Silvanas deilige pasta pesto med oliven og tomater

Nå er det på tide å introdusere Silvana Ghillani. Enkefruen på 72 år har invitert meg hjem til sitt vakre hjem i den lille byen Calestano i Nord-Italia. Mannen hennes døde for tre år siden.

Det lukter nybakt focaccia i hele huset og hun er allerede i gang med å sette frem råvarene hun trenger til dagens lunsj. Første rett er en deilig pasta med pesto, oliven og tomater. De påfølgende rettene får du i senere blogginnlegg.

Silvana ler høyt og godt. Hun lager kun pesto når basilikumen er i sesong i området. Dette prakteksemplaret skal brukes i vår pesto.

– Pass på å tørke bladene forsiktig når du har vasket basilikum, sier hun. Brekker de blir pestoen mørk i fargen.

Hun sier også at det er viktig å tilsette salt til pestoen slik at bladene holder seg knallgrønne. Og Silvanas pesto er grønn. Skikkelig grønn.

Silvana har et fantastisk humør og bøtter av sjarm. Hun driver med all mulig veldedighetsarbeid på fritiden sin: Hun strikker blant annet klær til nyfødte barn på det lokale sykehuset.

Silvana Ghillani

– Mat er det aller viktigste i livet mitt, sier hun og peker på magen sin og ler. Man kan se at hun har laget mye mat, for hun har stålkontroll på kjøkkenet.

– Man må fjerne sjelen av hvitløken. Det er den som gir dårlig smak til maten, sier Silvana og fjerner den innerste delen av hvitløksfeddet.

Sjelen av hvitløken fjernes.

Hun har, som de fleste italienske husmødre, kvernet hauger med parmigiano reggiano med sin elektriske parmesan-maler.

– En god pesto skal ha ekte parmigiano reggiano, sier hun.

Les mer: Osten som italienere spiser en kilo av i uka.

Og så smeller hun til og ler: – Parmesan er som en hore. Den passer sammen med alt og alle!

Silvanas pesto inneholder en ingrediens jeg ikke er vant med: Valnøtter. Kun bittelitt, men hun mener at akkurat denne nøtten gir ekstra god smak til pestoen. Og hun har rett. Pestoen smaker fantastisk!
Pastaen kokes og hun vender pestoen med søte tomater og sorte oliven.

Maten er ferdig og Silvana finner frem en håndbroderte duk. Hun har en hel kiste full av vakre duker og servietter. Alle er strøket og ligger klare til hun får middagsgjester. Hun har ofte familien på besøk og hun elsker å ha folk rundt seg.

Dypdykk i kisten med det rare i.
Silvana viser stolt frem duker hun selv har laget.

Pasta pesto med oliven og tomat

(til fire personer)

80 g basilikumblader
30 g moden Pecorinoost
60 g parmigiano reggiano
30 g pinjekjerner
3-4 valnøtter
1 hvitløksfedd
150 g extra virgin olivenolje
80 g sorte oliven, steiner fjernet. Helst fra Taggiashe Liguiri)
200 g cherrytomater
400 g pasta. Type Trofie eller Tenette
1/2 ts grovt havsalt
flaksalt til å justere smak

Slik gjør du:

  1. Vask tomatene og del dem i to eller fire. Legg dem i en bolle og dryss med litt salt for at tomatene skal slippe vann. Tilsett oliven og la den hvile i en halv time.
  2. Pestoen: Vask basilikum og tørk forsiktig bladene med et papirhåndkle, pass på at du ikke riper dem. Når de er tørre, tilsett grovt salt, Parmigiano Reggiano, Pecorino-ost, pinjekjerner, valnøtter, hvitløk og basilikum og blend alt sammen. Til slutt tilsettes oljen. Rør..
  3. I mellomtiden legger du pastaen i kokende saltvann.  Ta vare på et par skjeer av kokevannet. Tørk pastaen og vend den med pesto, tomater og oliven. Bland inn kokevannet til slutt. Server.
Takk for maten, Silvana!

Fremover vil du få flere oppskrifter fra husmødrene i Italia. Gikk du glipp av de to første, kan du lese oppskriftene her:

Oppskrift på Brenneslepai

Aspargesrisotto med parmesankurver

Til info: Jeg har vært på tur i Italia med Parmigiano Reggiano.

Forrige

Andetaco med hotte chips

Helsinki på 24 timer

Neste

Legg igjen en kommentar