Dumplings med smak av pekingand

Hva får du hvis du blander to av mine favorittretter, pekingand og dumplings? Jo, dumplings med smak av pekingand. Hvor perfekt er ikke det? Og så er det så lett, da gitt!

Jeg kommer rett fra Macao. Dette lille, rare asiatiske landet som om en 30-års tid blir gitt tilbake til Kina, har en rik matkultur. Mer om det senere. Det viktigste jeg vil frem til i dag er at jeg fikk en sykt god pekingand på restaurant Beijing Kitchen (Michelinanbefaling) i Macao. Endene tilberedes i vedfyrte ovner. Fettet under skinnet smelter og skinnet er så sprøtt som du kan tenke deg. Første servering er det deilige skinnet servert med et dryss sukker (litt rart). Så kommer brystkjøttet og lårkjøttet. Alt serveres med en deilig saus tilsatt Tian Mian Jiang (bønnepaste), pannekaker, vårløk og agurk. Så enkelt, så godt.

And og gås finner du på hvert gatehjørne i Macao. De henger der så gylne og fristende. Du skal være rimelig sterk (eller vegetarianer/veganer) hvis du ikke blir fristet av dette synet. Jeg gikk i konstant beherskelsesmodus i fire dager. Tro meg.

Enkelt å spise, men ikke så enkelt å lage. Hvordan kan man løse dette?
Det finnes pakker med konfiterte andelår i butikken. Gårdsand har gode. Du tar opp pakken. Legger begge lårene med skinnsiden opp i en ildfast form. Klem ut alt i posen. Der ligger nemlig andefett og -kraft. Det er gull verdt. Strø fivespice-krydder over anden og sett andelårene i ovnen.

Når de er ferdige (oppskrift under) bruker du kjøttet og skinnet som fyll i dumplingsene. Genialt? Så serverer du dem med vårløk, agurk og en deilig saus til. Jeg brukte ca 1 time på hele forberedelsen, så det er ikke mye jobb.

Lyst å lage mine pekingand-dumplings? Her er oppskriften:

Dumplings med smak av pekingand

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 3

Ingredienser

 • 1 pakke konfiterte andelår
 • 1 pakke wonton-ark (de små)
 • 4 vårløk
 • agurk
 • 2 ts fivespice-krydder
 • saus:
 • saftene fra anden etter at den er stekt
 • 4 ss hoisinsaus (kjøp en autentisk i asiatiske butikker)
 • 1 ts mørk soyasaus
 • 1/2 ts revet ingefær
 • 1/2 ts presset hvitløk
 • et dryss chili etter smak
 • et dryss fivespice-krydder

Slik gjør du

1

Legg andelårene (med skinnsiden opp) i en ildfast form med fett og kraft fra posen. Dryss over fivespice-krydder. Sett i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Sett så på grillelementene for å få sprøtt skinn på anden.

2

Ta ut endene og riv av kjøttet . Grovhakk kjøttet og bland med litt av kraften og en liten neve hakket vårløk.

3

Hell kraften i en gryte og kok opp sammen med hoisinsaus, hvitløk, ingefær og litt krydder.

4

Legg wontonark på en skjæreplate. ha en skål med vann ved siden av og før en våt finger rundt sidene på arket. Legg en toppet teskje (kanskje litt mer) med andefyll på midten av wonton-arket. Brett over til en trekant. Press ut luften forsiktig og ta tak i de to trekant-sidene slik at du har en trekant topp igjen. Før de to trekantspissene sammen og lim sammen med litt vann. Bøy den tredje toppen bakover. Nå har du laget en dumpling. Det blir ca 25 stk av denne blandingen. Legg et klede over de ferdige dumplingsene slik at de ikke tørker ut.

5

Kok opp litt vann i en stor kjele. Legg dumplingsene på et bakepapir (stikk noen hull i arket slik at dampen slipper inn) i en bambusdamper. Det er et kjøkkenutstyr som du vil få masse glede av. Den koster ikke mye og du får dem på vanlige asiatiske matbutikker.

6

Sett dampekurven over gryten og damp i ca 10 minutter. Server med en gang sammen med saus, agurkstaver og vårløk. Nam!

Forrige

Tre drinker til 17. mai

Konjakk i glasset. Her får du oppskrift på Summit

Neste

Legg igjen en kommentar