Svinefilet med ananas og chorizo

Svinekjøtt + ananas. Mange tenker nok klassisk skinke hawaii når de hører denne kombinasjonen – Miksen som noen elsker og andre hater. Den er vanlig å få på pizza der skinke og ananas er en klassiker, men også svinekoteletten med en ring hermetisert ananas + et lag smeltet ost bringer minnene tilbake til 70-tallet. Jeg har laget en oppgradert variant av svin og ananas-kombinasjonen. Jeg fikk inspirasjonen da jeg spiste på en fantastisk tapasbar som heter Esquina i Singapore nå i påsken. Der var ananasen servert med chorizo til langstekte svinekjaker. Nam! Dette fikk jeg lyst til å teste ut hjemme hos meg selv.

Jeg kjøpte en indrefilet av utegående svin på Bondens Marked forrige helg (fra en av mine favorittleverandører der. Kan hviske deg i øret hvem det er: Haugen gardsmat).

Den kan du steke slik du pleier, eller prøve noe nytt: Jeg tilberedte den med sous vide-metoden. Jeg har en billig og enkel måte å gjøre det på her hjemme med zip lock-pose, jerngryte og termometer. Nå kommer jo mye kjøtt ferdig vakumpakket, så du kan faktisk slippe posen med kjøtt rett ned i gryten. Kjernetemperaturen ville jeg ha på 58 grader, og resultatet ble helt fantastisk. Etter at kjøttet er sous videt i halvannen time (på jevn temperatur) saltet og pepret jeg kjøttet og stekte det i pannen noen minutter med smør, olje og et par hvitløksfedd bare for å få litt fin skorpe og smaken derfra.

Tilbehøret lages rett og slett slik:

Jeg forkokte potetskiver (ca 1 cm tykke) og så friterte jeg dem etterpå for å få sprø skorpe, men myk kjerne. Disse bør renne av på kjøkkenpapir etterpå for å kvitte seg med overflødig fett. Salt på toppen.

Men så til selve høydepunktet. Ananas med chorizo. Slik gjør du det:

Skjær skallet av en moden ananas. Den skal smake kraftig, friskt og fruktig når du dufter til den. Fjern den trevlete «trestammen» i midten og skjær fruktkjøttet i fine, små terninger.

Ta frem to små myke chorizo. Det finnes mange varianter chorizo på markedet, men når du går i butikken spør du etter pølser som egner seg til steking. Ta av skinnet og skjær pølsene i små terninger. Varm en stekepanne og ha i chorizoen. Denne skal steke på medium varme. Nå kan du se at masse herlig fett fra pølsene kommer ut i pannen. Dette er gull, så ikke kast det. Ha i ananasbitene og la dette surre uten at du ødelegger terningene med for mye røring i pannen. Rør forsiktig, med andre ord. La dette surre i ca 10 minutter på medium varme og server med frisk bladpersille på toppen.

Server svinefilet i skiver med poteter og ananas-mixen til. Dette er snadder!

L1110846

Forrige

Danske smørrebrød til inspirasjon

Jordbærmedaljer til festbordet

Neste

Legg igjen en kommentar