Verdens beste blåbærkake

Det er så flaut, så flaut. Oppskriften på blåbærkaken min har ikke vært tilgjengelig på bloggen min. Den har du bare kunnet få i min første kokebok «Verdens beste kokebok (som aldri ble utgitt. Men gudene skal vite at jeg har prøvd)» som ble utgitt i 2007. Som tittelen antyder ble aldri boken gitt ut av et forlag. På den tiden måtte man enten være kjendiskokk eller internasjonal stjerne. Så det jeg gjorde var å trykke alle avslagene jeg fikk fra forlagene på baksiden. Det vanlige er at man trykker alle terningkast og gode anmeldelser på baksiden, så det ble en variant av det.

Boken ble faktisk trykket opp i mange, små opplag og den ble solgt på Tronsmo i Oslo. Det ble den mest solgte kokeboken på Tronsmo rett etter Blitz-kokeboka. Den lå til og meg på bestselgerlista flere uker. Nå tror jeg ikke det er flere bøker igjen hos Tronsmo.

I fjor ga jeg ut bok om den trendy retten Poke på Vigmostad & Bjørke. Du vet, fisk, tang, sesamfrø, soya osv. Den er fremdeles i salg. Det som er gøy er at denne har solgt mye mindre enn min første, uoffisielle kokebok.

Kokeboken min

Det som er med Verdens-besteboka er at den fikk en slags kultstatus blant folk. Mine venner og familie ga bort boken i gave til sine venner som igjen ga den til sine venner. Det ble en snakkis.
Da jeg forrige uke var i bursdagsfeiring snakket vi om boka mi og om den deilige blåbærkakeoppskriften som er en av de virkelige diamantene i boka. – Hvorfor er ikke oppskriften på blåbærkake på bloggen din, fikk jeg spørsmål om? Jeg ble svar skyldig. Jeg ante ikke om den var på bloggen eller ikke. Jeg sjekket, og riktig. Den var ikke der. Den har aldri vært der heller. Da jeg kom hjem begynte jeg å bla i den gamle boka mi og den er jo stappfull av flotte oppskrifter som ikke finnes på bloggen.

For å konsentrere oss om blåbærkaken denne gangen. Det er en oppskrift jeg har med hjemmefra. Den sto på trykk i det danske magasinet «Alt for damerne» på 70-tallet en gang. Min danske mor abonnerte på bladet og oppskrifter som hørtes gode ut ble klippet ut og lagt i en skuff. Før i tiden var det ikke side opp og side ned med bilder og oppskrifter i blader, slik det er nå. Det var en liten oppskrift med et knøttlite bilde. Men kaken lagde vi hele tiden.

Det ble en favoritt til alle anledninger. Den smaker godt nybakt, men enda bedre dagen etter når blåbærene har fått satt seg i kaken. Den smaker godt med pisket krem til eller vaniljeis. Jeg liker den aller best alene med en kopp kaffe.

I årene som gikk etter at oppskriften ble trykket i min kokebok lagde jeg flere versjoner av den og utviklet den videre. Jeg har en deilig oppskrift på bringebærkake der jeg har gjort noen justeringer. Den får du oppskrift på her.

Originalkaken er altså med blåbær og den er et funn! Den er idiotsikker og særdeles lett å lage. Jeg liker ikke å bake, men denne får jeg alltid til.

Oppskriften får du her. Beklager at det har tatt slik tid.

Blåbærkake

Ingredienser

  • 200 g romtemperert smør
  • 250 g sukker
  • 3 egg
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 300 g blåbær. Frosne er å foretrekke

Slik gjør du

1

Pisk smør og sukker til det blir en hvit krem. Tilsett egg og pisk videre. Spe med hvetemel og bakepulver.

2

Smør en springform og hell røren i formen. Hell over blåbærene og trykk dem forsiktig ned i røren.

3

Sett i forvarmet ovn på 190 grader. Du må regne med å bruke ca en time på stekingen. Avkjøl før servering og server som den er eller med pisket krem eller vaniljeis.

Forrige

Polpette cacio e uova

Spritz Rosso

Neste

Legg igjen en kommentar