Stockholms fika-perler

Etter påske var jeg i Stockholm en hel arbeidsuke. Det var så bra å endelig bli litt bedre kjent med den svenske hovedstaden. Jeg har vært mange ganger i Stockholm, men det har for det meste vært dagsturer eller turer med en overnatting og fullt program uten mulighet til å utforske så mye på egenhånd.

Denne gangen hadde jeg en plan, og en av planene var å sjekke ut noen av byens beste steder for fika – svenskenes kaffekos.

Jeg har besøkt Sveriges fika-hovedstad. Les mer om det her

Fika er et lite håndfast begrep. Det er selve handlingen å møtes for en kaffe, brus, vann. Du må ikke spise, men man gjør det gjerne. Da er det kanskje en kanelbolle eller den deilige kardemommebollen som man velger. Men det kan like gjerne være et stykke prinsessekake eller en sandwich. Å fika kan vel egentlig oversettes med «ta en kaffe» på norsk. Altså det å møtes og prate litt – med eller uten kaffe.

Det første stedet du bør gå er på K-Märkt (flere avdelinger i byen) som innehar tittelen «byens beste kanelbolle 2018». Det som er så genialt er at du får kanelbollene i to størrelser. Vil du ha en liten bolle til kaffen eller vil du ha en liten kaffe til stor bolle? Du bestemmer selv.
K-Märkt har en liten pop-up inne i Volvos show room ved Kungsträdgården. Da jeg var der sto kirsebærblomstene i blomst og det var sannsynligvis det flotteste stedet å oppholde seg i hele byen.

Den nyåpnede mathallen i kjelleren på NK er også kjent for godt bakverk. Er det dårlig vær utenfor er dette et sted å sette seg.

Café Pascal på Södermalm er kanskje den koseligste kaféen jeg vet om i Stockholm. Bakverket er noe vi bare kan drømme om å få i Oslo. Jeg snakker ikke bare om kakene og bollene, men om rundstykkene og brødene. For noen mesterverk!

Vi prøver mandelcroissanten som smaker ekte smør. Lag på lag med krønsj og grovt mandelfyll.
Kardemommebollen er ikke bare lekker å se på med sine bånd som er viklet over hverandre, men kardemommen krydrer bakverket perfekt.

Fosch Artisan Pâtisserie ligger i et boliogstrøk bak Stockholm Stadion. Det er altså ikke et sted du bare snubler over. Men du bør ha det på listen din over steder du bør dra for de lekreste kaker. Jeg har knapt sett flottere kaker enn dette.
Vi gikk for en kake med svensk frukt og hvit sjokolade. Så frisk og perfekt søt.

Neste gang vil jeg definitivt også prøve deres tiramisu som ligger i en liten, rund treeske, akkurat som en ost. Så vakker presentasjon, og garantert nydelig!
Fosch har vunnet Svenska Gastronomipriset, Konditorernas Konditori 2017 & 2018.

Sempre Espresso Bar i Jakobsbergsgatan er en klassisk italiensk kaffebar med sterk kaffe, italiensk konfekt og ikke minst bakverk som Sfogliatella. Den er fylt med ricottaost, vanilje, kanel og kandisert appelsinskall. Jeg spiste flere av disse da jeg besøkte Napoli før jul.
Når du er klar for en spritz kan de hjelpe deg med det. De tilbyr aperitivo på fredag etter jobb.

Green Rabbit i Tegnérgatan er Mathias Dahlgrens rugbrødsbakeri. Her får du fantastisk frokost, boller og kaker. Prøv frokostpakken med valgfri sandwich, kaffe og yoghurt med müsli. Anbefales.

Prøv også de deilige kardemommebollene de lager der.

Litt lenger opp i gaten ligger vinbaren Savant, som også serverer kaffe og noen sjukt gode konfekter. Utvalget av kaffe er ganske så fabelaktig. Sjekk ut denne nye typen de har fått inn som ser ut som noe du kan ruse deg på.

Ute på Djursgården, en av Stockholms aller hyggeligste øyer, finner du Rosendals Trädgård. Gården drives biodynamisk og har eget bakeri, butikk, blomsterutsalg og en fantastisk kafé der du kan spise fristende smørbrød, kaker og varmretter.

Du kan sitte i hagen blant eldgamle frukttrær og nyte en kopp urtete (urter fra egen hage) og et stykke rødbetekake. Eller gå for den tradisjonelle kanelbollen. En ekte diamant i Stockholm.

Lunsj i Stockholm? Her er noen gode tips.

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden.

Forrige

Pink Gin – Sommerens hit eller miss?

Coca – Mallorcas svar på pizza

Neste

Legg igjen en kommentar