Pink Gin – Sommerens hit eller miss?

Neste helg er det Oslo ginfestival, folkens! Her kan du helt sikkert smake mye nytt og kult, Blant annet Pink Gin.

Du har sikkert sett folk som drikker lyserosa drinker på byen og lurt på hva dette er for noe?
Mellom glassene med oransje spritz har det faktisk dukket opp en ny trendrink: Pink Gin. 

Opprinnelig er Pink Gin noe helt annet enn det du får nå. 
På midten av 1800-tallet oppsto nemlig en drink som ble veldig populær. Man blandet Plymouth gin (som ikke er en dry gin) med angostura bitters for å få en tørrere drikk. Dette ble blant annet brukt mot sjøsyke i den britiske marinen. Fra marinen til barer i England. Pink Gin tok av!

Nå er det ikke gin og bitters folk forbinder med Pink Gin. Det er en ny rosa bølge, og den dufter av røde bær. 

Det har skjedd så mye på ginfronten de siste 5-7 årene. Det har vi mye å takke skotter og spanjoler for. 

Hendrick’s Gin er skotsk gin med agurktoner. Plutselig så man folk drikke gin med en agurkskive i. Ja, så vanlig var det at alle trodde at man måtte ha en agurkskive i ginen uansett ginmerke. Sånn er det ikke. Agurk er en Hendrick’s-greie, og la det være med det. 

Men uansett. Hendrick’s klarte å få flere til å like gin og det skal vi være glade for.

Spanjolene (Spania er faktisk verdens nest største ginproduserende land) byttet ut highball-glassene og fant frem ballongbaljene. Med masse isbiter i glasset og pynt fra en halv gjennomsnittlig spansk frukthage fikk gin og tonic en ny storhetstid. Drinken holder seg kald lengre, noe som er perfekt på varme sommerkvelder. 

Årene gikk. Foruten et voksende utvalg av tonics ble også teposer, krydder og eksotisk frukt tilsatt ginglasset for å gi den en helt spesiell karakter. Hver gin skulle ha sitt tilbehør. Smaksnotene i ginen skulle matche urten og frukten. Vi satt der med stjerneanis og kanelstenger på tvers i halsen.

Ikke noe i veien med variasjoner. Det har som sagt gjort at man har fått en ny storhetstid for gin.
Hver bakgård i Hipstertown lager nå sin egen gin. Tang og tindved er nå trendy å bruke i gin. Alt skal være lokalhøstet og kortreist. Og alt skal være Small Batch. Noen lager spriten på korn, andre på potet eller vindruer.
Destilleriet Njord i Aarhus lager til og med en gin som er destillert på gammel tonic (Comeback Quinine). Her får du med andre ord gin og tonic i en og samme flaske. 

Alt er gin! Så lenge du holder deg til noen regler. Gin må inneholde einebær og det er akkurat dette krydderet de som ikke liker gin nevner når man snakker om gin. Kunne man da ikke bare drukket vodka for å gjøre det enklere for seg selv?

Hva gjør man da når man har prøvd å kamuflere ginsmaken med alle urter og sitrus som finnes i verden? Jo, man kommer opp med et produkt som heter Pink Gin. 

Smaksatt gin står for 1/5 av ginsalget i Storbritannia. Rosa gin har blitt en verdensomspennende trend, og i England alene steg salget av den frukttilsmakte ginen med hele 751 prosent i 2018.

Vi har lenge hatt en trend med smaksatte tonics. Dette er en morsom måte å teste ut og finne frem til sin favorittkombinasjon. Nå er alt snudd på hodet. Nå er det ginen som er smaksatt. 

I 2017 lanserte Gordon’s den første Pink Gin på markedet. Denne ble med vilje laget søt. Smakstoner av bringebær, jordbær og rips skulle friste nye konsumenter som ikke tidligere var tilhengere av gin. Så kom Beefeater Pink. Ballen rullet.

Alle kom på markedet med sin Pink Gin! 
Bekymringen vokser hos småprodusentene som fremdeles synes gin skal være gin. Men hva gjør man når man ser at hyllene fylles opp med sukkerspinnfarget gin? Jo, man tar opp kampen og lager tørre, kvalitets-Pink Gins. Og det er akkurat det som skjer i disse dager. Flere og flere produsenter har skjønt at de må være med på leken, og dermed lage sin versjon av Pink Gin. 

Hvorfor Pink Gin?
Drikken ser fin ut. Etter år med rosévinssuksess har folk vendt seg til å ha rosa væske i glasset. Kan dette være sammenhengen? Rosa er sommerlig, frisk og feminin.
Men hva får folk til å ville helle smaken av syntetisk bringebær, rabarbra og granateple i glasset? Snakker vi om en motvekt til smallbatch, kortreist og urter du aldri har hørt om? 

Det kan være. Man må aldri glemme at drinker som Tequila Sunrise, geléshots og White Russian faktisk hadde sitt publikum. Dette er deres revansj etter år med seriøsitet i barmiljøet. Pink er gøy!

Pink Gin har vært på markedet i to år. De søte variantene har fått vise seg frem og fått sine fans. Nå er det på tide for de seriøse å komme på banen, og det har de også gjort. I år har flere norske aktører kommet seg opp fra blåbærlyngen og nå får du tørr håndverksgin med lokale urter og frukt på Vinmonopolet. Det måtte bli slik. Noen måtte ta grep, og takk for det. 

Ja, så finnes det nå tørre varianter for folk som ikke vil ha masse sukker i glasset, og resultatet er vellykket. 

Tanquerays Master Distiller, Terry Fraser

Jeg møtte Tanquerays Master Distiller, Terry Fraser under fjorårets World Class Global Final i Berlin og slo av en prat med ham. For ham er det bare en måte å servere gin på, nemlig Tanqueray no. 10 med kvalitetstonic og en skive grapefrukt. Urtene i ginen skal avgjøre hva du smaksetter gin og tonicen din med for master destiller har brukt mye tid og krefter på å få til den perfekte smaken, og han råder derfor til å mikse gt’n på en ukomplisert måte. Det kan være et godt tips å ta med seg når man skal smaksette Pink Gin. Velg en vanlig tonic av god kvalitet og bruk frukt eller urter som allerede brukes i ginen.

Her får du en liten oversikt over det meste som finnes av Pink Gin i Norge:

Gordon’s Premium Pink Gin
Destillert på korn, einebær, ca. 14 ulike krydder, bringebær og rips.
Tilsatt fargestoffer.
Sukker: 70 gram per liter
Jeg prøvde denne først av alle Pink Gins. For meg er den alt for søt og syntetisk i smaken. Jeg serverte den i en cocktail som jeg laget på et drikkekurs tidligere i år. Responsen var at den var alt for søt, mens noen av kvinnene tilstede faktisk syntes at den var veldig god. 

Kimerud Pink Gin
Smak av Bringebær.
Dette er den norske varianten med mest sukker. Et godt alternativ til Gordon’s da den definitivt har mer autentisk bærsmak og smaker mye, mye bedre. 
Sukker: 42 g per liter
Serveringstips: Prøv den som en gin og tonic med Thomas Henry Tonic Water (Nå på Vinmonopolet.)

Bramble

Eller slik:
Bramble:
4 cl Kimerud Pink Gin
2 cl Sitronjuice
1 cl Sukkerlake
1 cl Chambord (bringebærlikør)
Bygges i et rocksglass med knust is. Avslutt med å forsiktig helle Chambord over isen. Pynt med sitronskive og frosne bringebær.

Harahorn Pink Gin fra Det Norske Brenneri
Råstoff: Potetbrennevin, einerbær, blåbær, rabarbra, tang, merian, 16 andre krydder, urter, bringebær, sitron
Smak: bringebær, eine og frisk koriander og hint av pepper
Sukker: 3,7 gram per liter

Harahorn har flere oppskrifter med Pink Gin.
Her er de som vi fikk servert under lanseringen deres i mai (se bildene over). Drinkene er laget av bartender Pål Bagge Skar fra Paul’s Boutique i Oslo.

«Norse 17» 
3 cl Harahorn Pink
2 cl sitronsaft
1 cl sukkerlake (circa 60/40 sukker og vann kokt opp)
Garnityr: 2-3 bringebær og masse isbiter

Pink Punch til Party
1 hel flaske Harahorn Pink Gin30 cl ferskpresset sitronsaft
15 cl sukkerlake (circa 60/40 sukker og vann kokt opp)
2 hele flasker 0,7 musserende vin som Cava, Champagne, Prosecco, Petnat
Hell alt i en punchbolle, rør rundt og sleng oppi masse bringebær, noen sitronskiver og voila!

Grip dagen har blitt min sommerfavoritt.

Grip dagen:
4 cl Harahorn Pink Gin
Fyll opp med Grapefruktbrus, gjerne fra Jarritos
Garnish med sitrus og bringbær

Pink Tonic 
4 cl Harahorn Pink Gin
Fyll opp med tonic. Prøv gjerne økologisk It Indian Tonic fra Ask Brygghus
Garnish med grapefruktskiver

Elsker Pink Gin fra OSS Craft Distillery
Middels fyldig gin med antydning til sødme og innslag av einer, røde bær og sitrus. 
Råstoff: Norsk potetbrennevin, einerbær, bringebær, blåbær, skogsbær
Sukker: 5 gram per liter
Dette er en Pink Gin for den som synes dry-varianten blir for tørr.

Serveringstips: Server med tonic og frosne skogsbær

Elsker Dry Pink Gin fra OSS Craft Distillery
Elsker Dry Pink Gin er både sukker- og glutenfri. Den er fremstilt på norsk potetbrennevin, einerbær, bringebær, blåbær og skogsbær fra norsk utmark. Elsker holder 40% alkoholvolum og har middels fylde og et fokusert preg av einer, urter, sitrus og røde bær.

Serveringstips: Server med ginger ale og limeskive

Oslo Håndverksdestilleri Fjæra rosé Gin
Gin med god fylde og sammensatt preg av einer, bringebær, blomst og rødvin (pga lagring på St. Emilion-fat).
Råstoff: Potetbrennevin, norske vekster
Sukker: godt under 1 g per liter
Serveringstips: Denne er fatlagret, så den har en helt annen smak enn de andre Pink Gin-variantene.
Server med klassisk Indian Tonic Water (gjerne Fever-Tree) med et par bringebær, masse is og en sitrontwist.

Fjæra med tonic, bringebær og sitronskive

Eller denne klassiske cocktailen fra 1899:
Floradora. 
4 cl Fjæra rosé gin
2 cl sitronsaft
2 cl bringebærsirup (like deler vann, sukker, bringebær, bruk gjerne friske bær, eller bare bruk en god bringebærsaft om du har) eller du kan bruke bringebærlikør
topp med ginger ale.

Warner Edwards Rhubarb Gin
Råstoff: Einerbær, koriander, hylleblomst, rabarbra, krydder, urterSmak: Krydret blanding av einebær, rabarbra, sort pepper og kardemomme.
Sukker: 95 gram per liter
Dette er en gin med veldig høyt sukkerinnhold, men den har en fascinerende og god smak. Jeg måtte smake flere ganger før jeg ble ordentlig venn med den, men nå er vi definitivt dus.

Serveringstips: Server gjerne med rabarbrastrimler og tonic. Du bruker potetskrelleren til å skrelle av det fine skallet på rabarbraen og klistrer den langs drinkeglasset.

Må du ha en flaske Pink Gin i skapet? Selvsagt må du ikke det. Satt på spissen: Du kan lage din egen Pink Gin ved å  shake gin med friske bringebær og så sile over i glasset. 
Lag min bringebærfriskus. Oppskrift her

Tips:
For det beste tonic-utvalget i Oslo, sjekk ut Juels 33 på Frogner. 

Hva blir det neste? 

Fiolett gin og oransje gin (blodappelsin) (Tanqueray har lansert Flor de Sevilla) er allerede på markedet. 
Man snakker også om at gin tilsatt matcha, rødbete, gurkemeie eller kull er nye, naturlige smaker som man vil kunne se i fremtidige gin. Hold deg fast! Gintrenden går ikke over med det første!

Hva er din favorittkombinasjon med gin? Kommentér gjerne!

Forrige

Enkelt å grille: Kylling satay med ananassalat

Stockholms fika-perler

Neste

Legg igjen en kommentar