Barcelonas best bevarte hemmelighet?

Bak den turistifiserte stripa på havnen i Barcelona finnes noe autentisk og unikt. Tar du taxi, stopper den før havnepolitiets sperringer. Herfra må du gå. Og du kikker og kikker etter noe som kan minne om en restaurant. Tipset er å følge noen du tror kan være i samme ærend. Så kommer du til den lave lagerbygningen. Du har kommet til Barcelonas best bevarte hemmelighet: El Racó del Mariner.

Hit, men ikke lenger. Herfra må du gå hvis du kommer med bil.
Hit, men ikke lenger. Herfra må du gå hvis du kommer med bil.
L1160462
Her er restauranten. Luksushotellet W ligger rett bak (et stykke unna). Litt av en kontrast.

Vi følger etter to spanjoler i 60-årene som ser ut til å være litt mer kjent med stedet enn hva vi er. Vi kommer først inn i et skur med utebord og en stor vifte. Det er 35 grader i Barcelona denne dagen, så bord innendørs vil være å foretrekke. Vi går inn i selve restauranten, et slitent lokale som ikke er fornyet siden midten av 50-tallet om ikke lenger siden. Det henger en defekt messingvifte i bare ledingen ned fra taket. Det er tydelige flerrer i taket. Det er halvfullt, men på alle bordene står det «reservado». De to herrene foran oss går frem til en superstressa servitør og snakker med ham. Han rister på hodet og sier at her må man ringe i forveien og bestille. De to karene vender seg om og rister på hodet til oss mens de slukøret går ut av restauranten. Så er det vår tur. «Har dere bestilt?» «Klart vi har bestilt! Navnet er Valebrokk». Servitøren lyser opp og fører oss til bordet vårt der det står «Valen Brok». Vi kan slappe av og sette oss mens vi ser på alle de stakkars sjeler som blir avvist i døra.

Uteserveringen i skuret.
Uteserveringen i skuret.
Vel inne i restauranten.
Vel inne i restauranten.

El Racó del Mariner er en fiskerestaurant ved fiskemottaket på havna, som åpner klokken 07.00 på morgenen (mandag t.o.m. fredag. stengt i helgene) og de stenger klokken 16.00. Jeg leste om stedet i et av mine favorittblader «CUINA» – et katalansk matblad som jeg alltid kjøper når jeg er i området. I julinummeret hadde de en oversikt over hemmelige og autentiske fiskerestauranter i Barcelona. Alle som har vært i denne herlige byen, vet at det finnes mye dårlig, men heldigvis masse bra også, hvis man tar seg bryet med å undersøke litt på forhånd.

Ok. Vi har bord, vin og vann. Menyen er enkel og består kun av skalldyr, fisk og risretter. Vi har lyst på fideuà, en paellaaktig rett laget med tynne pastastaver (pasta brukes mye i katalonia) innkokt i masse fiskekraft. Servitøren kommer bort til oss for å ta bestilling og stopper opp og rister på hodet når vi spør om å få bestille fideuà. «Es complicado!» sier han. Det er ikke bare, bare å bestille hverken fideuà,  paella eller arros negre sånn uten videre. Dette bestiller man på forhånd. Det tar minst 1,5 time å lage det på ordentlig måte. Disse folka mener alvor. Jeg leste at de hadde de beste risrettene i byen, så da tar de ikke noen hurtigløsning som du vil finne på 10/10 tilfeller på Ramblaen.

Risrettene får vi altså ta neste gang, for vi skal definitivt tilbake. I stedet for bestiller vi en porsjon telliner (supersmå og utrolig smaksrike skjell), fritert småfisk, helstekt lenguado (flyndre) og husets bacalao laget med herlig klippfisk og katalansk samfaina (en slags ratatouille).

Tellinskjell i sitron, olivenolje, bittelitt hvitløk. Så nydelig!
Tellinskjell i sitron, olivenolje, bittelitt hvitløk. Så nydelig!
Frittert småfisk.
Velbrukt servise med masse skår i, men det gjør jo virkelig ingenting når fisken er perfekt tilberedt.
Velbrukt servise med masse skår i, men det gjør jo virkelig ingenting når fisken er perfekt tilberedt.
Verdens beste bacalao? Tror det.
Denne hjemmelagde desserten må bestilles! Herlige sjokoladecannellonier med krem til. Oh lykke!
Vil ikke kappe bort rotet på bildet. Sølet viser bare at vi har spist godt. Denne hjemmelagde desserten må bestilles! Herlige sjokoladecannellonier med krem til. Oh lykke!

Vi nyter måltidet for dette er ekte mat. Gjestene kommer til dekket bord.  Ja, for med en gang de setter seg, bæres store gryter med paella, arroz negre og fideuà ut til dem. De har bestilt på forhånd. Og du ser at dette har de gledet seg til. Damene sitter med vifter og herrene tørker svette med servietter. De spiser og slafser. Det er knapt en turist i sikte annet enn et par andre som oss, som har fått dette «hemmelige» tipset.

For akkurat en uke siden satt Erik og jeg på det som er kåret til verdens beste restaurant, El Celler de Can Roca. Nå sitter vi på Barcelonas kanskje beste fiskerestaurant med et tak som nesten faller sammen, papirduk og tallerkener med skår i. Vi er lykkelige og vi nyter hver en bit at dette fantastiske måltidet. Trestjerners  restaurant eller sliten fiskerestaurant? Ja takk, begge deler, så lenge råvarene er fantastiske og behandlet med respekt. Min mann, Erik har også skrevet om besøket, men med en litt annen twist. Den involverer Eyvind Hellstrøm. Les om det her.

Ferdig og mette!

Har du lyst til å spise på denne perlen av en restaurant?

El Racó del Mariner
Her er adressen: Moll de Pescadors, s/n, Barcelona, Spain
Ring på forhånd og sørg for å ha noen spanske gloser på lur. De snakker ikke engelsk her. +34 645 59 30 96

Flere tips gode restauranter i Barcelona får du ved å gå inn i arkivet mitt og skrolle ned til «Reiser», «Spania» og så «Barcelona», så dukker tipsene opp som perler på en snor.

Forrige

And med rødvinssmør og en herlig bakt grønnsaksform

Sommerparfait med bringebær, pistasjnøtter, honning og rosevann

Neste

Legg igjen en kommentar