Yakitori på Washoku no hi – japansk matdag

(Betalt partnerskap med Japan National Tourism Organization)

Den 24. november markeres Washoku no hi – en egen dag for japansk mat. Merkedagen ble til i Japan for å minne folk på å hylle japansk matkultur. Japansk matkultur er faktisk oppført på listen over UNESCOs kulturarv. Japan er en drøm for matinteresserte og Tokyo er den byen i verden med flest Michelinstjerner (212 stk. Ny guide kommer den 30. november).

Washoku no hi (dagen for japansk mat).
Washoku betyr japansk mat og dekker tradisjonelle retter som sushi, sukuyakim nave, tempura og andre klassikere. Tradisjonell japansk mat tar utgangspunkt i lokale, sesongbetonte ingredienser og inneholder gjerne masse umami.
Washoku no hi er ingen offisiell merkedag, men folk fra hele verden har nådd å få øynene opp for denne dagen som hyller japansk mat.

Ja, så hva skal du spise i dag for å feire? Sushi? Tempura? Eller vil du lage denne retten som jeg skal vise deg?

Jeg besøkte Tokyo i februar 2018. Jeg falt pladask. Jeg reiste alene og ble i fem dager. Jeg kunne blitt der en hel måned. Tokyo er en enorm by og matopplevelsene er utallige. Jeg hadde heldigvis gjort bra forarbeid før jeg reise dit og jeg fikk med meg det aller meste som jeg hadde på listen min.

Vil du lese om mine opplevelser i Tokyo, kan du klikke deg inn på denne linken.

Jeg spiste og jeg spiste da jeg besøkte Tokyo. Alt fra matcha-iskrem i forskjellige sterkhetsgrad til Michelin-ramen, gyoza, sprø og lekker tonkatsu til den beste croissanten jeg noen gang har smakt. Jeg var tidlig på fiskemarkedet (før det ble lagt ned) og spiste sushi til frokost. Jeg drakk den beste håndbryggede kaffen på Tokyos eldste kaffehus, Cafe de l’ambre, spist den lekreste tsukemen – tykkere nudler som man dypper i en kraftig og fet kraft i en kafé i kjelleren på en metrostasjon og jeg har spist kalde udon-nudler med mørt svinekjøtt og et perfekt tempuraegg med rennende kjerne på Shin Udon.

Minnene strømmer på når jeg nå mimrer tilbake til turen jeg hadde. Og da jeg skulle bestemme meg for en rett å lage til dere var det minner fra yakitori-restauranten Bird Land, som også har Michelinstjerne, som nå er min inspirasjonskilde.

Yakitori er kylling på spyd. Det er vanlig å finne egne yakitori-steder i Japan der man spiser disse deilige grillede kyllingspydene og skyller dem ned med en iskald øl eller to, men det finnes da også steder som gjør det på gourmetmåten. Bird Land er et slikt sted. Spydene blir grillet til perfeksjon og serverer et av gangen til kunden, omakase style.

Det er ikke bare kylling som kan grilles. På typiske yakitori-steder (izakaya og yakitoriya) kan du få grillspyd laget av svin, okse og grønnsaker.
Yakitori-spydene kan grilles på elektrisk grill eller Sumibiyaki – over kull, som er min foretrukne metode. Og helst over binchotan-kull.

Yakitori-spydene har forskjellg navn ut fra hvilken del av kyllingen som brukes. Her er en liten liste over de forskjellige spydene:
Momo – lårkjøtt av kylling
Mune – Brystkjøttet
Seseri – Nakkekjøtt
Sasami – kjøtt fra den innerste delen av kyllingbrystet. Minst fett og mest protein.
Negima – Lårkjøtt og purre
Tsukune – kyllingkjøttdeig blandet med urter og løk. En slags japansk kebab
Kimo – Kyllinglever
Sunagimo – Kyllingkrås. Skikkelig vanskelig konsistens, synes jeg.
Bonjiri – feteste stykke nede ved stjerten på kyllingen
Kawa – kyllingskinnet
Hatsu – kyllinghjerter

Yakitorispydene krydres enten med salt eller en saus som heter Tare.
Tare er en søt chilisaus laget med sake, mirin og diverse aromater. Du får oppskrift på den senere.
Det finnes kryddermikser som er ypperlige å smaksette kyllingspydene med. Du finner dem i asiatiske butikker som spesialiserer seg på japansk mat. A Food market og NeoTokyo (Arkaden) i Oslo har godt utvalg.
Shichimi Togarashi: Dette er en kryddermiks med syv japanske krydder inkludert chili, sennepspulver og sansho-pepper.
Sansho-pepper er en peppertype med sitrussmak.
Wasabi er en slags grønn pepperrot som du kjenner fra når du spiser sushi og sashimi. Sterk paste som åpner opp i nesen når du spiser den.
Karashi. Japansk heftig sennep er også verdt å sjekke ut. Du finner den på små tuber.

Edamamebønner, asiatisk reddik og Mune (yakitori av kyllingbryst) med tare.
Momo (yakitori med lårkjøtt av kylling) med Shichimi Togarashi (rødt krydder) og sansho-pepper (grønt krydder) samt wasabi og sterk japansk sennep.

Mine yakitori er laget med kjøtt fra kylling. Jeg har valgt å bruke utbenet lår og bryst. Jeg serverer noen av spydene penslet med tare og noen er saltet. Så serverer jeg Sansho-pepper, Shichimi Togarashi, wasabi og japansk sennep til så kan man selv prøve seg frem. Spydene med tare får være som de er for de er deilig og søte.

Trenger man mer?
Tja, egentlig ikke, men jeg servere dampede edamamebønner til samt finrevet asiatisk reddik. Rett og slett for å ha noe friskt til. Og så åpner jeg en japansk øl til og koser meg og drømmer meg bort til en liten izakaya mens vi venter på at Japan skal åpne grensene igjen. Det gleder jeg meg til.

Yakitori og tare

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 4

Ingredienser

 • 2 kyllingbryst (velg god kvalitet)
 • 2 utbenede kyllinglår (velg god kvalitet)
 • salt
 • Tare-saus:
 • 2,5 dl soyasaus
 • 2,5 dl mirin
 • 1 dl sake (kan sløyfes)
 • 1 dl brunsukker
 • 2 ss risreddik
 • 4 fedd hvitløk, knust
 • 6 vårløk, hakket
 • 3 ss finrevet ingefær
 • 2 ss sorte pepperkorn
 • Forslag til servering:
 • japansk sennep
 • wasabi
 • Shichimi Togarashi
 • Sansho-pepper
 • edamamebønner
 • asiatisk reddik

Slik gjør du

1

Yakitorispyd: Skjær kylingen i 2 x 2 cm terninger. Tre på små bambusspyd.

2

Grill spydene over kull eller på annen type grill. Du kan også bruke grillpanne. Snu spydene ofte slik at de blir jevnt grillet. Spydene som skal saltes saltes underveis. De som skal ha tare-saus pensles med en gang de er ferdige på grillen.

3

Lag taresaus: Bland sammen alle ingrediensene. Kok opp.

4

Kok inn til sausen er halvparten og til den har fått en sirup-konsistens. Dette tar ca 20 min. Sil av sausen og la den kjøles litt ned. Nå kan du bruke den. Pensle nygrillede yakitorispyd med sausen.

Mune (yakitori med bryst av kylling) med hjemmelaget tare

@visitjapan_uk
#visitjapan_uk

Forrige

Nye oppskrifter på pizza

Vidunderlige Liguria!

Neste

Legg igjen en kommentar