Trodde du det var lett å lage flymat?

Hvor mange ganger har du ikke prøvd å spise maten ombord på fly for så å skyve den fra deg. Jeg har i alle fall gjort det. Flymat er ofte en nødvendighet på lange turer og jeg unngår den på kortere strekninger.

Men mat må man ha, selv om håndbaggasjen er fylt opp av nøtter og kjeks. Før hver langtur prøver jeg å få i meg en grønn juice eller en smoothie. Det verste man kan gjøre er å spise lys brødmat, da magen har en tendens til å blåse seg opp under flyturen.
Mange flyselskaper har dessverre ikke tenkt på dette (eller holder kostnadene nede med å kjøpe billige produkter) når de serverer mat. Seige boller eller annen brødmat med litt pålegg er et syn man ser ofte ombord. Det er langt mellom de spennende og friske rettene.

På langturer må jeg ofte mellomlande i Frankfurt, Amsterdam eller Brussel. Jeg strever alltid med å få noe sunt og godt å ta med for å spise på flyet. Amsterdam er kanskje aller verst. Det går i baguetter og søte kjeks. Da er man prisgitt at man får noe spiselig på flyet.

Det er forskjell på flymat. Reiser du østover får du gjerne mat med mer krydder, og det setter jeg pris på. Curry-retter er faktisk favoritten hos meg. Kyllingbiter i spicy saus og ris fungerer rimelig bra.
Jeg styrer gjerne unna pastaretter. De er ofte soggy og så er det dette med ting som gjør at man blir oppblåst i magen, da.

Det er lett å hate flymat. Kan det være så vanskelig å lage litt ok mat, egentlig?
Det er faktisk mer komplisert enn man skulle tro.

For noen år siden så jeg et program med Heston Blumenthal. Du kjenner garantert til den litt smågale, britiske kokken. Han fikk i oppdrag å lage en meny for British Airways. Det er en kjent sak at man oppfatter smak og lukt annerledes når man er i høyden enn på bakken. Ifølge BBC har dette med lufttrykket i kabinen, støyen ombord og den tørre luften. Lukt og smak svekkes rett og slett.

Kombinasjonen av tørr luft og lavt lufttrykk reduserer din oppfattelse av søtt og salt med ca 30% (undersøkelse: Germany’s Fraunhofer Institute for Building Physics, for Lufthansa)

For å gi maten mer smak kan man ikke øke salt- og sukkerinnholdet. Man må heller se på det man kaller umami. Dette er den femte smaken vår ved siden av salt, søtt, bittert og surt. Umami er den kjøttfulle følelsen vi kan få ved å spise en ingrediens eller ved å kombinere et par ingredienser. Tomat og parmesan er et eksempel. Spekeskinke og ansjos er et annet. Alle disse ingrediensene er kraftige på smak og det er perfekt for ganene våre når vi spiser ombord på fly. Du skjønner kanskje nå hvorfor det smaker ekstra godt med Bloody Mary i luften, ikke sant?

British Airways har jobbet med Twinings for å lage en perfekt blend av tesorter for å få en te som har nok smak ombord på fly. Det er klart at et britisk flyselskap må ha orden på tekvaliteten!

Også når det kommer til vin må man tenke annerledes.
Man bør velge mer frukt i hvitvinene og mindre bitterhet i rødvinene.

Men det er ikke bare sorgen når det kommer til flymat. Noen får det faktisk til. Det hjelper dog å reise på business class eller førsteklasse, og det er ikke alle forunt.

Tommy Myllymäki. Foto: Helle Øder Valebrokk

Jeg var så heldig å reise på Business Class da jeg dro til Tokyo med Finnair i februar. Kun uker tidligere lanserte de sin nye meny komponert av Tommy Myllymäki. Han er en kjent kokk i hjemlandet Sverige. Han har også vunnet Bocuse d’Or Europe og sølv og bronse fra Bocuse d’Or.

På min flyvning til Tokyo ble rettene til Tommy servert. I menyen kan man lese: «Signaturmenyen er fylt med nordiske smaker og delikatesser som gravlaks, jordskokksuppe og oksekjaker som gjenspeiler Tommys nordiske og finske arv. (Tommy har finske foreldre)».

For det første må jeg si en ting: Fy fader så digg det er å fly business class med Finnair! Du får fantastisk service! Du får din egen lille «hytte» med masse beinplass og et sete som kan senkes ned til det blir en seng. Du får skikkelig dyne og pute med fargeglade trekk laget av Marimekko. De står også bak designen av tøflene man får, samt den lille pungen med maske, tannbørste, ørepropper og herlige skjønnhetsprodukter fra Clarins.
Du får også låne Bose høretelefoner slik at du virkelig kan nyte filmer fra den store private tv-skjermen. Akk, ja. Dette er ikke daglig kost fra en enkel sjel fra Frogner, så jeg nyter det maksimalt!

Før du har satt deg i setet kommer betjeningen og serverer et glass Joseph Perrier Cuvée Royale Brut eller alkoholfri drikke i de nydelige Ultima Thule-glassene fra Iittala. De har jeg faktisk hjemme og de er perfekte å servere champagne/prosecco/cava/cremant i når du vil ha et glass på kjøkkenet mens du lager mat. Det kan være skummelt med stetteglass da.


Tilbake til rad 1 på Finnairs flight til Tokyo. Jeg har sjampis i glasset og har tatt tøflene på. Det er absolutt ingenting jeg skal gjøre de neste timene enn å kose meg og nyte denne turen fra Helsinki.

Jeg peiler meg ut hva jeg skal spise og drikke fra menyen som kjendiskokken Tommy Myllymäki har laget.

Hmmmm. Løjrom med estagonkrem, sitron og rugkjeks fra Åby som apetittvekker.
En aperitiff ved navn «Golden Sky» frister. Joseph Perrier Cuvée Royale Brut tilsatt litt Lapponia multelikør gir en skikkelig nordisk smak.

Til forrett velger jeg gravlaks med agurk, coleslawsalat og pepperrot. De deilige syltede sennepsfrøene gir et herlig kick til retten.
Jeg drikker en deilig riesling fra Devils Corner til forreten.

Dette er så langt fra trist flymat som du kan komme. Et klokt valg av ingredienser. Retten er fantastisk god.

Hovedrett:
Jeg kan velge mellom langstekte oksekjaker med ovnsbakt sellerirot, grønnkål og eple eller torsk med pastinakk, løk, poteter og ansjoser.

Jeg går for torsken. Jeg liker å spise lettere måltider hvis jeg har mulighet til det, og godt tilberedt fisk slår alt.
Jeg drikker et glass pinot noir fra De Bortoli Yarra Valley Astate til torsken.

Nydelig tilberedt fisk og deilige rotfrukter. Det er ingenting jeg savner.

Jeg lar meg friste av en tallerken oster fra finske småskalaprodusenter selv om jeg er ganske mett. Får jeg tilbud om ost, takker jeg aldri nei.

Jeg er mer enn fornøyd med måltidet ombord på Finnairs flight til Tokyo. Jeg føler meg ikke tung i kroppen eller sulten. Litt vin og en meny bestående av fisk og grønnsaker har gitt meg et godt utgangspunkt i å nyte turen til den japanske hovedstad enda mer.
Les mer: Min nybegynnerguide til Tokyo

I dommerpanelet: David Moore (Pied à Terre, UK), Tommy Myllymäki og trestjerners-kokk, Harald Wohlfahrt. Foto: Helle Øder Valebrokk

Nå har det seg slik at jeg kun uker etter min fantastiske Tokyoreise møter selve Finnair-kokken Tommy Myllymäki på Mauritius, der han er dommer i en prestisjefull kokkekonkurranse under den årlige Festival Culinaire Bernard Loiseau.  Da er det naturlig for meg å ta en Q&A med ham om hvordan det er å komponere en flymeny.

Tommy Myllymäki. Foto: Helle Øder Valebrokk

Hva har vært de største utfordringene med å sette sammen menyen for Business class på Finnairs flygning?
– Den største utfordringen var å få til en meny med mer friskhet, grønnsaker og sprøe elementer.  Så får vi se om vi har lykkes med det.

Er det kun på Asia-rutene fra Helsinki den serveres?
– Menyen serveres på utvalgte langdistanseflygninger ut fra Helsinki.

Hva skal man spesielt ta hensyn til når man lager en meny for fly? Er det ingredienser man ikke kan bruke?
– Ingrediensene vi kan bruke er begrenset. Alt vi bruker må være hygienegodkjent. Det vil si at f.eks ville urter og lignende ikke kan brukes.
Det vanskeligste med hele prosessen er det at maten skal kjøles ned og så varmes opp igjen i flyene.

Tommy Myllymäki i aksjon under four hands-middagen han lagde sammen med norske Ørjan Johannessen. Foto: Helle Øder Valebrokk

Jeg så et program på TV om Heston Blumenthal som lagde en flymat for British Airways for flere år siden. Han sa at smaken blir redusert i flyluft og at man må ha mer umami i rettene for å få mer smak. Stemmer det og hva har du gjort for å få det til? 

– Jeg har jobbet mest med teksturer i maten. Spesielt på sommermenyen. Det er viktig at maten ikke bare er mos og puré.  Jeg vil ha mer spenst i grønnsaker på menyen – og mer grønnsaker inn i menyen!

Har du selv smakt menyen både på jorden og i luften?
– Jeg har ennå ikke fått mulighet til å spise menyen i luften.

Hva har vært prosessen når du har valgt råvarer og komponert rettene som har blitt til menyen som serveres på Finnair? Har du fått lov til å være fri til selv å komponere menyen eller har Finnair hatt klare meninger og ønsker?

– Jeg sendte først en skisse som Finnairs kjøkkenansvarlige kikket på. De så på om grønnsakene jeg ville ha kunne brukes. Etter det har jeg komponert alt selv. Det er mange som skal spise denne menyen hver dag og mange porsjoner skal lages. Derfor må menyen være enkel å anrette. Det at maten skal varmes opp ombord i flyene har også vært viktig når jeg har tenkt ut menyen.

Har det vært vanskelig å lage en god meny for fly?
– Jeg har lært mye av å lage den første menyen. Man lærer hele tiden og blir bedre og bedre.

Hva er din egen oppfatning av flymat? Unngår du det helst?
– Jeg spiser alltid de kalde grønnsakene. Jeg føler meg alltid litt «tung i kroppen” etter en flyreise og jeg ønsker alltid helst en fresh salat som mat. Flymat her utviklet seg til det bedre de siste årene, synes jeg.

Tommy Myllymäki har utviklet menyene som serveres på Business Class på utvalgte flygninger fra Helsinki. 

Til info: Flyreisen t/r Tokyo var sponset av Finnair.
Finnair flyr den aller korteste veien til Japan via Helsinki.

Forrige

Alt du trenger å vite om ramen

Tre italienske retter som du faktisk klarer å lage

Neste

Legg igjen en kommentar