Smørtunge med sjøasparges

Smørtunge må da være den enkleste fisken å tilberede. Du får dem ferdig filetert og så er det bare å spre dem utover et matpapir på en stekeplate og steke dem i ovnen noen minutter.

Denne gangen har jeg vendt dem i mel og pannestekt dem i brunet smør. Det ble også vanvittig godt. Du kan si det ble en slags fattigmannsversjon av sjøtungeoppskriften min.

Jeg serverer smørtungefiletene med brunet smør, kapers, sitronzest (eller mini-sitrones som jeg kjøpte på Juels 33), kokte poteter og en salat av finskåret fennikel og sjøasparges. Jeg elsker sjøasparges! De har den perfekte krønsjen og en ganske så intens saltsmak, så det skal men huske på når man krydrer retten. Jeg kjøpte sjøasparges i løsvekt på A. Nilsen på Majorstuen (fiskebutikken). Det er ikke dyrt, så er du keen på å prøve det, så blir du ikke flådd i alle fall.

Det er enkelt å lage denne retten. Du må først sørge for å lage rikelig med brunet smør. Jeg bruker Røros Smør for det gir best smak, synes jeg. Du kan smelte ned en halv eller hel blokk. Det er veldig stas å ha brunet smør i kjøleskapet til å steke ting i som f.eks egg. Brunet smør tåler mye mer varme enn vanlig smør, for man fjerner melkestoffene og det er de som gjør at smør brenner seg.

Hvordan lage brunet smør:
Ha smør i en kjele. Smelt sakte på medium varme. Når alt smøret er smeltet følger du med. Når smøret begynner å skumme betyr det at melkestoffene begynner å karameliseres og det igjen gir god smak til smøret. Men det er nå du må bli ved gryten. Senk temperaturen litt slik at smøret ikke blir for brunt. Når smøret er gyllenbrunt og du kan dufte nøtter, tar du av gryten og lar den stå. Nå skal melkestoffene synke til bunnen. Når smøret er litt mer avkjølet siler du det gjennom en finmasket sil eller et kaffefilter. Nå skiller du rent, flytende gull fra melkestoffene som skal kastes.

Nå har du laget klaret smør som i tillegg er brunet.

Fisken vender du i hvetemel og salter og peprer før du steker den i litt brunet smør i noen minutter på hver side. Tilsett en god neve kapers som du har skylt og mer brunet smør.
Jeg grovhakket et par mini-sitroner. Dette er en frukt der du kan spise alt på frukten til og med skallet. Det smaker som en krysning av kumquat og sitron. Helt nydelig. Jeg bruker dem i stedet for saltsyltede sitroner. Hvis du ikke får tak i dem kan du bruke sitronzest og litt saft som du skviser over til slutt.

Kok poteter, pynt med persille og lag en salat av shavet fennikel og sjøasparges med litt god olivenolje over.

God vin til retten.

Forrige

Hva er oransjevin, egentlig?

Disse butikkene handler jeg i

Neste

2 kommentarer om “Smørtunge med sjøasparges”

    • Hei på deg! SJØASPARGES får du på A. Nilsen på Majorstuen (står i saken) og smørtunge (som i dette eksempelet og sjøtunge får du hos gode fiskehandlere av og til. Ikke alltid, så ring og hør med den du bruker:)

      Svar

Legg igjen en kommentar