I går fikk jeg en utfordring fra Espen Lie i MENY-lauget. Jeg ble utfordret til å lage min signaturmeny på grillen. Jeg tok selvsagt utfordringen og her kan du lese første innlegg. Dagens innlegg er: Forrett.
Jeg plukket ut noen råvarer fra det store og fine utvalget jeg fikk tilsendt: Blåskjell, pølser, Røros-rømme, fennikel, hvitløk, olivenolje og sennep. Tanken min var å lage en forrett som kan fungere som en «venterett» mens hovedretten blir ferdig. En rett som man kan ta med hendene og som kan spises i kombinasjon med en kald øl i hånden.
Det er jo ofte slik at gjestene gjerne summer rundt grillen, sultne, med lengsel i blikket og rumlende mager. Da kan det være lurt å «kaste til dem et bein» slik man gjør til hunder for å få dem til å slutte å tigge om mat. Denne retten er perfekt slik. La gjestene spise småsnacks mens du selv gjør ferdig hovedretten. Spar et par skjell til deg selv også. Du kan selvsagt ta del i forretten selv om du står i innspurten av hovedretten.
Kombinasjonen av sjømat og kjøtt (Suft ‘n turf) kan få en blåskjell-skeptiker til å like blåskjell.
Slik lager du mine fylte blåskjell:
Du trenger:
1 nett blåskjell
2 fedd hvitløk
2 røkte ostepølser
2 ts dijonsennep
1 fennikel
1 beger Røros-rømme
pepper
extra virgin olivenolje
Noen forberedelser gjør du inne på kjøkkenet:
Når du kommer hjem fra butikken har du blåskjellene over i en bolle og setter den i kjøleskapet. Blåskjell er levende og det skal de forbli frem til tilberedning. De kveles i en lukket pose. Når du skal bruke skjellene heller du dem over i en bolle med iskaldt vann. Rens for «skjegg». Skjell som er skadet eller ikke lukker seg i kaldt vann, kastes.
Damp blåskjellene i en kjele med 2 dl vann, en skvett hvitvin og to hvitløksfedd som du gir et kakk slik at de sprekker. Skjær også av toppen på fennikelen (stilkene som stikker opp av knollen) og legg dem i gryta. Sett på lokk. Skjellene skal akkurat åpne seg. Dette tar ikke mange minuttene. De som ikke åpner seg, kaster du.
Riv av toppskjellene og la blåskjellene ligge i sin del av skjellet. De tomme skjellene skyller du godt og legger over på et fat med hulrommet ned. De skal brukes til å støtte opp de grillede skjellene.
Sausen: Jeg trodde ærlig talt at de røkte pølsene som jeg fikk utdelt til denne oppgaven, var røkte kjøttpølser, kanskje tilsatt litt paprika. Litt sånn chorizo-aktig. Skal si jeg ble overrasket da jeg skar i dem! Dette var jo ostepølser! Oi, et slikt produkt har jeg aldri jobbet med før. Jeg holdt på å skifte taktikk, men fant ut at de faktisk kunne fungere helt perfekt i denne retten. Osten fra pølsene ville tykne sausen min. Så derfor skar jeg pølsene i knøttsmå biter og hadde dem i en panne på svak varme. Så tilsatte jeg 1/3 finhakket fennikel og lot dette surre litt i 1 ss olivenolje. Så tilsattte jeg 1/2 boks rørosrømme og 1 ts dijonsennep. Et drag med sortpepper’n og så lot jeg dette stå på lav varme og trekke i 10 minutter. Til slutt helte jeg på 1 ss god extra virgen olivenolje når sausen var ferdig.
Ute er kullgrillen varm og glørne er perfekte. Jeg legger blåskjellene i en hullete metallform. De må stå stødig og rette, ellers vil sausen renne ut. Når skjellene er på plass tar jeg en teskje av pølsesausen i hvert skjell. Så legger jeg brettet med blåskjell på grillen og setter lokket på. La blåskjellene få noen minutter på grillen. De skal bare bli varme og ta til seg litt røyk fra grillen.
Ta av lokket og legg blåskjellene på toppen av de tomme skjellene. Server med et stykke godt brød til og en iskald øl. Glade gjester. Populær vertinne!
Falt dette i smak? Gled deg til hovedretten! Den kommer på Helle’s Kitchen snart.
God grilldag!