Superduper soppsaus

Det er ikke soppsesong nå, men det er alltid sesong for tørket sopp, enten om du har tørket noen selv i høst eller om du kjøper en pose i butikken. Utvalget av tørket sopp er faktisk veldig stort. Bare på min lokale, ganske middelmådige butikk, får jeg fire forskjellige tørket sopp.

I denne sausen har jeg brukt steinsopp. Det er en sopptype de fleste liker, og den smaker virkelig skau! Den er perfekt følge til vilt, svin, kylling eller okse. Jeg lagde den som tilbehør til helstekt ytrefilet av okse og hjemmelagde pommes frites.

Sopp til utvanning
Sopp til utvanning

Slik lager du soppsaus til 4 personer:

Legg 100 g tørket steinsopp i en bolle. Slå over 3 dl lunkent vann og la dette stå i min 30 minutter. Sil av vannet, men ta vare på det.

Finhakk 2 sjalottløk (ganske små).

I en gryte varmer du 2 ss smør og legger løken i. Surr på medium varme med et dryss flaksalt. Tilsett 1 ts hakket timian og steinsoppen. Om du grovhakker soppen på forhånd eller om du vil ha store biter, bestemmer du selv.

Bland og stek noen minutter før du heller på 4 cl  tørr sherry. La dette dampe noen minutter.

Tilsett 1 dl god kyllingkraft. Du får kjøpt god kraft de fleste steder. Det lønner seg å legge litt penger i kraften for at resultatet skal bli best mulig.

Tilsett også vannet som soppen har ligget i. Men ikke hell alt i med en gang. <pass på ikke å få med sanden som alltid legger seg i bunnen når man vanner ut tørket sopp.

Kok opp og kok inn ca 10 minutter. Nå smaker du til. Du vil helt sikkert ha 1ss soyasus i for å punsje opp smaken. Tilsett 1 liten kartong fløte og kok opp igjen. Tilsett mer timian. Synes du fremdeles den trenger mer smak, tilsetter du litt soyasaus til. Nå liker jeg å tilsette 2 s godt smør. Rør godt. Jevn med maizena eller bruk den som den er.

Forrige

Gjør stas på bønnene

Inspirerende måltider fra en av verdens kuleste byer

Neste

2 kommentarer om “Superduper soppsaus”

 1. Hvor mye cherry?
  Noen spesiell type du andefaler?
  Tenker å lage saus til okse og hjort

  Svar
  • Hei Kristian! 4 cl. Har rettet opp nå. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det. Du, en tørr sherry er bra. Trenger ikke være dyre greier. Tio Pepe fungerer helt fint.

   Svar

Legg igjen en kommentar