Utradisjonell papayasalat

Grønn papayasalat er noe jeg bare har drømt om å prøve. Nå fikk jeg endelig sjansen til å lage det selv. I Oslo sentrum ligger byens beste asiatiske butikk, Asian food market. Her er det en fryd å gå langs hyllene og lese på etikettene. Jeg tar ofte med meg en del ingredienser hjem og googler hva de kan brukes til. Slik blir jeg kjent med matvarer jeg ellers kanskje aldri ville ha prøvd. De som jobber i denne butikken er superhjelpsomme og svarer på det du lurer på. Dessuten har de en hylle med asiatiske oppskrifter som du kan ta med deg hjem.(ikke hyllen, men oppskriftene, altså.) Herlig, ikke sant! Jeg elsker denne butikken og mange butikker i nabolaget. Jeg vanker her av og til og det er gledelig å se flere fra min del av byen som drister seg ned på oppdagelsesferd i butikker som de kanskje tidliger var skeptisk til. Herregud, det er jo innlysende. Skal du ha en frisk og fersk kokosnøtt, ja da kjøper du den ikke på ICA. Kokosnøttene du finner der er ofte harske og uten vann. Men kjøper du den i en av grønnsaksbutikkene i sentrum får du svære nøtter fulle av deilig kokosvann. Nam… Det samme gjelder altså papaya som jeg bl.a endte opp med denne dagen.

IMG_0601
Birds eye chili (fryktelig sterke, så velg en mildere type hvis du er litt var på chili), daikon, grønn papaya

Jeg ville lage min egen papayasalat, ikke den klassiske thaisalaten. Derfor tok jeg frem ingredienser jeg liker godt. Daikon (asiatisk reddik som ikke er så skarp i smaken som vanlig reddik), agurk, chili, koriander, ristede peanøtter, ingefær og lime.

Slik gjorde jeg:

Jeg skrelte agurk, daikon og grønn papaya. Så strimlet jeg dem med et asiatisk rivjern (som jeg så de hadde i Asian Food market (AFM) da jeg var der). Du kan bruke et vanlig rivjern hvis du vil. Ikke bruk den myke kjernen på agurken og ikke bruk kjernene på papayaen. Så hakket jeg en stor bukett frisk koriander (en deilig bunt koriander koster ca 12 kr på AFM). Jeg brukte stilkene også, jeg. Mye smak der. Så tok jeg en neve peanøtter og ristet dem i en tørr panne. Når de duftet deilig, grovhakket jeg dem og blandet i salaten.

Dressingen er superviktig. Press en lime i en bolle sammen 1/4 ts sesamolje, 3 ss nøytral olje, 2 ts eddik, litt asiatisk fiskesaus (eller salt), 1 ts lys soyasaus, 2 ss revet ingefær og masse hakket chili (ikke overdriv hvis du ikke liker sterk mat). Rør godt og hell over salaten. Bland godt. Nå kan du nyte den herlige salaten. Blad inn litt kyllingkjøtt hvis du ikke vil ha et fullstendig vegetarmåltid, men jeg anbefaler deg å prøve den som den er.

Det jeg håper du tar med deg etter å ha lest dette innlegget er at du tar turen til butikker du aldri før har besøkt, og at du går på oppdagelsesferd. Lykke tur og god jakt.

Forrige

Hjemmelagde rotfruktchips

Tacokjøttboller med guacamoledipp

Neste

Legg igjen en kommentar