Tre drinker til 17. mai

(Annonsesamarbeid med Rose’s og Haugen-Gruppen)

For noen uker siden arrangerte Fru Timian og jeg et drikkekurs hjemme hos meg. Vinnerne av konkurransen, som vi utlyste på Instagram og Facebook fikk lære tre drikker uten alkohol, signert Fru Timian, mens jeg tok for meg tre drikker med alkohol.

Fellesnevneren for alle drikkene var at vi brukte lime cordial fra Rose’s.

Meg og Fru Timian aka Marit. Foto: Øystein Westlie

Hva er Rose’s? Det er et legendarisk produkt som er elsket og hatet av mange. Historien er spennende. Da man i 1753 fant ut at sitrus kunne forhindre at sjømenn fikk skjørbuk, ble det i 1795 innført en daglig dose av sitrus for britiske sjømenn. Lime var lettere å oppbevare over lengre tid enn annen sitrus.
Britiske sjømenn ble kalt «limeys» av andre sjømenn fra andre land pga deres inntak av limejuice. Limejuicen ble ofte blandet med en del rom for å holde seg.

God stemning på kurs. Takk til alle som kom! Foto: Øystein Westlie

I 1867 oppfant Lauchlan Rose en konsentrert limejuice som ikke inneholdt alkohol. Året etter var den i salg.
Rose’s Lime Juice Cordial ble raskt en hit i barer. Den legendariske drinken Gimlet ble laget med en del Plymouth Gin og en del Rose’s Lime Juice Cordial. Plymouth Gin sitt destilleri ligger rett ved brygga i Plymouth og ble sjømenns gin ombord på alle skipene som den kongelige marine sendte ut til sjøs. Ginen som ble brukt var en Navy Strenght (alkoholinnhold på mer enn 57,15 %). Denne ginen ble brukt til evt å skylle kruttet til kanonene hvis tønnene skulle bli våte. Med det høye alkoholinnholdet på ginen kunne kruttet igjen antennes.

Vel, nå er vi i året 2019 og hvorfor skal vi fortsette å bruke en konsentrert limejuice når vi faktisk har tilgang på fersk lime?
Fersk limejuice kan ikke erstatte smaken av Rose’s. Det er en helt annen greie. Det er en tid for fersk limejuice og det er en tid for Rose’s. Du vil kunne smake forskjellen.

Foto: Øystein Westlie

Vel. Fru Timian vil publisere sine tre eminente alkoholfrie drikker på sin blogg, så følg med her.
Mine tre drikker med alkohol får du nå.

Vi starter lett. Denne drikken inneholder et forholdsvis nytt bekjentskap for meg, Pineau. Dette er en hetvin med cognac og druemost. Jeg elsker å bruke den i lette drikker som denne. Et perfekt valg til aperitif for den som vil bytte ut prosecco-glasset.

Foto: Øystein Westlie

Pineau med tonic og lime

5 cl hvit Pineau des charentes
1 cl Rose’s Lime cordial
6 cl tonic
Isbiter

Metode: Ha isbiter i et røreglass. Tilsett Pineau og Rose’s lime. Rør kaldt. Sil over i glass med isbiter og topp med tonic.
Pynt: 1 grapefrukt-twist og 1 kvist timian
Glass: Kjøkkenglass eller pjolterglass

Neste drikk er nok drikken som slo an best på drikkekurset til meg og Fru Timian. En god erstatning til Aperol Spritz (som «alle» drikker om dagen) og en moderne variant av sangriaen. Til og med de som ikke liker Aperol Spritz likte denne.

Blir dette din nye sommerfavoritt? Foto: Øystein Westlie

Spritz-sangria

4 cl Aperol
2 cl Rose’s Lime cordial
12 cl rosa cava/prosecco
4 cl kullsyreholdig vann
isbiter

Metode: Legg masse isbiter i et stort glass. Hell på med Aperol og Rose’s Lime Cordial. Topp med cava og til slutt kullsyrevann. Rør forsiktig med en røreskje.
Pynt: Pynt med limeskiver, jordbærskiver og mynteblader
Server: stort rødvinsglass eller et høyt kjøkkenglass med mønster

Foto: Øystein Westlie

Neste drikk falt i smak hos noen og ikke så mye hos de andre. Den ble for søt. Helt klart. Grunnen til det er at jeg i siste liten byttet ut vanlig gin med Pink gin. Det finnes forskjellige varianter av denne nye trenddrikken og jeg hadde valgt Gordon’s, som rett og slett ble for søt. Harahorn lanserte nettopp en Pink Gin som ikke er søt. Det kan være et godt alternativ.

Ved å bruke Sugar Cane sukkerlake fra Rose’s sammen med Gordon’s Pink Gin ble den for søt. Hadde jeg latt den være, hadde resultatet vært noe annet.
Prøv deg frem. Bruker du vanlig «London Dry» gin kan du bruke sukkerlake. Bruker du Pink Gin dropper du den. Okey? Bruker du vanlig gin vil du kjenne den naturlige smaken av bringebær. Jeg holder en knapp på det.

Foto: Øystein Westlie

Bringebær-gimlet

5 cl Pink Gin
1,5 cl Sugar Cane sukkerlake fra Rose’s
1,5 cl Rose’s Lime
3 bringebær
Isbiter

Metode: Shake alt og sil over i avkjølt glass
Pynt: 1 skive lime
Server: Martini Cocktail glass eller champagnecoupe

Foto: Øystein Westlie

Til info: Dette drikkekurset er et samarbeid mellom
HellesKitchen og Rose’s /Haugen-Gruppen.

Forrige

Disse tre skal kjempe om tittelen Norges beste bartender

Dumplings med smak av pekingand

Neste

Legg igjen en kommentar