Savner du sommerens Spritz? Da skal du drikke denne

Du kan selvsagt drikke Aperol Spritz på vinteren også. For all del. Men jeg vil tipse om en drink jeg fikk i Portugal da jeg besøkte Porto for noen uker siden.
Fin by, forresten. Det Porto er veldig kjent for er portvinshusene som ligger på rad og rekke på kaikanten.
Elven Douro deler Porto og nabobyen Gaia. Det er på Gaia-siden portvinshusene ligger.

Med en pil som peker nedover hva angår konsum har portvinshusene sett på hvordan de kan nå ut til den yngre garde. Nå kan du ikke gå på et utested eller en restaurant uten at du ser hvit portvin og tonic på menyen. Denne forfriskende drinken har igjen utviklet seg til andre cocktails som har slått an hos lokalbefolkningen og tilreisende. 

Port & Tonic servert på tostjerners michelinrestaurant, Casa de Chá da Boa Nova. 

Skal du lage en Port og tonic bruker du hvit, tørr portvin (som jeg har fått helt dilla på!) og god tonic. Målene er enkle: 2 deler tonic til en del hvit portvin. Isbiter, sitron- eller appelsinskive og en liten kvast mynte (valgfritt).

Hvit portvin og tonic. Skikkelig godt!

I Gaia ligger de gamle portvinshusene. Kopke er det aller eldste portvinshuset og de lager den dag i dag  kvalitetsportvin med samme design som fra starten i 1638. Man kan melde seg på smaking hos Kopke eller handle produkter i deres butikk. De er igang med å bygge et femstjerners hotell som skal stå ferdig om et par år. Det skal ligge på bryggen, ikke langt fra portvinshuset. 

Porto sett fra Gaia.

Cálem er det mest populære besøkssenteret der du kan lære mer om portvin. De har over 300 000 besøkende per år. Utstillingen er interaktiv noe som gjør det til en spennende og lærerik opplevelse. Runden avsluttes med smaking.

Det ligger også mange vinbarer som tilbyr smaking både på kaia i Gaia og i Porto.

Portvinssmaking på Kopke.

Her får du litt info om portvin:
Hvit portvin
, finnes i tørr og lagret variant. Passer godt til curry, krydret mat og røkt fisk. De lagrede hvite portvinene passer godt til ost og hvit sjokolade.

Ruby er ferskere og enklere portviner. De er røde som modne bær. Passer godt til stekt kjøtt, vilt og lam.

Ruby reserve er den beste varianten av Ruby portvin. Passer godt til spekemat og ost.

Rosé, egentlig en Ruby portvin, men fermentert på samme måte som en rosévin. Passer godt til sushi.

Tawny lagres i tønner som over tid gir vinen en gyllen farge og en nøttaktig smak. Passer godt til retter med svin og epler

Reserve tawny port er lagret i tønne i ca syv år. Disse merkes gjerne med Tawny f.eks10, 20, 30 år.

Colheita er en single-vintage tawny portvin der man skriver året på flasken. De kan ha ligget på fat i over 20 år før de tappes på flaske. Disse vinene har høyt sukkerinnhold, men også høy sure. Passer godt til desserter som den kjente kaken pastel de nata.

Late bottled vintage (LBV): Viner som i utgangspunktet ble laget for å være vintage port, men som er lagret lenger på fat og dermed utviklet en helt annen stil. De passer til mørk sjokolade og riskrem med kirsebærsaus. 

Drinken som kan utkonkurrere Spritz’n er en variant av Port & Tonic. Den inneholder noen flere elementer og en skikkelig god. Jeg smakte den i Porto ved Douro bredder.

Jeg tipper den smaker veldig godt på en hytte i Norge eller i solveggen i Syden også.

1 del hvit portvin
2 deler god tonic. Velg gjerne Fever-Tree
Masse isbiter
Appelsinskive
Kanelstang
Myntekvast
3 dråper Angostura bitters

Slik gjør du:
Ha i hvit portvin i glasset. Legg kanelstangen i portvinen noen minutter. Tilsett Angostura bitters. Ha i isbiter. Hell på tonic. Pynt med appelsin og mynte.

Portvin er fryktelig fine ting. Jeg koser meg for tiden med denne tre-packen med portvin fra Ramos Pintos med Ramos Pinto 10 YO Tawny Quinta Ervamoria, Ramos Pinto 20 Years Tawny Quinta do Bom Retiro og Ramos Pinto Porto Tawny 30 Years Old. Fantastisk gøy å smake disse tre opp mot hverandre. Fantastisk til dessert eller oster, men også bare å nippe til.

Vil du lære mer om Porto, besøk visitportoandnorth.travel

Forrige

Pizza med løyrom er en liten luksusopplevelse

Matbyen Shanghai

Neste

5 kommentarer om “Savner du sommerens Spritz? Da skal du drikke denne”

  1. Testen denne i kveld. Både hubby og jeg likte den. Perfekt på en stormfull kveld her på sørvest landet.

    Svar

Legg igjen en kommentar