Sommerparfait med bringebær, pistasjnøtter, honning og rosevann

Mannen min fylte 49 år på mandag og vi hadde et lite selskap hjemme. Bringebær er favoritten, så desserten måtte inneholde det, syntes jeg. Jeg abonnerer på et herlig, engelsk matmagasin som heter Delicious. Coveroppskriften var en fantastisk isparfait som jeg bare måtte lage! Den hadde dessuten bringebær i oppskriften.

Hva er en pafrait? Er det iskrem? På en måte, for du lager den klassiske råkremen som består av eggedosis og pisket krem som blandes, men du har også stivpisket eggehviter i den, og det er det som gjør at desserten er så luftig.

Jeg følger jo aldri helt oppskrifter, så jeg tilsatte noen ingredienser jeg syntes passet inn, og fikk en fantastisk dessert uten for mye jobb. Og for en smak! Jeg har vel egentlig aldri smakt parfait, kan jeg konkludere med. Fordelen med parfait kontra iskrem er at når den smelter, så holder den formen og blir som en pute av luft i munnen. Det ble ikke noe særlig igjen etter at alle hadde spist to runder, så sørg for å lage stor porsjon. Denne oppskriften holder til 4, maks 5 personer.

Slik lager du Delicious sin parfaitoppskrift med justeringer fra meg:

Først lager du bringebærsaus: 

• Ha 75 gram sukker i en gryte med maks 1 dl vann.

• Kok opp og inn til en sirup i ca 6-7 min.

•Så tilsetter du 150 g friske bringebær. De norske er så gode nå.

•Kok og la bringebærene oppløses før du siler blandingen i en skål. Kast bringebærstene som blir igjen i silen.

Eggedosis:

• Lag eggedosis av 2 eggeplommer og 50 g sukker.

• Tilsett frø fra 1/2 vaniljestang og 1/2 ts rosevann. (Rosevann får du kjøpt i grønnsaksbutikker.)

Krem:

• Pisk 2 dl kremfløte til stiv krem, men ikke overpisk den slik at den går over til å sprekke.

Eggehviter:

•I en ren bolle med ren visp pisker du 2 eggehviter stive.

 

•Nå kan du forsiktig vende eggedosis i krem og så i eggehviter.

•Grovhakk en neve usaltede pistasjnøtter (de fra Nøttefabrikken er bra. du får dem på supermarkeder) og vend dem i parfaitblandingen.

•Ta frem en brødform (en sånn avlang én) og kle dem med plastfolie. Sørg for at det er nok folie til å gå godt over kantene slik at du kan dekke plasten over selve parfaiten etterpå.

• Nå fyller du 1/3 av parfaitblandingen i formen.

•Så tar du litt av bringebærsausen og heller over, samt noen stråler god honning. Ikke bruk lynghonning, for den er så voldsom i smaken. Jeg valgte appelsinhonning som jeg kjøpte i den italienske delikatessebutikken i nabolaget mitt.

• Så legger du på et lag til med parfait og gjør det samme med bringebærsaus og honning før du legger et siste lag på av parfait. • Dekk forsiktig til med plast og sett i fryseren min. 8 timer.

• Ta ut formen 5 minutter før du skal servere desserten. Grovhakk en neve usaltede pistasjnøtter og ha friske bringebær, honning og resten av bringebærsausen klar til dekorasjon.

• Skjær parfaiten i tykke skiver. beregn ca 10 stykker. Legg dem på et pent fat og strø pistasjnøtter og bringebær over. Hell bringebærsaus over og ha en tynn stråle av honningen over. Server med en gang sammen med f.eks. kaffe. Dette kommer til å bli en garantert suksess! Så, er parfait bedre enn iskrem? Jeg er nesten på nippet til å si ja. Hva synes du?

Originalen fra Delicious. Synes min ble like fin, jeg.
Originalen fra Delicious. Synes min ble like fin, jeg.
Forrige

Barcelonas best bevarte hemmelighet?

Tickets for tredje gang

Neste

Legg igjen en kommentar