Ytrefilet av lam med appelsinsky servert med erte- og myntesalat, gratinerte poteter med appelsin og bacon

Jeg elsker høsten og alt naturens spiskammers gir oss i disse flotte månedene før vinteren kommer. En av de flotteste råvarene høsten har å by på er lammekjøtt. Det smaker godt med rødvinssaus og fløtegratinerte poteter, ingen tvil om det, men jeg liker å variere smaksbildet slik at jeg kan spise mange lammeretter mens man får kjøpt ferskt lam i butikken, og ikke bli lei av det.

Retten jeg skal guide deg igjennom nå er enkel å lage, men det tar tid å steke poteter i ovnen. Men så er det også bare dette som egentlig tar tid. Jeg har komponert denne retten med, kanskje for noen, litt uvante smaker.

Lam er et utrolig anvendelig produkt og kjøttet kler mange smaker. Tenk på hvor man spiser lam: Det er nesten over hele verden. Bl.a i Nord-Afrika, Midtøsten, India, Europa, USA, og ikke minst Australia. Min lammerett i dag inneholder et krydder som man vanligvis forbinder med India: Garam Masala. Dette er en kryddermiks som inneholder varmende krydder som spisskummin (krydderet du kjenner fra taco), kardemomme (vanlig i hveteboller), koriander (mye brukt i curry-retter), sort pepper, nellik (som du kjenner fra nellik-i-appelsin-duften til jul), kanel (som du kjenner fra risgrøten), cayennepepper (for litt hete). Garam Masala kan du lage selv, men den inneholder mange krydder, og hvis du ikke bruker masse krydder hverdag, anbefaler jeg deg å kjøpe en ferdig miks. Jeg bruker Santa Marias Garam Masala som du får kjøpt i vanlig dagligvarebutikk. Men til info: Dette er ikke en indisk rett, selv om kryddermiksen vanligvis forbindes med indisk mat.
DSCF4473

Garam masala fra Santa Maria.

Retten jeg har laget er:

Ytrefilet av lam med appelsinsky servert med erte- og myntesalat, gratinerte poteter med appelsin og bacon.

Dette trenger du til 4 personer:

poteter (min. to store per person)

4 dl kremfløte

1 appelsin

3-4  skiver røkt bacon av god kvalitet

ytrefilet av lam til 4 personer (beregn 150 g per person)

1-2 ts garam masala

1 pose selskapserter evt litt mer.

frisk mynte (kjøp mynte og ikke peppermynte, da peppermynte er veldig kraftig på smak)

evt. 4 cl amerikansk bourbon (whiskey). Kan sløyfes

Smør

Salt og pepper (Santa Maria har praktiske salt- og pepperkverner fylt med Rock Salt og Tellicherry Black Pepper)

DSCF4464Slik gjør du:

Potetene:

• Start med å skrelle poteter og skjær dem i tynne skiver. Beregn minst to store poteter til hver person, for disse får bein å gå på, det kan jeg garantere deg.

• Legg dem lagvis i en ildfast form.

• Når du har kommet halvveis, legger du baconterninger utover potetlaget. Sørg for at baconterningene er finhakket. De skal gi god røyksmak til potetene.

• Så bruker du en potetskreller og skrellet det oransje skallet fra 1/2 appelsin. Finhakk dette og spre utover potetlaget før du dekker resten av formen med potetskiver.

• Salt og pepre og hell fløten over.

• Sett i forvarmet ovn på 200 grader i ca 40 minutter. Stikk en kniv i potetene for å sjekke at de er ferdige. Det vet du når potetene ikke gjør motstand.

Gratinerte poteter med appelsin og bacon.
Gratinerte poteter med appelsin og bacon.

Ertesalat:

Ertene kokes i kokende, lettsaltet vann i 1 minutt. Hell av vannet og bland med litt god olivenolje og masse mynteblader.

Ertesalat med mynte.

Lammekjøttet:

Ta ut fra kjøleskapet en halvtime før du skal steke det. Dryss litt garam masala over kjøttet på begge sider. Ikke bruk mye, for dette er ganske konsentrert smak. Salt litt og stek i pannen med smør. Ikke stek for enge, for du ønsker en rosa kjerne. La kjøttet hvile 10 minutter før du skjærere det i skiver. Skyen som er igjen i pannen varmer du opp og heller over bourbon (whiskey) hvis du ønsker det. La dette koke et minutts tid og hell på saften fra 1 appelsin. Kok inn og tilsett en god klump smør. Server skyen til retten.

Når potetene er ferdige er det bare å rope folk til bords og nyte en deilig lammemiddag som jeg håper og tror vil falle i smak hos de fleste.

DSCF4480
Til informasjon: Innlegget er en del av et betalt samarbeid som jeg har med Santa Maria.
Forrige

Koreanske spareribs

STOCK i Barcode

Neste

Legg igjen en kommentar