Sole meunière

Jeg har Oslos kanskje alle fineste fiskebutikk rett over gata, men allikevel dro jeg ned til fiskebåtene ved Rådhuskaia på fredag morgen for å kjøpe fersk fisk rett fra båten. Too late. Klokken 09:00 om morgenen var alt borte og fiskeren hadde gått for kaffe.

Tilbake til Frogner og Fjelberg Fisk & Vilt for å sikre middagen. Her fikk jeg napp på en fantastisk flott sjøtunge med full rognpose. Jeg har spist mye sjøtunge på restaurant i utlandet, men jeg har aldri tilberedt det selv. Fisk stekt på bein smaker spesielt godt, synes jeg.

Sjøtunge

Gutta på Fjelberg hjalp meg med å flå sjøtungen og fiks ferdig fisk ble med meg til den nette pris av 350 kroner. Klart det er dyrt. Men slik fisk spiser man ikke hver dag.

Godt smør, kapers, sitron, fine poteter og persille i posen og alt klart for tidenes middag. Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay hadde vi allerede på kjøl og den viste seg å være perfekt match til fisken.

Jeg løsnet rognposen forsiktig. Så drysset jeg mel, salt og pepper på fjøla før jeg vendte fisk og rogn i blandingen.

På forhånd hadde jeg smeltet en halv pakke Rørossmør (ikke velg kjipt smør når du lager denne retten) og latt smøret få litt nøttefarge og god og ristet smak. Jeg siler ikke fra melkestoffene slik jeg gjør når jeg lager klaret smør for partiklene (som legger seg på bunnen) var ikke brent og jeg ville ha dem med for smak.

Oppskriften kommer her!

Sole meunière

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 1 sjøtunge til to personer
 • 4-5 ss hvetemel
 • salt og pepper
 • 1 fedd hvitløk
 • 1/2 -1 sitron, revet skall + saft
 • 3-4 ss kapers, skylt
 • 1/2 pakke Rørossmør eller annet kvalitetssmør
 • bladpersille
 • gode poteter
 • 1 liten fennikel
 • 1 ss god olivenolje + 1 ts sitronsaft som dressing til fennikelen

Slik gjør du

1

Få fiskehandleren til å hjelpe deg å flå sjøtungen.

2

Vend i mel, salt og pepper.

3

Kok poteter

4

Skjær fennikel i tynne skiver (gjerne med en mandolin) og bland med olivenolje, sitron og salt og pepper.

5

Smelt smør og la det bli gyllent brunt og trekk det av platen når det skummer og lukter godt.

6

Ha et par skjeer smør i en panne. Legg fisken i mens du skrur ovnen til 200 grader. Snu fisken når den er gyllen. Tilsett litt smør fra gryten og ha skjeer med smør over fisken. Ha hvitløksfeddet i pannen for å parfymere smøret litt. Bruk fersk hvitløk.

7

Når fisken er gyllen legger du fisken over på er ildfast fat og setter det i ovnen til fisken slipper beinet. Ca 8 min. Sjekk regelmessig.

8

Rognen vendte jeg i melmiksen og stekte separat i pannen.

9

Mens fisken er i ovnen har du smøret fra gryta i pannen og tilsetter (vaskede) kapers, litt sitronzest, litt -saft og bladpersille.

10

Ta ut fisken. Hell over smøret og server. Fileter ved bordet. Nyt!

Forrige

5 nye pizzaer

Keema Pav – gatemat fra India

Neste

2 kommentarer om “Sole meunière”

Legg igjen en kommentar