til noen. Så koselig. De serverer også småretter som passer perfekt til vinen. Stedet er kåret til den beste portugisiske vinbaren i Asia. 

Coco Legend ligger i samme gate. De lager kokosiskrem på den tradisjonelle måten. 

Går du ned et av smugene ned til R. dos Ervanarios finner du mange hyggelige antikvitetsbutikker og små kafeer. Der er også her hipsterkaféen Pace Coffee Macau ligger. Fordi Macao er portugisisk vil du kunne få god kaffe over hele byen. 

Tai Sing Kung selger medisinsk, kinesisk te. Det knøttlille hjørnet i den kommersielle gaten R. Do Monte huser en lite hull-i-veggen. Her kan man gå å kjøpe en kopp urtete hvis man føler at man har for mye «ild» i kroppen» som i følge kinesisk medisin skaper ubalanse i kroppen. Dette er den eldste tebutikken i Macao (over 200 år). 

I R. da Palha ligger Loja de comidas sio seong hoi som blant annet lager tykke pannekaker med vårløk. Utenfor denne lille kiosken er det lang kø på godværsdager. Lokalbefolkningen kjøper med seg mat og nyter godbitene i parker.

Den lille gatestubben Tv. da Se kalles ofte for fiskebolle-gata, for her finner du masse små butikker som selger curry-krydrede fiskeboller på spyd. 

Vil du se etter kokebøker fra Macao er Livraria Portuguesa stedet å urforske. De har et stort utvalg av portugisisk og kinesisk litteratur og faglitteratur. 

Wong Kun Sio Kung

Wong Kun Sio Kung i Rua do Campo har michelinanbefaling. De er kjent for sine håndlagde nudler laget på den tradisjonelle måten med bambusrør. Vi prøver nudler med tørket rekerogn på toppen, en variant med de mest fantastiske wonton du kan tenke deg fylt med grovhakket svinekjøtt og reker. Vi smaker også en av Macaos mest kjente retter: Congee. Dette er en slags velling smaksatt med det du måtte ønske. Vår variant var laget med den deiligste kraft, revet andekjøtt, glassmanet, peanøtter og fisk. Fantastisk godt. Billig mat sammenliknet med de dyre nudelrettene.

Te er det man drikker til slik mat og du vil bli forbauset hvor deilig det er med små kopper med varm drikke til varm mat. Kaldt vann er noe de fleste styrer unna da det ikke er bra for kroppen i følge kinesisk medisin. Isvann er en turistting og du må spesifisere at du vil ha iskaldt vann hvis det er det du vil ha. 

I gatene bak Rua do Campo ligger det kinesiske markedet med boder og små restauranter. Ta en tur innom dette koselige nettverket av gater.

And, gås og ribbe.

Oppsøk den kjente kinesiske legen som kan si deg hva du feiler bare ved å lytte til pulsen din, eller sett deg ned på en av de lokale spisestedene og nyt stekt and, en bolle med congee eller nudler. 

Du bør ta en tur innom Museu de Macao. Her får du innsyn i Macaos spennende historie helt fra portugisiske sjømenn satte sine bein i den administrative regionen som nå er i en prosess som om ca 30 år gjør Macao til en del av Kina. 

Her kan man lære om handelshistorie og hvorfor te skrives på to forskjellige måter i hele Kina: Cha og Tea.

Menn spiller Mahjong på gata i Macao.

Du kan lære om handelsrutene der silke, te og porselen var viktige inntekstkilder. Du kan lære om casino-historien til Macao, som omsetter (casino, hotell og shopping) for 7 ganger mer en Las Vegas og du kan lære om det lokale brettspillet Mahjong, som man kan se mange spille på byens mange kafeer. 

Gaten R. do Alm. Sergi huser den originale portugisiske Restaurante Litoral som også finnes i Taipa Village (les om den i det kapittelet). Du finner også den portugisiske restauranten A Lorcha (nok en michelinanbefaling). Her står eierens mamma fremdeles ved grytene og ser til at rettene forblir autentiske. 

Omådet er et must å besøke og især det flotte A-Ma Tempelet må besøkes. Tempelet sies å ha gitt navn til Macao. 

Rua da Felicidade er gatene som man på engelsk omtales som Happiness street. De vakre   kinesiske husene med røde fasader var hjem for byens opiumbuler, horehus og vannhull i tidsrommet 1862-1874.
Nå kan du finne eksklusive spisesteder, som Bib-gourmand-stedet Cheong Kei som fremdeles lager nudler på den tradisjonelle måten med bambusrør.
Sjekk også ut bakeriet Koi Kei Bakery som lager de tradisjonelle mandelkakene.

New Yaohan i Av. Dr. Mário Soares, Macau er et utmerket varemagasin som har en superfin matavdeling med hovedsakelig japanske varer. Mathallen serverer også god mat. 

Hung Kung nattmarked har åpent i helgene og her kan du meske deg i lokale spesialiteter samt et stort utvalg skalldyr. Markedet ligger i det gamle havneområdet. 

Her finner du også byens beste tebutikker hvis du er ute etter å kjøpe med deg kvalitets-te hjem.
Cha Macau Va Lun i R. de Cinco de Outubro er en av de gamle tehusene som du altså bør stikke nesen innom. Foruten vanlig grønn og sort te i løsvekt kan du også kjøpe årgangste til en liten formue. 

Loja das Conservas i NoiGong er en snedig butikk. De selger portugisiske varer som vin og ikke minst fisk på boks. Hermetiserte sardiner og annen fisk er veldig populært også i Macao, og denne butikken har vegg på vegg med utvalg av portugisisk fisk. 

Ved siden av butikken ligger Peking Dumplings som har noen av byens aller beste utvalg av dumplings. 

I enden av denne gatestubben som munner ut i Av. de Almeida Ribeiro finner du også en liten bod som selger klassisk, kinesisk medisinsk te. Be om Chrysanthemum tea for å bli kvitt indre hete eller hvis du vil ha noe som hjelper på fordøyelsen.

Sjekk også ut det nydelige området rundt Barrio de  São Lázaro. Dette gamle strøket i portugisiske byggestil huser gallerier og en kjent portugisisk restaurant som heter Albergue 1601

Margaret’s Cafe i Edif. Kam Loi, Nam Van Area er en avdeling av tursitmagneten Lord Stow’s Bakery. Her er det lang kø hver dag. På menyen? Portugisiske eggeterter, selvsagt. Det er datteren til eieren av Lord Stow’s Bakery som driver dette stedet. 

Chan Kong Kei Roast Duck i R. do Dr. Pedro Jose Lobo er kjent for de fristende endene som fristende henger i vinduet. De serveres med en spesiell saus laget på sort pepper som har gjort stedet berømt og det har vært en lokal favoritt i mer enn 50 år. 

Grand Lisboa Hotel ruver over S. Francisco Garden

Macau Military Club Restaurant åpnet i 1870, men da som spisesal for de millitære. I 1995 åpnet restauranten for publikum og de serverer portugisisk mat. Restauranten har michelinanbefaling.

Educational Restaurant (IFT). Her er det kjøkkensjef Hans Lee Rasmussen som styrer. Han er halvt dansk og halvt kinesisk. 

Hans Lee Rasmussen. Foto: Erik Valebrokk

Kokkeskolen har også har en svært populær lunsjrestaurant med BiB-gourmand-utmerkelse. Det er elevene ved skolen som tilbereder maten. Skolen har 1600 elever og seks fagretninger. Mer om Hans og Educational Restaurant (IFT) får du i et annet innlegg der du også lærer å lage den kjente maocaiske retten minchi og lekre pasteis de nata.

Tettheten av Michelinrestauranter i Macao er syk. Du finner 19 Michelin-restauranter og 12 Michelin-anbefalinger i staten som er knøttliten. Hvordan har det seg at det er slik? Jeg tok en prat med kjøkkensjef Hans Lee Rasmussen ved kokkeskolen Institute of Tourism Studies (IFT). Han driver også spisestedet på skolen som har en BiB-gourmand-utmerkelse. Hans kjenner godt til østens og vestens matkulturer og tradisjoner.

Hvordan kan det ha seg at det er så mange Michelinsteder i Macao (og i Asia generelt)? Vi snakker om sm hull-i-veggen som serverer en rett og på den enkleste måten. 
 – Det kan virker som om det er forskjell på utdelingen av Michelin-stjerner. Jeg har tenkt på om det kan ha noe å gjøre at i Norden er vi ikke involvere i så mange forskjellige “kjøkken-stiler” mens her i Asia er det mange flere kjøkkenstilearter, som f.eks kantonesisk/szechuan/fujian/western fusion. Kanskje det derfor er vanskelig å sammenligne med Norden, hvor alt i øyeblikket er nynordisk, sier Hans.

– Selvfølgelig er det spekulasjoner om det kan ha blitt penger under bordet for “stjernene” men det kan ikke bevises og er er jo fullt muligt å gjøre i hele verden.
– Jeg tror dog bestemt ikke at Michelin legger så meget vekt på interiør, service og servietter her i Asia. Det er kanskje bare en aksept for kulturen her og at det ikke skal komme i veien for maten, sier Hans Lee Rasmussen.

I Macao kommer Michelininspektørene fra Hong Kong. Mens i  Norden kommer inspektørene fra England og Frankrike. Det kan jo også ha noe å si for at Norden har få stjerner sammenliknet med Asia.

Nederst i saken kan du se Hans sine tips til tre bra, lokale spisesteder i Macao. 

Macao var kjent for produksjon av kinaputter. Dette er fra Museu de Macao.

Gode adresser i Taipa Village:

Det var i denne lille landsbyen at den berømte kinaputt-fabrikken lå før kineserne tok over produksjonen. Nå er Taipa Village en turistmagnet. 

Gelatina Mok Yi Kei har laget iskrem i over 80 år. De er kjent for iskrem med smak av den portugiske desserten Serradura og ikke minst Musang King Durian Ice Cream, som er iskrem laget på stinkefrukten durian. Ikke en iskrem for alle. Smaken kan minne om en kombinasjon av banan og sopp. Iskiosken har michelinanbefaling.

Skrått over gaten ligger en annen michelinanbefaling. Fong Kei har laget tradisjonelle mandelkaker for hånd og andre småkaker i over 120 år. 

Restaurante Litoral. Portugisisk restaurant med deilige retter som bacalhau og african chicken. 

Den originale restauranten ligger i R. do Alm. Sergio. Dette er et superhyggelig spisested med mat av riktig god kvalitet. Vil du prøve en av de tradisjonelle macaoiske rettene, er det her du skal gå.

Cafe Fat Siu Lau 3 er en annen klassiker. Stekt due er signaturretten deres og oppskriften på retten har vært en godt bevart hemmelighet i over 100 år. Stedet åpnet i 1903. Den første avdelingen ligger i det gamle horestrøket, Rua da Felicidade i selve Macao.

Gratis gondolbane utenfor Wynn Palace

Gode adresser i Cotai:

Her snakker vi sterke Las Vegas-vibber. Eiffeltårnet, gondolbåter, gul, glitter og penger. Masse penger. Asias alle største Louis Vuitton ligger i Macao, og det burde si litt. 

Cunha Street ved Broadway. De fleste kjente restaurantene i Macao har avdelinger eller matboder her. Et populært sted på kveldstid.

Pastelaria Koi Kei selger Macaos svar på krumkaken, samt masse annet snadder. Sjekk ut en av deres filialer og kjøp med deg godsaker hjem. 

The Macallan Whisky Bar & Lounge på Galaxy (består av seks hoteller og shoppingsenter som har åpent til 22:00) er en fantastisk koselig bar med hele 400 forskjellige whisky i hyllene. 

The Ritz-Carlton bar & lounge er en vakker skybar med et imponerende utvalg gin.

The Parisian er et nydelig hotell med lekre restauranter. De har bygget Eiffeltårnet i halv størrelse som selvsagt huser en restaurant, slik det også er i Paris. Restauranten heter La Chine og de serverer utsøkt fransk/kinesisk mat.

Krabbetartaren på Le Chine er sykt god!
skalldyrsbouillabaisse med hummer, fritert ris og reketoast
Crisky duck med mandarin og sort pepper. En ren nytelse.

De mest populære rettene på menyen er krabbetartar med avokado og perler av sort eddik, skalldyrsbouillabaisse med hummer, fritert ris og reketoast. Sist men ikke minst er de kjent for sin perfekte crispy and tilberedt med mandarin og sort peppersaus – en perfekt kombinasjon av fransk og kinesisk kokkekunst.
Lokalet er vakkert og på kveldstid kan du se hele neonstripa i Cotai fra Eiffeltårnet. 

Nesten Paris, jo!

Det kan virke overvelmende for en enkel sjel fra Oslo å komme til Cotai. Det er neon, luksusspisesteder, shopping fra det beste av det beste og casinoer. Det som er forskjellig fra Las Vegas er at casinoene er skjermete områder og du trenger ikke forholde deg til dem hvis du ikke vil. Du kan holde deg til gode hoteller, fabelaktig mat og verdens beste shoppingmuligheter. Du kan faktisk gå mellom de fleste hotellene og kjøpesenterene via overbygde ganger. Det er praktisk når været står på og regnet høljer ned, slik vi fikk oppleve da vi besøkte Macao.

Chiado

Litt lenger opp i strøket ligger Sands Cotai Central. Her finner du nok en portugisisk restaurant. Den portugisiske stjernekokken Henrique Sá Pessoa har åpnet restauranten Chiado der moderne portugisisk mat serveres i koselige omgivelser.

De tre mest populære rettene på menyen er deres deilige bacalao-rett «Á Bràs» som består av norsk klippfisk, løk, potet i to teksturer og eggeplomme.

24-timers pattegrisen. Bare prøv den!

Den aller lekreste retten synes jeg var pattegrisene som var langtidsstekt i 24 timer til du har supersprøtt skinn med kjøtt som smelter på tungen. Retten bleservert med søtpotetpuré, appelsin og pak choy. Helt vidunderlig! Chef Dario Santos bestiller 250 kg norsk klippfisk hver måned. 

Chocolate bomb

Desserten «Chocolate bomb» er en av de vakreste rettene jeg har sett i mitt liv. Den består av sjokolade i forskjellige varianter, salt karamell og hasselnøttiskrem. 

Grand Hyatt har også fine restauranter. Bejing Kitchen har michelinanbefaling og spesialiserer seg på Peking and gjort på den tradisjonelle måten i vedfyrte ovner. Det er en fryd å få servert anden i tre serveringer. Først får man det sprø skinnet. Man skal drysse litt sukker over, noe som var litt rart. Men man gjør jo slik man blir fortalt. Så kommer brystkjøttet og lårkjøttet. Dette serveres med pannekaker, agurk, vårløk og en herlig saus til.

I nabolokalet City of Dreams og Morpheus finner du Jade Dragon som er en overkommelig priset dim sum-restaurant med tre Michelinstjerner.

Det er også her du finner Alain Ducasse sine to restauranter med henholdsvis Michelinanbefaling (Alain Ducasse Voyages) og to-stjerners stedet Alain Ducasse at Morpheus. Førstnevnte har overkommelige priser.

Lekker arkitektur i Morpheus.
Blomsterdekorasjoner på Wynn Palace. Blomstene byttes hver fjerde dag…

Rett over gaten for Grand Hyatt finner du luksushotellet  Wynn Palace som er verdt å svinge innom for å se på de vanvittig flotte kunstverkene og blomsterdekorasjonene som tar pusten fra en. Du kan ta gondolbane gratis og nyte den flotte utsikten over fontenene og hotellet. Den er åpen for alle.

André Chiang, kjent for å ha michelin-restaurant i Singapore og for å ha lagt den ned, har åpnet Sichuan Moon. Ut fra menyen  ser det ut som en god deal å spise her enn så lenge, hvis du er ute etter gourmet.

Fargerike Coloane

Gode adresser i Coloane:

Denne lille, koselige landsbyen er kjent for spesielt en ting: Portugisiske eggeterter (pasteis de nata).

Lord Stow’s Bakery i Rua da Tassara har Michelinanbefaling. Bakeriet har ligget her siden 1989 og med årene har det poppet opp flere avdelinger i Macao. Rundt hjørnet for bakeriet ligger kaféen deres der du foruten eggeterter også får andre retter. Oppskriften er hemmelig og minner veldig om de originale som du får kjøpt på Pastéis de Belém utenfor Lisboa i Portugal.

Nyt eggetertene mens de er varme, rett fra ovnen. Da smaker de aller best. Er det de beste jeg har smakt?
De er veldig gode, men tertene jeg fikk av kjøkkensjef Hans Lee Rasmussen på kokkeskolen Educational Restaurant (IFT) var hakket bedre. Oppskriften finner du her!

Sea View Coffee spesialiserer seg på sjømat og helstekt pattegris. Her kan du sitte å se over til Kina, som er et steinkast unna. Snåle greier! Det går ferge over fra Coloane til Kina lenger bort i gata.

På den idylliske plassen utenfor St. Francis Xavier kirken ligger to av byens mest populære og eldste spisestedene i Coloane. Til høyre for kirken finner du Cafe Nga Tim, en kinesisk restaurant og på venstre side finner du en vestlig restaurant som spesialiserer seg på and i mandarissaus. Navnet på dette stedet lar seg ikke finne i google maps. 

Restaurante Fernando Hac Sa Beach er et meget populært spisested som serverer sjømat og ikke minst helstekt pattegris, en rett som du finner mange steder i Macao.

Hon Kee

Kjører du ut av landsbyen på Estr. de Lai Chi Vun og forbi nedlagte djunkeverksteder kommer du til en perle av et spisested. Hon Kee er kjent for håndpisket iskaffe, litt som prappé i Hellas. De har også perfekt grillede kyllingvinger og lylagde varme sandwicher som er til å dø for.

De serverer en nydelig hjemmelaget chilisaus til. Dette er også en av stedene du får den rare drikken som består av milk tea og kaffe – i samme glass…. Drikken heter Yuanyang. Stedet ligger fem minutters biltur fra den flotte pandaparken. Dette er en typisk cha chan teng – Macaos svar på amerikanske diners. 

Tips til Macao: 

Kjøp pakker med lommetørkler som du har i veska. De fleste stedene tilbyr ikke servietter. Til og med Michelinstedene. 

Lær deg å vaske ditt eget servise. Du får ofte en kanne te eller varmt vann på bordet. Det er til for å skylle spisepinner, skje, tekopp og spiseskål. 

Myntenheten heter pataca og er ca like mye verdt som den norske kroner. Praktisk!

Ta godt skotøy med deg. Macao ligger på syv høyder, akkurat som Lisboa. 

Kjøp med deg krydder hjem. Fivespice og chiliflakes anbefales.

Slik kommer du til Macao: Finnair flyr den korteste veien til Hong Kong. Derfra tar du ferge direkte til Macaohalvøyen. Turen tar ca en time. 

Hans Lee Rasmussens tips til tre lokale spisesteder:

Chan Kong Kei Roast Duck, R. do Dr. Pedro Jose Lobo. Stedet er kjent for helstekt gås og and. Se mer om det lenger opp i saken.

Fung Sau Hotpot, Rua do Comandante João Belo, No 349. Populært hotpot-sted. 

有味有醋-莆田菜(umulig å finne engelsk navn, så kopier inn dette i google maps), 311-461 R. do Cmte. Joao Belo, Macau. fujian cuisine. (et kinesisk kjøkken) . Billig, superhyggelig, og iskald øl.

Macao sett fra det kjente fyrtårnet i byen.

Hvordan komme seg til Macao?
Du flyr til Hong Kong. Den enkleste ruten er med Finnair som flyr via Helsinki. Fra Hong Kong International Airport tar du hurtigbåt til Macao. Turen tar ca 1 time.

Til info: Jeg har vært i Macao på pressetur invitert av
Macao Goverment Tourism Office. Programmet er laget på grunnlag av mine kulinariske ønsker. Takk til guiden vår Isabela for fantastisk omvisning, positivitet og spontanitet.

Forrige

Konjakk i glasset. Her får du oppskrift på Summit

Sazerac

Neste

Legg igjen en kommentar