Så er det tid for cocktails!

Jeg er i Mexico City denne uken for å følge med på verdens mest prestisjefulle bartenderkonkurrase, World Class Global Final. Her møtes 55 bartendere fra hele verden der de i første omgang konkurrerer i fire oppgaver. Disse oppgavene skal alle igjennom før antall bartendere snevres ned til 10 personer.

Etter dette skal 10 ned til fire og tilslutt skal verdens beste bartender kåres. I dagene før søndag har bartendere og  journalister ankommet fabelaktige Mexico City og søndag kveld var det stor velkomstfest på Four Seasons Hotel.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Julian koser seg med meksikansk mat på velkomstfesten søndag.

Jeg tok en prat med Norges håp, Julian Brady på festen. Australieren som bor og jobber i Bergen var klar og spent før mandagens første oppgaver, men tok seg allikevel tid til å spise litt deilig meksikansk mat og smake på noen av de deilige cocktailsene som var laget for kvelden.

Jeg er her for å heie på hele den nordiske gruppen. Finland er med i World Class for første gang og stiller med energibunten Jusso Vilanen som bartender.
Danmark stiller med Mate Csatlos og Sverige stiller med Josephine Sondlo som også ble kåret til Nordisk mester i World Class Nordic Final tidligere i år.

Les mer:World Class Nordic Final i Skottland

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk

Mandag braker det løs og alle skal gjennomføre to av fire innledende oppgaver.

I årets World Class Global Final er fokuset rettet mot bærekraftighet og enklere cocktails. Trenden har lenge vært å overkompliserer drinkene med effekter. I år stripper man det ned til gode smaker og gode råvarer og tanken bak drinken.

Dette er de fire oppgavene deltakerne skal igjennom i løpet av mandag og tirsdag:

Mex-Eco utfordrer bartenderne til å se på hva som gjøres av miljøtiltak i eget land og tanker om hva man kan gjøre for å presentere en miljøvennlig cocktail som viser hvordan bransjen må tenke i fremtiden sett i et bærekraftig lys.

Cocktails at Home: Her skal bartenderne lage sin versjon av en Bloody Mary. Oppgave to er å lage en cocktails med ingrdienser som er vanlige å finne på et kjøkken. For de som følger med på verdens beste matprogram, Masterchef Australia, kan jeg avsløre at selveste Matt Preston er dommer i denne oppgaven. 

Signature Drink: Her skal bartenderen ta utgangspunkt i sin signaturdrink som viser hvilken bar man kommer fra og selvsagt hvem man er som bartender.

Heat Of The Moment: I denne oppgaven, som er den eneste oppgaven som de ikke har kunnet forberedt i forkant, skal de lage en cocktail laget av meksikanske ingredienser der de skal bruke tre kulinariske teknikker.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Josephine Sondlo

Josephine Sondlo fra Sverige var utrolig uheldig. Kofferten hennes er på avveie og ingrediensene som hun har med seg hjemmefra er borte. Disse bartenderne har øvd i månedsvis og alt er planlagt til minste detalj. Å miste sine lokale ingredienser og utstyr er rett og slett skandale når man deltar i en konkurranse av slik kaliber. Så hvordan løser man det? Jo, man jobber døgnet rundt og finner helt nye ingredienser og utformer nye oppskrifter. Kan dette ha vært et lykketreff for Josephine? Vet ikke, men det jeg vet er at hun leverte satans bra i mandagens to oppgaver som var Mex-Eco og Signature Drink. Hennes personlige og ærlige forhold til bærekraftighet og miljøvern smittet over på hele salen under presentasjonen av Mex-Eco.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Josephine Sondlo

Det geniale med hennes presentasjon var selvsagt det at hun var nødt til å se med helt nye øyne på hva hun skulle presentere, da hennes ingredienser som hun i utgangspunktet skulle bruke var borte. Derfor tenkte Josephine: – La meg ta utgangspunkt i alt som kastes etter stengetid av  frokostbuffeten på et hotell. Hun lagde siruper av fruktskall, myse fra yoghurt og paleta (iskrem) av selve yoghurten. Tanqueray gin ble brukt i cocktailen, da den er den mest bærekraftige ginen som finnes på markedet. Hun lagde sodavann av brukte teposer og til og med coasters av brukte hotellsåper som stuepikene kaster etter at gjester flytter ut. Hun har en helhetstanke som er helt utrolig og hun leverte sine visjoner og synspunkter på en fantastisk overbevisende måte.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Mex-Eco-cocktail servert i Ultima Thule-glass fra Iittala.
World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Fjorårets vinner, Jennifer Le Nechet er en av dommerne i denne konkurransen.

Også i Signature Drink leverte hun langt over det jeg tror gjennomsnittet har levert. Ser vi ikke Josephine blant topp ti, så vil jeg bli veldig overrasket. Det skal bli gøy å se hva hun får til i sine to siste oppgaver.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Josephine i dagens siste oppgave, Signature Drink.
World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Mate leverer en imponerende cocktail i oppgaven Heat of the moment.

Mate Csatlos fra Danmark konkurrerte i Mex-Eco og Heat of the Moment. Med København som utgangspunkt er det enkelt å få frem nok av gode poenger når det kommer til bærekraftighet og miljøvern. Byen er tross alt en av verdens mest miljøvennlige byer. Han leverte godt og overbevisende både her og i oppgaven Heat of the Moment. I sistnevnte oppgaver fikk Mate vist frem mange teknikker som han også bruker i baren på restaurant Umami, der han jobber til daglig. Han har også bakgrunn fra Noma, så dette var nok en oppgave han likte svært godt. Litt stiv fremføring, men her var det nok litt nerver inne i bildet.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Mates vakre cocktial fr aoppgaven Mex-Eco.

Cocktailen han presenterer i Mex-Eco er laget med Tanqueray 10 gin, hylleblomst, kvede, verjus og vannkefir.

I Heat of the Moment har han brukt karamelisert sitronsaft, røkt chipotleskum, Johnnie Walker-sherbet og Tawny (Portvin) sherbet.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Herlige Jusso leverer cocktail til dommerne.

Jusso Vilanen deltok i Mex-Eco og Heat of the Moment. Jeg fikk dessverre kun sett ham i Heat of the Moment da hans presentasjon av Mex-Eco krasjet med Josephines Signature Drink-presentasjon.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Jussos cocktail.

Jusso fra Finand er kanskje den aller blideste personen jeg har møtt og han koser seg på scenen. Han har til og med bakgrunn som kokk, så denne oppgaven passet ham meget godt da oppgaven går ut på å lage en cocktail av lokale ingredienser med bruk av tre kulinariske teknikker. Han bruker kakaoinfusert Bulleit Bourbon og chipotle sherry-sirup i cocktailen. Jeg gleder meg til å se mer av hva han kan diske opp i tirsdagens konkurranse.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Julian Brady

Så har vi Julian fra Norge. Han konkurrerte også i Mex-Eco og Heat of the Moment. Jeg er imponert over den kule, avslappede fremføringen hans under Heat of the Moment der Julian blant annet brukte teknikker som flambering. Han husket også å slukke viften under flamberingen, noe som kune fått alvorlige konsekvenser hvis han ikke hadde gjort det…

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
I fyr og flamme. Julian viser flamberingsevner i oppgaven Heat of the Moment.

Julian lager en cocktail av Zacapa rom, karamelisert grapefrukt, ristede og flamberte kakaobønner, bringebær og eggehviter. Rett før presentasjon trekker han drinken sin og lager en ny. Han er ikke fornøyd, så han lager en ny som er riktig balansert. Dette tror jeg skårer ekstrapoeng hos dommerne. Julian forklarer at dette er fordi bartenderne ikke har hatt tid til å øve mer en en gang på denne oppgaven. Skikkelig modig gjort og helt sikkert en veldig riktig avgjørelse av Julian.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Dommer, Charles Joly dufter på Julians cocktail.
World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Mex-Eco: Julian stiller med cocktail laget med tørkede, norske jordbær.

I Mex-Eco stiller Julian med norsk flagg og norske jordbær. Han forklarer at fordi sommersesongen er kort i Norge, har han lært seg nye metoder (som sånn sett er gamle norske metoder) å ta vare på de deilige råvarene i form av tørking og sylting. Han leverer en enkel, men sikkert utrolig aromatisk cocktail laget av tørkede jordbær, honning, timian og jordbæreddik som syre. Han ville ikke bruke sitron, da det ikke gror i Norge og derfor ikke miljøvennlig å bruke.

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
Julians bærekraftige cocktail.

Han avstår fra å pynte drinken. Julian forteller at han ser på instagramvennlige cocktail som bortkastet pynt som minutter senere havner i søpla. Et veldig viktig og godt poeng. Han serverer tørket jordbærpulver ved siden av. Alt i alt en skikkelig bra dag for Julian også.

Mer om World Class på HellesKitchen i morgen. Følg med!

World Class. Foto: Helle Øder Valebrokk
En lang dag og på tide med en gin og tonic til meg.
Forrige

Maria Elisas vidunderlige eplepai

Disse ti bartenderne går videre i World Class

Neste

Legg igjen en kommentar